reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lutóweczki w kuchni - przepisy,zachcianki itp

reklama
a ja robię marchewkowe tak:
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 szkl. Cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 szklanki drobno utartej marchewki.
Dodatkowo można dodać orzechy, rodzynki, kawałki czekolady wg smaku i uznania. Ja daję kawałki mlecznej czekolady

Jaja ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy stopniowo olej i mąkę i całą resztę.
Pieczemy w temp. 190 st. ok 50 min.
Przepis jest na zwykłą blachę
 
Salatka z tortellini:

1 opakowanie tortellini z mięsem
25 dkg sera w kawałku
30 dkg szynki w kawałku
puszka ananasa
puszka kukurydzy
majonez
sól , pieprz

Ja dodaję jeszcze z 5 ogórków konserwowych.


Gotujemy tortellini aldente,przelewamy zimna wodą, studzimy.

Kukurydze odsączamy,wsypujemy do miski, ser, szynkę, ananasa,ew, ogórki kroimy w kostkę wsypujemy do kukurydzy, dodajemy też zimne tortellini, majonez i przyprawy mieszamy, chłodzimy i zajadamy.
 

Załączniki

  • ZdjÄ™cie0414[1].jpg
    Zdjęcie0414[1].jpg
    26,7 KB · Wyświetleń: 170
Super szybkie i bardzo smaczne ciasto z jablkami i orzechami


  • 8 jablek
  • 20 dkg rodzynek (ja dawalam czasami w zamian sliwki suszone tez pycha)
  • 20 dkg orzechow wloskich
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl cukry
  • 2.5 szkl maki
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 lyzeczki sody
  • ja dodaje jeszcze 1 lyzeczke cynamonu

jablka obieramy i kroimy jak nam pasuje i zasypujemy cukrem. odstawiamy na ok 10 min aby troche soku poscily. dodajemy reszte skladnikow i mieszamy lyzka aby wszytkie skladniki sie polaczyly. ciasto wylewamy na blache i pieczemy w 180 stopniach przez ok 45min do 1 godziny. ja zawsze sprawdzam patyczkiem czy jest upieczone i w miedzyczasie wierzch przykrywwam folia aby sie za bardzo nie spieklo.

SMACZNEGO


aaa i jeszcze mi sie przypomnialo, czy probowalyscie przepisow ze strony polkskiego masterchefa???? polecam- robilam kaczke i ostatnio makaron z sosem z suszonymi pomidorami.Pycha
 
Ostatnia edycja:
reklama
Paszteciki (drożdżowe pierożki)

  • 400 g mąki pszennej
  • 220 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 5 g drożdży instant lub 10 g świeżych
  • jajko do smarowania

Do miski wsypujemy mąkę, pół łyżeczki soli, łyżeczkę cukru, drożdże (jeśli są to świeże drożdże to najpierw trzeba je rozpuścić w wodzie) wlewamy roztopione masło (ważne żeby było zimne) oraz wodę. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Odstawiamy ciasto na 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy gwiazdki (lub kto co woli). Na jedną gwiazdkę kładziemy farsz, przykładamy druga i dokładnie łączymy krawędzie. Smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem i pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut.


Co do farszu to kto co woli, ja zrobiłam z pieczarek i cebuli taki standardowy. W tamtym roku robiłam ze szpinakiem, ale niestety w ciąży szpinak mi nie służy
:baffled:
A tak się prezentują:-)

DSCN2496-1.jpg
 
Do góry