reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2021

Koelzanki dziecko, urodzone miesiąc po naszym ma właśnie pierwszy ząbek - trójka właśnie ;)

Co do kasz:
Tylko że ja wiedziałam i wiem o kaszach zwykłych, takie podawałam i podaje dziecku. Mnie zdziwiło, że kaszki dla dzieci mają jakiekolwiek wartości odżywcze i że warto je podawać. Nigdy nie dawałam ;)
ahaaaaa :D Nie, nie, mi chodziło o kasze "dla dorosłych" :) Te typowo dla dzieci to nie wiem, nie znam się :)

reklama
Dziewczyny mam pytanie-moze wyjde na idiotke ale co mi tam🙄 moja corka konczy jutro 6 miesiecy.Czy w poniedzialek to juz jest "po 6 miesiacu"?Pytam zeby sie upewnic bo niunia karmiona mm i w sumie musze przejac na 2 dlatego sie upewniam.A co jesli jutro juz zaczne jej podawac mieszanke 1 z 2 czy to cos bardzo strasznego?

O! Właśnie! Bo ja też podejrzewałam, że zęby bolą, ale oba dzieciaczki przestały się ślinić i posmarowanie żelem przestało dawać efekt, a właśnie śpią niespokojnie, synek miewa koszmary (raz podeszłam akurat i widziałam jak mu oczy pod powiekami chodzą - sen, a potem zaczął rzucać główką, a potem całym ciałkiem się wiercił po łóżku i zaczął płakać ze strachem. Córka, która uchodzi za "tą spokojną", też zaczęła się wiercić w nocy i pojękiwać. Niech to będzie skok rozwojowy! Wolę to niż bóle brzuszka/zębów/nie wiadomo czego.
kurcze o nas jest dokładnie to samo. Miota się okropnie. Czasem się nawet nie obudzi a rzuca się strasznie. Oby to był skok, oby! ❤️

Dziewczyny mam pytanie-moze wyjde na idiotke ale co mi tam🙄 moja corka konczy jutro 6 miesiecy.Czy w poniedzialek to juz jest "po 6 miesiacu"?Pytam zeby sie upewnic bo niunia karmiona mm i w sumie musze przejac na 2 dlatego sie upewniam.A co jesli jutro juz zaczne jej podawac mieszanke 1 z 2 czy to cos bardzo strasznego?
tak. Poniedziałek to już po 6.
Niestety nie wiem czy wcześniej to ok. Wiem tylko, że przejść na mleko 2 trzeba w przeciągu 2 tyg (tak mi mówiła lekarka). W sensie, aby nie trwało to dłużej. My za 4 dni przechodziły, tylko jednocześnie musimy zmienić z mleka HA na normalne. Ktoś, gdzieś na jakimś forum mówił, że najpierw przeszedł na 2 ha a potem na normalne mleko, ale moja lekarka mówiła, że od razu na normalne, tylko oczywiście powoli czyli wg zaleceń producenta mleka.

moja córka tez jutro kończy 6 miesięcy i od jutra bede dokładać jej mleko następne. Najpierw zamienię jedna miarkę, za dwa dni dwie itd.

Koelzanki dziecko, urodzone miesiąc po naszym ma właśnie pierwszy ząbek - trójka właśnie ;)

Co do kasz:
Tylko że ja wiedziałam i wiem o kaszach zwykłych, takie podawałam i podaje dziecku. Mnie zdziwiło, że kaszki dla dzieci mają jakiekolwiek wartości odżywcze i że warto je podawać. Nigdy nie dawałam ;)
Nie uwierzę w to że wyszła trójka dziecku 5 miesięcznemu, dopóki nie zobaczę zdjęcia :p wiem ze każdy człowiek inny i ze zęby wychodzą w innej kolejności czasem, ale w trójki nie uwierzę ;p
A czemu kaszki mają nie mieć wartości odżywczych jeśli w skład wchodzą same zboża? :) dla mnie osobiście te kaszki to super pomysł na szybkie śniadanie dla malucha ;)

Tak, w poniedzialek jest już po 6 miesiącu ;) uwierz mi że dzien różnicy nie zrobi nic dziecku ;)
Ja karmie młodego sporadycznie mm, w sensie dostaje jak mnie nie ma w domu. 2 tygodnie temu skończyło mi się mleko, woec nie było sensu kupować już 1. Kupiłam 2, dostał normalnie następnym razem 2, bez żadnego mieszania ;) pół roku skończy w czwartek

Jak to w miejscu trójki, to na pewno nie jest zab ;) 3 wychodzą dużo dużo później ;)

Ja bym mimo wszystko próbowała kłaść na macie piankowej na podłodze. Tam dziecko najszybciej załapie o co chodzi :)

Przez podawanie kaszek, najłatwiej wprowadzić do diety dziecka zboża ;) a zboża są potrzebne w diecie przecież ;) można albo kaszki dziecięce albo zwykle, "dorosle" kasze.

Kaszki dla dzieci są też takie z dobrym składem ;) helpa, holle, bobovita bio, hipp bio. Mają w składzie tylko zboża i ewentualnie witaminę B :) także spokojnie można podawać dzieciom takie coś. Te wszystkie mleczno-ryzowe to na ogół syf, a że tylko takie reklamują w TV, to śmiało mogłaś nie wiedzieć że są też inne z dobrym składem ;)
Tak jak pisałam niżej, szybko zorientowałam się ze to nie ząb 😅 a już myślałam ze mam wampira 😇

Pamietaj, że jeśli dziecko za szybko też robi różne rzeczy, to też nie świadczy o jego rozwoju za dobrze. Szybko okej, ale nie za szybko ;)
Pewnie chodzi Ci o coś typu za szybkie obroty=złe napięcie mięśniowe lub za szybkie chodzenie=mogą skrzywić się nogi? Mnie iczywiscie chodzi o szybko w ramach ram czasowych ;) a mysle o tym czasem tylko, bo sama późno rozwijałam umiejętności i mimo ze to noe ma znaczenia, bo teraz chodzenie świetnie mi wychodzi ;) to jednak ciesze się ze córeczka ma dryg po tacie 😁

reklama
Do góry