reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2021

Dziewczyny, dostałam wyniki morfologii - mam płytki krwi na poziomie 480, gdzie normą jest do 400. Poprzednie w maju było 445. Wcześniejsze skomentowane przez lekarza, że poza normą, ale do konsultacji nie w trybie pilnym. Powinnam rodzic za tydzień, nie wiem, co powinnam zrobić, czekam wciąż na informacje od lekarza :/
Czy któraś z was miała takie wartości i była bez leków?
Przyjmujesz żelazo? W jakiej dawce?

reklama
Przyjmuje, mama dha, myślałam, że to wystarczy. Myślisz, że to dlatego, że poziom żelaza jest za mały? Jak go podnieść?
Bardzo często nadmiar płytek świadczy o anemii. Mialam tak w poprzedniej ciąży. Bralam asparagin 3x2 tabletki dziennie. Skonsultuj wyniki z lekarzem, bo sama nie powinnaś sobie suplementowac. Może zadzwoń od razu do lekarza i powiedz mu o tym wyniku.

Bardzo często nadmiar płytek świadczy o anemii. Mialam tak w poprzedniej ciąży. Bralam asparagin 3x2 tabletki dziennie. Skonsultuj wyniki z lekarzem, bo sama nie powinnaś sobie suplementowac. Może zadzwoń od razu do lekarza i powiedz mu o tym wyniku.
Dzwoniłam, nie odebrał. On odpisuje, ale często z poślizgiem, więc muszę czekać. A asparginu nie mogę, bo dawka potasu w nim sprawia, że całe ciało mnie piecze :( Czekam co powie.
A jak brałaś aspargin, to jaki miałaś wynik w tych płytkach? Też taki wysoki? I boje się, że to dopiero zobaczyłam, na tydzień przed porodem :(

Ale aspargin to magnez z potasem i przyjmuje się go na skurcze a anemii nam nie wyleczy..

Przyjmuje, mama dha, myślałam, że to wystarczy. Myślisz, że to dlatego, że poziom żelaza jest za mały? Jak go podnieść?
Tylko ze akurat Mama DHA nie ma w ogóle żelaza :/ Tez to biorę i muszę jeszcze suplementowac Ferroplexem (niesmaczne i drogie fiolki) żeby nie było tragicznej anemii. Mój organizm jest w stanie strawić jedna dawkę dziennie i utrzymuje się pod granicą niedoboru :/

Tylko ze akurat Mama DHA nie ma w ogóle żelaza :/ Tez to biorę i muszę jeszcze suplementowac Ferroplexem (niesmaczne i drogie fiolki) żeby nie było tragicznej anemii. Mój organizm jest w stanie strawić jedna dawkę dziennie i utrzymuje się pod granicą niedoboru :/
Jezu, nie wiedziałam. Byłam pewna, że ma w składzie. Pewnie dlatego tak mi to wszystko poleciało. A jeszcze jem dużo mniej mięsa niż w pierwszej ciąży. Właściwie tylko trochę w weekendy, bo w tygodniu nie daje rady. Myślisz, że dam radę to żelazo unormować w ciągu kilku dni? :(

Jezu, nie wiedziałam. Byłam pewna, że ma w składzie. Pewnie dlatego tak mi to wszystko poleciało. A jeszcze jem dużo mniej mięsa niż w pierwszej ciąży. Właściwie tylko trochę w weekendy, bo w tygodniu nie daje rady. Myślisz, że dam radę to żelazo unormować w ciągu kilku dni? :(
Obawiam się ze to nie jest proste, mnie się nie udało jakoś spektakularnie, a walczę już parę miesięcy. Problem w tym ze żelazo średnio się przyjmuje i są efekty z układu trawiennego, wiec nie przestrasz się biegunek/zaparć. Ja mam przepisane 2 dawki tego Ferroplexu, ale dałam radę tak pociągnąć tydzień czy dwa, teraz biorę jedną i się aż tak nie przejmuje, staram się tez jeść mięso, choć nie mam ochoty. To jest akurat na receptę. Moja mama jest lekarka rodzinną i pociesza mnie żeby się nie przejmować, mimo ze wyniki zawsze ciut wchodzą w niedobór. Wiec staram się nie martwić tym :)

Obawiam się ze to nie jest proste, mnie się nie udało jakoś spektakularnie, a walczę już parę miesięcy. Problem w tym ze żelazo średnio się przyjmuje i są efekty z układu trawiennego, wiec nie przestrasz się biegunek/zaparć. Ja mam przepisane 2 dawki tego Ferroplexu, ale dałam radę tak pociągnąć tydzień czy dwa, teraz biorę jedną i się aż tak nie przejmuje, staram się tez jeść mięso, choć nie mam ochoty. To jest akurat na receptę. Moja mama jest lekarka rodzinną i pociesza mnie żeby się nie przejmować, mimo ze wyniki zawsze ciut wchodzą w niedobór. Wiec staram się nie martwić tym :)
Ach, to Twoje są niedoborem? U mnie za dużo wciąż, dlatego już sama nie wiem. Chyba że czegoś nie rozumiem :(

reklama
Ach, to Twoje są niedoborem? U mnie za dużo wciąż, dlatego już sama nie wiem. Chyba że czegoś nie rozumiem :(
Wiesz co, o mojej anemii świadczy niski wynik hemoglobiny...na tych płytkach się niestety nie znam, odniosłam się tylko do anemii i żelaza w tym kontekście suplementów. Najlepiej jak skonsultujesz faktycznie z lekarzem.

Do góry