Ja czuję raz nisko, raz z boku, raz u góry bardzo wysoko. Raz na wizycie dzidzia jest głową w dół, na następnej już główka w góry, więc to dlatego teraz 31 tcMam pytanie z innej beczki
Jestem w 28 tc (28+3). Ruchy czuje zarówno bardzo nisko - nad spojeniem łonowym jak i koło pępka.
Czy te które czuje nisko, nie są za nisko? A te wyżej nie powinny być już gdzieś koło żeber a nie pępka?
reklama
U nas nic sie nie zmieniło, dostosowaliśmy pozycje tylko. Pierwszy trymestr miałam dzikie lęki i wtedy prawie nie uprawialiśmy seksu. Teraz korzystamy póki możemy i mamy czas.Cześć dziewczyny, nie na temat. Ale nurtuje mnie jedno, jak u Was jest z seksem? Tzn jestem w 29mc obecnie i w sumie zauważyłam że od dłuuugiego czasu to ja bardziej coś inicjowałam. A powiem szczerze że mąż wg jakby się wyłączył, tzn oczywiście dotyk, przytulanie, uściski czy buziaki nadal są ale co do seksu to tak jakby wg nie miał ochoty, wg od długiego czasu nic sam nie inicjuje. Jednak to facet i zastanawiam się czy poprostu przeszła mu na mnie ochota bo wiadomo ciało się zmienia, kiedyś mówił mi że boi się o dziecko żeby nic nie zrobić no i oczywiście staraliśmy się w bezpiecznych pozycjach. Ale nie mam z kim o tym więcej pogadać, dajcie znać jak u Was jest.
Zazdroszczę...u nas od pazdziernika nic, zeroU nas nic sie nie zmieniło, dostosowaliśmy pozycje tylko. Pierwszy trymestr miałam dzikie lęki i wtedy prawie nie uprawialiśmy seksu. Teraz korzystamy póki możemy i mamy czas.
U mnie są bliźniaki i już nie zwracam uwagi na ruchy bo zaczęłam wariować. Zdarzaja się dni, że może tylko parę razy poczuje jakiś ruch i to tylko z jednej strony, ale jak już maluchy wariują to czuje je najczęściej zaraz pod żebrami i poniżej pępka. Co do skorczy to bardzo mnie stresują mam je parę razy dziennie...A mam pytanie liczycie ruchy dziecka lub czy jakoś szczególnie je obserwujecie? Moje dziecko to taki len chyba bo trochę pokopie rano głównie wieczorem, bardzo rzadko za dnia. U mnie 28 tydzień . Ruchy czuje głównie na dole i trochę nad pępkiem i to głównie z prawej strony. Nawet macica napina mi się z prawej strony głównie raz na kilka dni. Gina mam dopiero za kilka dni wiec zobaczę co powie. A macie już skurcze przepowiadające i od jak dawna?
Ja też czuję nisko Ruchy, powyżej pępka baaaardzo rzadko, mój jak narazie na każdym usg leżał poprzecznie miednicowo i gin mówi, że przez to tak czuje, czasami mam wrażenie, że mi gmyra aż w szyjce [emoji85] albo bardzo na bokach nad kościami biodrowymi. Jak badam tętno detektorem to wyłapuje na pepku co jak wyczytałam też świadczy o ułożeniu miednicowym bo przy główkowym serduszko można wyłapać niżej. Ale jeszcze bobasy mogą się sto razy obrócić [emoji3526]Mam pytanie z innej beczki
Jestem w 28 tc (28+3). Ruchy czuje zarówno bardzo nisko - nad spojeniem łonowym jak i koło pępka.
Czy te które czuje nisko, nie są za nisko? A te wyżej nie powinny być już gdzieś koło żeber a nie pępka?
Arielka84
Zaangażowana w BB
Ja ruchy czuje dość często ale na pewno nie co godzinę, pierwsze ruchy czuje rano po łyku kawy hehe :-)
I również regularnie ok 22-23
Mnie malutka kopie głównie wysoko w okolicy żeber ale nisko również sporadycznie.
Ja posiadam mięśniaki w dole macicy które rosną i ona ewidentnie przed nimi ucieka, albo gra nimi w piłkę
Napinania macicy czuje codziennie niestety ale dużo siedzę przed komputerem możliwe że od tego te napięcia.
Lekarz za tydzień sprawdzi szyjkę, 3tyg temu była 45mm oby nic się nie zmieniało.
I również regularnie ok 22-23
Mnie malutka kopie głównie wysoko w okolicy żeber ale nisko również sporadycznie.
Ja posiadam mięśniaki w dole macicy które rosną i ona ewidentnie przed nimi ucieka, albo gra nimi w piłkę
Napinania macicy czuje codziennie niestety ale dużo siedzę przed komputerem możliwe że od tego te napięcia.
Lekarz za tydzień sprawdzi szyjkę, 3tyg temu była 45mm oby nic się nie zmieniało.
xnightfall94
Fanka BB :)
U mnie odwrotnie, znaczy nie boję się, ale słabo u mnie z ochotą. To moja druga ciąża, w pierwszej tak samo było. Jednak, ani w pierwszej ani w drugiej ciąży mój mąż nie miał żadnych obaw, dobieramy tylko takie pozycję, żeby nic mnie nie gniotło ginekolog tez pytał czy uprawiamy i że ok, że nie ma żadnych przeciwwskazańCześć dziewczyny, nie na temat. Ale nurtuje mnie jedno, jak u Was jest z seksem? Tzn jestem w 29mc obecnie i w sumie zauważyłam że od dłuuugiego czasu to ja bardziej coś inicjowałam. A powiem szczerze że mąż wg jakby się wyłączył, tzn oczywiście dotyk, przytulanie, uściski czy buziaki nadal są ale co do seksu to tak jakby wg nie miał ochoty, wg od długiego czasu nic sam nie inicjuje. Jednak to facet i zastanawiam się czy poprostu przeszła mu na mnie ochota bo wiadomo ciało się zmienia, kiedyś mówił mi że boi się o dziecko żeby nic nie zrobić no i oczywiście staraliśmy się w bezpiecznych pozycjach. Ale nie mam z kim o tym więcej pogadać, dajcie znać jak u Was jest.
roki_1991
Fanka BB :)
Ja mam 27tc i ruchy najczęściej czuje właśnie mega nisko. Też mnie to już zaczęło zastanawiać, bo w poprzedniej ciąży bylo inaczej. Ale usg są okej od kilku dni czuje po bokach. Czasem się zdarzy kolo pepka ale rzadko. A na ruchy kolo żeber jeszcze jest czas I uwierz mi, będziesz ich miała jeszcze dośćMam pytanie z innej beczki
Ja to się dziwię ze ty jeszcze w tej ciąży w jakimś psychiatryku nie wylądowałaś. Kobieto, co to będzie po porodzie? Przecież Ty się wykończysz nerwowo.... Skoro lekarze mówią że wszystko jest okej, to po co sobie dalej wkręcasz obwód brzucha nie jest ZADNYM wyznacznikiem rozwoju ciąży. Znam kobiety które szły do porodu z brzuchem jak w 5 miesiącu, a dziecko ważyło 3-3.5kg. Jesteś na podobnym etapie co ja, ja też czuje ruchy bardzo nisko, bo pod blizna po cc, czyli w zasadzie nad samym spojeniem. Wszystko zależy jak się maluch ułoży. Mój jest odwrócony buzia do kręgosłupa, więc kopie sobie do środka, a tego nie czuć. Najczęściej czuje takie odbijanie, jak kopnie i wyląduje plecami na moim brzuchu. Na której ścianie masz łożysko? Bo u mnie jest na przedniej i to też bardzo tłumi ruchy dzieckaMam ten sam problem tyle ze ja w 26+1 i w sumie nie czuje kolo pepka tylko pod a czesto bardzo nisko. Wiesz kolo zeber to na bank nie powinnas czuc bo macica do zeber dochodzi dopiero okolo 35-36 tyg wiec kolo zeber to raczej niemozliwe. Ale ja mam wrazenie ze moja macica stanela tam gdzie byla - na wysokosci pepka a juz sie chyba powinna unosic nad, w bezuchu dalej nie widze zmian od paru tygodni jakby porownac go z 1 trymestrem to owszem jest wiekszy ale to chyba nie roznica jaka powinna juz byc.
Ja to chyba zeswiruje do konca, ciagle mam wrazenie ze cos nie tak i ze to przez ten pecherzyk zoltkowy co byl za duzy i ze w pewnym momencie cos sie odwali strasznego. Ech ciezkie te nasze zycia.
A co do wspolzycia szczerze mowiac ja od poczatku tej ciazy prawie nie mam ochoty w ogole, mozliwe ze to przez wyzszy progesteron ale libido mi.spadlo do ponizej 0 i czasem to sie zmuszam po tabletkach anty tez mialam spadki, ale teraz to koszmarny spadek libido.
W zdrowej ciąży nie ma powodów aby ruchy liczyć, chyba że lekarz zaleci. Ale to dopiero koło 30tc skurcze przepowiadające to dopiero przed porodem, teraz mogą się pojawiać skurcze BH I to właśnie takie napinanie się macicy. Trwa to kilkanascie-kilkadziesiat sekund, macica od dołu do góry robi się twarz jak kamień, ale nie powinno to powodować bólu. Jeśli nie jest ich więcej niż kilka dziennie, to jest okej ja.mam od kilku tyg już takie cośA mam pytanie liczycie ruchy dziecka lub czy jakoś szczególnie je obserwujecie? Moje dziecko to taki len chyba bo trochę pokopie rano głównie wieczorem, bardzo rzadko za dnia. U mnie 28 tydzień . Ruchy czuje głównie na dole i trochę nad pępkiem i to głównie z prawej strony. Nawet macica napina mi się z prawej strony głównie raz na kilka dni. Gina mam dopiero za kilka dni wiec zobaczę co powie. A macie już skurcze przepowiadające i od jak dawna?
Ale typowo skurcze czy właśnie takie bezbolesne stawianie się macicy ze brzuch się robi jak kamień i za chwile puszcza?U mnie są bliźniaki i już nie zwracam uwagi na ruchy bo zaczęłam wariować. Zdarzaja się dni, że może tylko parę razy poczuje jakiś ruch i to tylko z jednej strony, ale jak już maluchy wariują to czuje je najczęściej zaraz pod żebrami i poniżej pępka. Co do skorczy to bardzo mnie stresują mam je parę razy dziennie...
Tak, dokładnie...bezbolesne stawianie się macicy. Lekarz zalecił mi przyjmowanie progesteronu.Ja mam 27tc i ruchy najczęściej czuje właśnie mega nisko. Też mnie to już zaczęło zastanawiać, bo w poprzedniej ciąży bylo inaczej. Ale usg są okej od kilku dni czuje po bokach. Czasem się zdarzy kolo pepka ale rzadko. A na ruchy kolo żeber jeszcze jest czas I uwierz mi, będziesz ich miała jeszcze dość
Ja to się dziwię ze ty jeszcze w tej ciąży w jakimś psychiatryku nie wylądowałaś. Kobieto, co to będzie po porodzie? Przecież Ty się wykończysz nerwowo.... Skoro lekarze mówią że wszystko jest okej, to po co sobie dalej wkręcasz obwód brzucha nie jest ZADNYM wyznacznikiem rozwoju ciąży. Znam kobiety które szły do porodu z brzuchem jak w 5 miesiącu, a dziecko ważyło 3-3.5kg. Jesteś na podobnym etapie co ja, ja też czuje ruchy bardzo nisko, bo pod blizna po cc, czyli w zasadzie nad samym spojeniem. Wszystko zależy jak się maluch ułoży. Mój jest odwrócony buzia do kręgosłupa, więc kopie sobie do środka, a tego nie czuć. Najczęściej czuje takie odbijanie, jak kopnie i wyląduje plecami na moim brzuchu. Na której ścianie masz łożysko? Bo u mnie jest na przedniej i to też bardzo tłumi ruchy dziecka
W zdrowej ciąży nie ma powodów aby ruchy liczyć, chyba że lekarz zaleci. Ale to dopiero koło 30tc skurcze przepowiadające to dopiero przed porodem, teraz mogą się pojawiać skurcze BH I to właśnie takie napinanie się macicy. Trwa to kilkanascie-kilkadziesiat sekund, macica od dołu do góry robi się twarz jak kamień, ale nie powinno to powodować bólu. Jeśli nie jest ich więcej niż kilka dziennie, to jest okej ja.mam od kilku tyg już takie coś
Ale typowo skurcze czy właśnie takie bezbolesne stawianie się macicy ze brzuch się robi jak kamień i za chwile puszcza?
reklama
Margolcia9
Początkująca w BB
A ja zapytam tylko w którym miesiącu, dniu jesteś Arielka84? Bo ja nie mówię że tak jest cały czas, jedynie że to się zmieniło tak jak dziewczyny inne wspomniaaly wcześniej. Mnie się wydaje że jednak uszanować to trzeba że każdy jest inny i ma inny pogląd na pewne rzeczy. Osobiście też muszę powiedzieć że jednak już od początku w głowie miałam podczas zbliżenia ciągle dziecko i aby wszystko robić na tyle delikatnie żeby nie zaszkodzić. Więc też to rozumiem, ale chciałam wiedzieć czy inni też tak mają.A przepraszam ile Twój partner ma lat że tak mysli?
Nie wiem jak u was ale moje libido w ciąży bardzo się podniosło i nie wyobrażam sobie żebysmy pościli z partnerem.
SA różne pozycje i sposoby na to żeby wcale nie przygniatać brzuszka a mówienie że facet się boi że dziecku coś zrobi to jest dla mnie dopiero śmieszne, żyjemy w czasach gdzie chyba wszyscy jesteśmy świadomi naszej fizjologi hehehe
Uspokójcie swoich partnerów... U nas regularnie 2,3 razy w tygodniu i nic się nie dzieje, przynajmniej mamy rozluźnienie