reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2021

I zapisane mialas jakies leki lub insulinę czy cos? Dzieki za odp ;)
Nie mam insuliny ani leków. Dieta cukrzycowa i muszę mierzyć cukier codziennie na czczo i po godzinie po głównych posiłkach. Pewnie gin wyślę Cię do diabetologa, wszystko jest do ogarnięcia [emoji3526]
Ja ogólnie nie mam problemu z cukrem po posiłkach nawet jak zgrzeszę tylko na czczo czasem mam wyższy ale jak jem jeszcze coś małego przed snem to rano cukier ok. Z tą cukrzycą jest o tyle problem, że coś co jednej nie wybija cukru u innej może wybić bardzo. Trzeba niestety na sobie testować.

reklama
Hej mamuśki. Ja troche z innej beczki. Mianowicie robiłam test obciążenia glukoza, jestem w 25 tyg ciazy i teraz wyniki na czczo mam 95 wychodzi ze ok, jednak po godzinie 187 a po dwóch 141, mam się czym martwic? Dodam, że choruje na niedoczynnosc tarczycy hashimoto nie wiem czy to ma znaczenie pewnie jakieś ma ale napisze o tym bo juz sama nie wiem co myśleć...wizyta u gin dopiero w piątek..pomocyy
Też uważam, że masz cukrzyce ciążowa. Ja miałam za wysoka tylko na czczo bo 96 i mój ginekolog od razu skierował mnie do poradni diabetologicznej. Najpierw sama dieta a teraz mam insulinę.

A czy macie twardnienia brzucha? Co wasi lekarze na to?
Mi się zdawało że mialam 1 dzien. Akurat na następny dzień mialam wizytę, zapytałam o to powoedzial że żeby to były skurcze mogące wywołać porod, nawet przedwczesny muszą być regularne, min.6 takich na godzinę. Mogę sobie brać nospę. Zapytałam o magnez, powiedział że magnez nie zapobiega porodowi przedwczesnemu. Podaje się go we wlewach w dużych dawkach kiedy faktyxznie jest porod przedwcześnie zagrażający jako neuroprotekcja dla dziecka. Oczywiście zbadal, szyjka dluga, twarda, zamknieta

A czy macie twardnienia brzucha? Co wasi lekarze na to?
Ja miałam, chyba już za długo siedzialam w pracy, niestety praca typowo siedząca, po kilku dniach na zwolnieniu przeszło, nospe mogłam zażyć. Teraz głównie leżę i chodzę, jakbym gdzieś dłużej powiedziała to twardnieje

Ja się zabrałam za robienie fotoksiązek z ostatnich 10 lat i faktycznie ta pozycja siedzącą to jest wykańczająca, muszę coś wymyśleć żeby na kanapie się dało to robić:)

Hej mamuśki. Ja troche z innej beczki. Mianowicie robiłam test obciążenia glukoza, jestem w 25 tyg ciazy i teraz wyniki na czczo mam 95 wychodzi ze ok, jednak po godzinie 187 a po dwóch 141, mam się czym martwic? Dodam, że choruje na niedoczynnosc tarczycy hashimoto nie wiem czy to ma znaczenie pewnie jakieś ma ale napisze o tym bo juz sama nie wiem co myśleć...wizyta u gin dopiero w piątek..pomocyy
Ja miałam wyniki też takie lekko ponad normę. Zmiana diety, mierzę cukier rano i po jedzeniu i od 3 tygodni nie miałam ani raz ponad normę :) w czasie czekania na wizytę poczytaj co jeść, a czego unikać :)

Ja jestem już po zastrzyku w związku grupą krwi i Rh ujemnym i tak naszło mnie myślenie o porodzie.. Jestem nastawiona na poród naturalny, mam wadę wzroku ale nie bardzo dużą, więc nawet nie myślałam, że mogą być jakieś przeciwskazania. Natomiast wczoraj nagle mnie olśniło 😅 że w jednym oku mam zwyrodnienie na siatkówce (podobno od urodzenia, w widzeniu nic nie przeszkadza) i stwierdziłam, że może pasowałoby to sprawdzić. Niestety terminy prywatnie na koniec maja, a termin porodu przełom maja i czerwca. I teraz moje pytanie brzmi, czy do lekarza okulisty na nfz dostanę się bez problemu? Wiem, że kobiety w ciąży powinny zostać przyjęte po za kolejnością, ale czy rzeczywiście tak jest? Nie chcę się niepotrzebnie denerwować i dyskutować z Paniami w rejestracji..

reklama
Do góry