reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2021

Cześć dziewczyny
Mam pytanie czy czujecie już wyraźnie ruchy maluszka? Ja jestem teraz w 18+5tyg i od kilku dni kopie jak szalony, zwłaszcza na koniec dnia. Dla mnie to dziwne, bo w pierwszej ciąży dopiero koło 20 tyg tak czułam A teraz dużo wcześniej. I to też drugi chłopak. Żeby tylko nie chciał być zbyt ruchliwy jak już wyjdzie na świat. 😅
Ja ruchy czuję od początku 18 tygodnia. Jednak do teraz są to delikatne muśnięcia ale czeste i wyczuwalne juz po obydwu stronach. W drugiej ciąży zazwyczaj czuje się wcześniej więc to pewnie dlatego! Ale super sprawa, że maluszki dają nam znać, że u nich wszystko w porządku 😘

reklama
Cześć dziewczyny
Mam pytanie czy czujecie już wyraźnie ruchy maluszka? Ja jestem teraz w 18+5tyg i od kilku dni kopie jak szalony, zwłaszcza na koniec dnia. Dla mnie to dziwne, bo w pierwszej ciąży dopiero koło 20 tyg tak czułam A teraz dużo wcześniej. I to też drugi chłopak. Żeby tylko nie chciał być zbyt ruchliwy jak już wyjdzie na świat. 😅
Ja jestem 20t i 3 dniu ciąży ale nie czuje ruchów podobno jest to normalne gdyż jest tak ułożone łożysko ze amortyzuje

Mi się juz od tygodnia wydawalo że coś czuje a dzisiaj 17+2 i nie jest to codziennie i bardziej po jednej stronie to czuje. Na pewno to nie jelita wiec chyba nasza Anielka. Też mam łożysko na przedniej scianie

Mi się juz od tygodnia wydawalo że coś czuje a dzisiaj 17+2 i nie jest to codziennie i bardziej po jednej stronie to czuje. Na pewno to nie jelita wiec chyba nasza Anielka. Też mam łożysko na przedniej scianie
Ja mialam na początku dokladnie tak samo. Delikatne ruchy po lewej stronie. W ostatnia niedziele nie czulam nic przez caly dzien. Dzisiaj trafilam do szpitala (rwa kulszowa). Rozmawialam z Panią doktor o tych ruchach. Mowi, ze to normalne, że czasami nic nie wyczuwamy. Dzidzia jest jeszcze mała więc ma sporo miejsca.

Ja ruchy czuję od początku 18 tygodnia. Jednak do teraz są to delikatne muśnięcia ale czeste i wyczuwalne juz po obydwu stronach. W drugiej ciąży zazwyczaj czuje się wcześniej więc to pewnie dlatego! Ale super sprawa, że maluszki dają nam znać, że u nich wszystko w porządku 😘
Tak przynajmniej jestem spokojniejsza jak czuje, że się rusza 🤗

Tak czy inaczej pracują na umowę o pracę, pracownik nie musi się przejmować żadnymi papierami do zusu, bo robi to pracodawca ;)
Niby tak. Ale od tego kiedy złoży pracodawca wniosek od wtedy liczony jest czas na decyzje zusu. A znam przypadki gdzie pracodawca zapomniał i tak ktoś był ponad 3 miesiące bez jednej pensji. Wiec warto zapytać i zadbać o to.

reklama
Niby tak. Ale od tego kiedy złoży pracodawca wniosek od wtedy liczony jest czas na decyzje zusu. A znam przypadki gdzie pracodawca zapomniał i tak ktoś był ponad 3 miesiące bez jednej pensji. Wiec warto zapytać i zadbać o to.
A to może. Nie wglebialam się w temat nigdy, bo pracuje w dużej firmie i pieniądze dostaje na konto od pracodawcy normalnie w czasie l4 ;) więc zawsze w terminie wypłaty mam

Do góry