reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2021

A to świnie z tych pracodawców :/
No świnie... zwłaszcza że płacą tylko pierwsze 30 dni, potem i tak płaci ZUS więc to nie z ich kasy. Aaa, na koniec najlepsze. Jakby mi się skończyła w międzyczasie umowa i przesłanym pod ZUS, to miałabym płacone od całości

Ja tak miałam z antygenem HBS. Wyszedł mi dodatni, miałam to zapisane na okładce karty ciąży, córka po narodzinach dostała immunoglobulinę i dopiero mogłam ją nakarmić. Miałam się zgłosić do Poradni Chorób Zakaźnych jak skończę karmić celem leczenia. W szpitalu powtórzyli badania i keszcze szereg innych które mogły wykazać zakażenie - wszystko wyszło negatywnie. Diagnoza - błąd pierwszego laboratorium. A jest to renomowana placówka w moim mieście.
Teraz też robiłam antygen i wyszedł negatywny.
Zawsze warto powtórzyć w innym labie w takim wypadku

:))))) nie uwierzysz :)))) Nie wpadłam wczesniej na to :)))) Jezu, poważnie! Idę w następnym tygodniu do innego :))
Nie wierzę, że jestem takim debilem :p
Miałam co to samo doradzić, ale widzę że już wiesz co robić :p

Jejku dziewczyny ile wy piszecie 😂 wracałam z pracy i znalazlam sobie pare tematów na które chciałam odpowiedzieć.. poszlam na zebranie i wychodząc nie pamiętałam co mialam napisać 😂
No trudno.
Jutro wielki dzień 😍 zobacze pierwszy raz Juniora ❤ to bedzie 6t3d według OM. Trzymajcie kciuki za moje maleństwo 🥰
Dlatego ja zawsze cytuje, potem czytam jeszcze raz i odpisuje 🤣🤣🤣 powodzenia jutro :)

reklama
Ja też pracuje w telekomie ale całkiem inaczej to wyglada. Ma l4 dostaje 100% średniej wypłaty z roku. I do tego się wlicza prowizja jak najbardziej. Jedyna kasa, która w to nie wchodzi to konkursy wendorskie. Reszta wszystko się liczy :)
to moja pierwsza ciąża. Nie wiem jak mi to policza. Babka od kredytu o który bedziemu sie starać mowi, ze premie sie wliczaja i można je wykazac. To osobny przelew co miesiąc. Zobaczymy jak to będzie

@roki_1991 jak pracodawca ma pow. 20 pracowników to dalej on placi :)
Nie prawda ;) zawsze powyżej 30 dni płaci ZUS :) owszem, dostajesz przelew od pracodawcy, ale on sobie to potrąca ze składek które odprowadza do zusu. Czyli de facto idzie to z pieniędzy zusu ;) jeśli np pracodawca ma zapłacić składki w wysokości 10 000zl A wypłacił komuś zasiłek w wysokości 2000 zł to płaci do zusu tylko 8 000 ;) więc idzie z kasy zusu

No świnie... zwłaszcza że płacą tylko pierwsze 30 dni, potem i tak płaci ZUS więc to nie z ich kasy. Aaa, na koniec najlepsze. Jakby mi się skończyła w międzyczasie umowa i przesłanym pod ZUS, to miałabym płacone od całości

Zawsze warto powtórzyć w innym labie w takim wypadku

Miałam co to samo doradzić, ale widzę że już wiesz co robić :p

Dlatego ja zawsze cytuje, potem czytam jeszcze raz i odpisuje 🤣🤣🤣 powodzenia jutro :)
Haha dobry patent 😂 na pewno skorzystam

Nie prawda ;) zawsze powyżej 30 dni płaci ZUS :) owszem, dostajesz przelew od pracodawcy, ale on sobie to potrąca ze składek które odprowadza do zusu. Czyli de facto idzie to z pieniędzy zusu ;) jeśli np pracodawca ma zapłacić składki w wysokości 10 000zl A wypłacił komuś zasiłek w wysokości 2000 zł to płaci do zusu tylko 8 000 ;) więc idzie z kasy zusu
No ale to w interesie pracodawcy jest rozliczyć się z zusem :) Niestety teraz jak ktoś ma dostać bezpośrednio z zusu sa problemy i dziewczyny czekaja miesiącami na pieniądze:(

reklama
Co do szczepień to ja się zaszczepiłam na grypę, krztusiec również. Lekarze i naukowcy zalecają je, szczególnie kobietom w ciąży w zdecydowanej większości i choć wiem ze nie każdy w to wierzy, mimo ze ich skuteczność i bezpieczeństwo są poparte badaniami, to ja wierzę bardziej niż internetowym guru.

Surowych ryb bym nie jadła, toksoplazmoza to świństwo.
Ach z tymi naukowcami i lekarzami to tak do końca bezgranicznie bym im nie ufała. 😂 ;)

Jestem zakochana hihi :p
Piękny malutki człowieczek 🤗
Kurde, te premie to bardzo ślisko temat, bo zależy jak pracodawca ma zapisane w regulaminie. Ale teoretycznie, jeśli dostajesz to normalnie do wypłaty A nie pod stołem, to zasada jest taka - jeżeli premia nie jest wypłacana pracownikowi w momencie gdy jet na l4, to powinna się wliczac do podstawy z której obliczaja l4. Czyli teoretycznie powinnaś mieć wtedy liczone l4 razem z premiami które dostałaś w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Ale mój pracodawca zrobił jakiś taki przekręt że ta premia niby jest od obrotu i coś tam, i że niby się nie wlicza..... więc zależeć może od pracodawcy, choć moim zdaniem to głupie, bo pracodawca nie może robić pracownikom gorzej niż przewiduje kodeks pracy, A w tym wypadku to ewidentnie na szkodę pracownika
U mnie też niby kwota na jaką sie umawialam ale wciągnięta jest w to premia. Także jak mnie nie ma w.pracy bo np.l4 to dostaje podstawę bez premii czyli niepełną stawkę , wkurza mnie takie kombinowanie bo potem to ja jestem stratna.
Jejku dziewczyny ile wy piszecie 😂 wracałam z pracy i znalazlam sobie pare tematów na które chciałam odpowiedzieć.. poszlam na zebranie i wychodząc nie pamiętałam co mialam napisać 😂
No trudno.
Jutro wielki dzień 😍 zobacze pierwszy raz Juniora ❤ to bedzie 6t3d według OM. Trzymajcie kciuki za moje maleństwo 🥰
To trzymam kciuki ✊

Do góry