reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwcowe mamy 2017

A wiesz, ze jest wiele teorii i kazda mowi co innego? Oczywiscie jak bedziesz ignorowala placz dziecka, to ono w koncu po jakims czasie pswnie sie uspokoi, ale wierz mi jego potrzeby nie beda zaspokojone, zdusi je po.prostu w sobie. Bo z literatury wachowej mozna tez wybrac inne pozycje, np dotyczace rodzicielstwa bliskosci, ktore zaklada aktywne odpowiadanie na potrzeby dziecka np potrzebe bliskosci poprzez jego noszenie. Natomiast co do literatury, ktora " podpiera" sie np w zlobkach, to zdaje sobie sprawe, ze raczej niewiele ma z tym wspolnego, pewnie blizej jej do "tresury", biorac pod uwage, ze w takim zlobku wlasnie wiele jest tych dzieci i kazde trzeba " okielznac". Aha, co do literatury to pewnie co innnego zaklada tez ta poswiecona laktacji, ktora jednak sugeruje, ze dziecko ma prawo wisiec na cycku, zwlaszcza na poczatku, bo w ten sposob stymuluje laktacje. No ale co tam, w mysl teorii zlobkowych, ktorymi sie posilkujesz na pewno lepiej dac mm i miec swiety spokoj [emoji5] . Ale na szczescie kazdy ma wybor jak chce zajmowac sie swoim dzieckiem.

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

A czy ja gdzieś napisałam, że potrzeby dziecka mają być ignorowane a dzieci tresowane ? Byłaś wgle w takiej placówce , że się udzielasz na ten temat? Może ksztalciłaś się w tym temacie? A może wiesz o jakiej literaturze mówię?

I powiem tylko jedno ostanie zdanie. Koncepcja bliskości jest na tyle dobra , że potem słyszę słowa matek - choć nie chcę - że nienawidzą swoich dzieci, żalują , że zaszły w ciążę lub chcą wyrzucić swoje dziecko przez okno [emoji37] chcesz dowodów? Wyszkaj sobie na FB jakąkolwiek grupę macierzyńską. Podstawą szczęścia dziecka jest szczęście matki. I ile kazdy jest inny i dla jednej matki szczęściem będzie dziecko przyklejone do cycka 24h to dla wielu matek spowoduje to flustracje i nienawiść.

f2w3rjjgwqepia0h.png

reklama
A co do literatury to moją ulubioną książka jest : "Język niemowląt " . Bardzo dużo w głowie rozjaśnia nawet jeśli koncepcji nie wciela się krok w krok w życie. Każdy kto poczyta będzie wiedział jak ważne jest zaspokajanie potrzeb dziecka!! A nie wymuszanie w nie jedzenia.

f2w3rjjgwqepia0h.png

Czytałam, może nie od deski do deski tylko interesujące mnie fragmenty.Ksiażka ciekawa, dużo pomocnych rad.

Jest jeszcze język dwulatka tez Tracy Hogg, pobrałam ,wydrukuję i trzeba zacząć edukacje :)

Ostatnia edycja:
Co do wymuszenia w dziecko jedzenia to interesujący jest fakt że w wielu przypadkach jak się da za wygraną i przejdzie na mm problem znika. Więc jak się chce karmić piersią ale dziecko wisi non stop to co się robi nie tak?

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Ok dzięki jak dam radę to poczytam [emoji6]
Nie mogę znaleźć sobie miejsca przejechałam trochę samochodem i znowu mi tak duszno ani siedzieć ani leżeć już zaczyna mnie to irytować. Jak myślicie to możliwe że brzuch tak uciska czy to co innego?

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

A co do literatury to moją ulubioną książka jest : "Język niemowląt " . Bardzo dużo w głowie rozjaśnia nawet jeśli koncepcji nie wciela się krok w krok w życie. Każdy kto poczyta będzie wiedział jak ważne jest zaspokajanie potrzeb dziecka!! A nie wymuszanie w nie jedzenia.

f2w3rjjgwqepia0h.png
czytałam ^^ mama mi kupiła xd i przeraża mnie ilość rzeczy jaką powinnam wiedzieć i umieć rozróżnić

w57vyx8dubspq12k.png

reklama
Do góry