reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe mamy 2017

A wiesz, ze jest wiele teorii i kazda mowi co innego? Oczywiscie jak bedziesz ignorowala placz dziecka, to ono w koncu po jakims czasie pswnie sie uspokoi, ale wierz mi jego potrzeby nie beda zaspokojone, zdusi je po.prostu w sobie. Bo z literatury wachowej mozna tez wybrac inne pozycje, np dotyczace rodzicielstwa bliskosci, ktore zaklada aktywne odpowiadanie na potrzeby dziecka np potrzebe bliskosci poprzez jego noszenie. Natomiast co do literatury, ktora " podpiera" sie np w zlobkach, to zdaje sobie sprawe, ze raczej niewiele ma z tym wspolnego, pewnie blizej jej do "tresury", biorac pod uwage, ze w takim zlobku wlasnie wiele jest tych dzieci i kazde trzeba " okielznac". Aha, co do literatury to pewnie co innnego zaklada tez ta poswiecona laktacji, ktora jednak sugeruje, ze dziecko ma prawo wisiec na cycku, zwlaszcza na poczatku, bo w ten sposob stymuluje laktacje. No ale co tam, w mysl teorii zlobkowych, ktorymi sie posilkujesz na pewno lepiej dac mm i miec swiety spokoj [emoji5] . Ale na szczescie kazdy ma wybor jak chce zajmowac sie swoim dzieckiem.

Napisane na SM-G531F w aplikacji Forum BabyBoom

A czy ja gdzieś napisałam, że potrzeby dziecka mają być ignorowane a dzieci tresowane ? Byłaś wgle w takiej placówce , że się udzielasz na ten temat? Może ksztalciłaś się w tym temacie? A może wiesz o jakiej literaturze mówię?

I powiem tylko jedno ostanie zdanie. Koncepcja bliskości jest na tyle dobra , że potem słyszę słowa matek - choć nie chcę - że nienawidzą swoich dzieci, żalują , że zaszły w ciążę lub chcą wyrzucić swoje dziecko przez okno [emoji37] chcesz dowodów? Wyszkaj sobie na FB jakąkolwiek grupę macierzyńską. Podstawą szczęścia dziecka jest szczęście matki. I ile kazdy jest inny i dla jednej matki szczęściem będzie dziecko przyklejone do cycka 24h to dla wielu matek spowoduje to flustracje i nienawiść.

f2w3rjjgwqepia0h.png

reklama
A co do literatury to moją ulubioną książka jest : "Język niemowląt " . Bardzo dużo w głowie rozjaśnia nawet jeśli koncepcji nie wciela się krok w krok w życie. Każdy kto poczyta będzie wiedział jak ważne jest zaspokajanie potrzeb dziecka!! A nie wymuszanie w nie jedzenia.

f2w3rjjgwqepia0h.png

Czytałam, może nie od deski do deski tylko interesujące mnie fragmenty.Ksiażka ciekawa, dużo pomocnych rad.

Jest jeszcze język dwulatka tez Tracy Hogg, pobrałam ,wydrukuję i trzeba zacząć edukacje :)

Ostatnia edycja:
Co do wymuszenia w dziecko jedzenia to interesujący jest fakt że w wielu przypadkach jak się da za wygraną i przejdzie na mm problem znika. Więc jak się chce karmić piersią ale dziecko wisi non stop to co się robi nie tak?

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

Ok dzięki jak dam radę to poczytam [emoji6]
Nie mogę znaleźć sobie miejsca przejechałam trochę samochodem i znowu mi tak duszno ani siedzieć ani leżeć już zaczyna mnie to irytować. Jak myślicie to możliwe że brzuch tak uciska czy to co innego?

Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom

A co do literatury to moją ulubioną książka jest : "Język niemowląt " . Bardzo dużo w głowie rozjaśnia nawet jeśli koncepcji nie wciela się krok w krok w życie. Każdy kto poczyta będzie wiedział jak ważne jest zaspokajanie potrzeb dziecka!! A nie wymuszanie w nie jedzenia.

f2w3rjjgwqepia0h.png
czytałam ^^ mama mi kupiła xd i przeraża mnie ilość rzeczy jaką powinnam wiedzieć i umieć rozróżnić

w57vyx8dubspq12k.png

reklama
Do góry