reklama
*Vanilia*
Moderatorka
Hej. Odwiozłam młodą do przedszkola i chwila relaksu.
Motylek współczuję nocy. Mój mąż dzisiaj nie mógł mnie rano dobudzić. Mówi że dotyka mnie a ja zimna, trzęsie nie reaguje i powiedział "ale mnie wystraszylas, myślałem że nie żyjesz "[emoji27] a mnie się taki fajny sensacyjny sen śnił.
Młoda mama a może on się boi seksować że zrobi krzywdę dziecku. Mój na początku był niepewny. Dużo rozmawiajcie. On sam się nie domysli bo to facet. Ja to mówię jak do dziecka np. Przykro mi jak mnie nie przytulam itd. Tylko spokojnie. Ciąża i dziecko to trudny czas dla małżeństwa.
Zielinka za jaki okres masz wypłacone pieniądze. Mnie teraz ZUS wypłaca jakby za każde l4, więc jeśli mam l4 wystawiane na 3 tygodnie to dostaje co 3 tygodnie za ten okres zwolnienia. Może też tak masz. Nie miałaś czasem na dwa tygodnie np l4?
Nie wiem czy teraz ZUS oblicza z 12 miesięcy bo coś się pozmieniało, z tego co wiem nie trzeba przepracować roku żeby mieć pełnopłatne zwolnienie
Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
Motylek współczuję nocy. Mój mąż dzisiaj nie mógł mnie rano dobudzić. Mówi że dotyka mnie a ja zimna, trzęsie nie reaguje i powiedział "ale mnie wystraszylas, myślałem że nie żyjesz "[emoji27] a mnie się taki fajny sensacyjny sen śnił.
Młoda mama a może on się boi seksować że zrobi krzywdę dziecku. Mój na początku był niepewny. Dużo rozmawiajcie. On sam się nie domysli bo to facet. Ja to mówię jak do dziecka np. Przykro mi jak mnie nie przytulam itd. Tylko spokojnie. Ciąża i dziecko to trudny czas dla małżeństwa.
Zielinka za jaki okres masz wypłacone pieniądze. Mnie teraz ZUS wypłaca jakby za każde l4, więc jeśli mam l4 wystawiane na 3 tygodnie to dostaje co 3 tygodnie za ten okres zwolnienia. Może też tak masz. Nie miałaś czasem na dwa tygodnie np l4?
Nie wiem czy teraz ZUS oblicza z 12 miesięcy bo coś się pozmieniało, z tego co wiem nie trzeba przepracować roku żeby mieć pełnopłatne zwolnienie
Napisane na E2303 w aplikacji Forum BabyBoom
*Vanilia*
Moderatorka
motylek05
Fanka BB :)
Arya88
Na własnej działaności? To aby ZUS nie liczył średniej z 12 m-cy to byś musiała mieć przerwę w płaceniu składki zdrowotnej - bo jak nie ma ciągłości to nie liczą średniej.
Ale wiem, że weszły nowe przepisy i ten wysoki zasiłek wypłacają pod wieloma warunkami, np. trzeba mieć firmę ileś lat (a nie tak, że zakładasz, wchodzisz na duzy ZUS i po 3m-cach zwolnienie)
Aleksandrax
No właśnie wiem że coś pozmieniali żeby nie naciagaly zakldajac firmę i płacąc najwyższy ZUS przez 3 miesiące.
Ja to w ogole chyba nic nie dostanę bo jestem na wychowawczym dla przedsiębiorców :/
Ja to w ogole chyba nic nie dostanę bo jestem na wychowawczym dla przedsiębiorców :/
zielinka
Wszystko tez chyba zależy od sytuacji. Mi Pani w zus powiedziała właśnie, że biorą średnia z przepracowanych miesięcy a nie z całego roku. Ale nie ma pewności ze tak się dzieje zawsze. W moim przypadku na pewno,bo ja jestem tegoroczną absolwentką
Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom
Emkaa
Dokładnie dziewczyny tak myślę , że jeśli nie znacie się na prawie to lepiej nie doradzać ,bo ktoś się nie potrzebnie stresuje. Zielinka ja analizowałam u siebie to sytuacje to musisz dostawać 100% pensji. Macierzyński 80%.
A jeśli chodzi o działalność to kwota jest dzielona na 12, bo było dużo oszustw. Teraz nie ma znaczenia czy ktoś 3 składki zapłaci większe.
A jeśli chodzi o działalność to kwota jest dzielona na 12, bo było dużo oszustw. Teraz nie ma znaczenia czy ktoś 3 składki zapłaci większe.
reklama
zielinka
Ale dowiedzialam się też tego co piszesz wiec miałaś rację [emoji3]
Napisane na SM-G903F w aplikacji Forum BabyBoom