reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwcowe kreski ❤️

Powiedzcie mi, napewno ktoś zna odpowiedź bo mądrzejsze ode mnie jesteście 😁 jaka jest różnica pomiędzy dupkiem a progesterone besins? Aktualnie mam besins i po przeczytaniu kilku artykułów i wpisów na forum biorę od wczoraj przez 10 dni, ale zastanawiam się czy to ma mieć takie samo działanie jak dupek?
to chyba jest tak, że dupek jest syntetyczny i nie wychodzi we krwi, a progesteron jest naturalny i wyszedłby Ci w badaniu. Funkcja jest taka sama. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.

reklama
Matko nie było mnie kolejny dzień i co się tu odjaniepawliło 😱
Odnosząc się do wczorajszej dyskusji. 997 wiem, że przy becie 150 nie da sie uwidocznić pęcherzyka ale to nie znaczy, że zaraz prawidłowego pęcherzyka tam nie będzie. Wiem, że cuda się zdarzają i mam nadzieję, że już na chłodno wrócisz tylko pochwalić się ciąża i podziękować dziewczynom za wsparcie i dobre rady ❤️

Ostatnia edycja:
A jak zdiagnozować niedomogę? Mi lekarz z kliniki niepłodności po niepękniętym pęcherzyku powiedział, że to niedomoga lutealna bez zalecenia dalszej diagnostyki. I teraz mogę ją mieć lub nie i nie wiem czy w takim przypadku brać dupka czy nie jeśli test okaże się pozytywny.
Teraz gin chciała mi go dać (inna) zaraz po owulacji. Jak byłam w poprzednich ciążach też ot tak mi dała, choć nie prosiłam.
Już na takich bałwanów trafiłam, że słucham ich, ale ostateczną decyzję i tak podejmuję sama i nieraz na własną rękę robię mnóstwo badań płatnych dodatkowo.
9 lat temu straciłam czucie w ręku na 2 godziny i nie mogłam zdania sklecić a pisałam CV wtedy. Głowa mnie rozbolała. Jak poszłam do lekarza do luxmedu to baba nawet nie podniosła łba znad biurka i powiedziała, że to pewnie przemęczenie. Miałam wtedy 30 parę lat. I teraz nie wiem czy mogłam mieć mikroudar czy nie, bo wtedy jeszcze ufałam lekarzom.
Wklejam opis

Niedomoga lutealna – rozpoznanie​

Diagnostyka dysfunkcji ciałka żółtego opiera się na przeprowadzeniu kilku badań. Najprostszą, lecz najmniej dokładną metodą określenia wydolności ciałka żółtego jest obserwacja podstawowej temperatury ciała po 6-godzinnym odpoczynku. Progesteron wydzielany przez ciałko żółte powoduje podwyższenie temperatury ciała poprzez wpływ na metabolizm komórkowy. Pomiar temperatury ciała powinien się odbywać po owulacji, a więc począwszy od 14. dnia trwania cyklu miesiączkowego. W celu potwierdzenia prawidłowej czynności ciałka żółtego wzrost temperatury powinien być obserwowany stopniowo przez 2-3 dni po owulacji i utrzymywać się przez kolejne 6 dni.

Do diagnostyki niewydolności ciałka żółtego oznacza się we krwi stężenia:

• progesteronu (trzykrotnie w drugiej fazie cyklu miesiączkowego – suma wartości stężeń powinna wynieść powyżej 40 µmol/ml lub pojedynczy wynik nie może być niższy niż 5 ng/ml),
  • prolaktyny,
  • TSH.
Decydującym badaniem do oceny funkcji ciałka żółtego jest biopsja endometrium (biopsja błony śluzowej macicy) wykonana w czasie histeroskopii pod koniec fazy lutealnej, między 24. a 26. dniem cyklu miesiączkowego. Wynik badania histopatologicznego rozstrzyga, czy pod wpływem progesteronu doszło do przemiany wydzielniczej błony śluzowej macicy.

I ode mnie: minimum minimów do zrobienia to 3 krotne badanie progesteronu i suma wyników. Ale jak widać powyżej to nie jest tak łatwo stwierdzić, a lekarze sypia ta diagnoza z rękawa.

reklama
Dobra zarzucę temat! Gdzie kupujecie wycieczki all? Wakacje pl? Czy jakieś inne portale. A może osobiście w biurze? I jakich przewoźników omijać szerokim łukiem? 😏

Jestem słaba w allinclusive więc przyjmę każdą radę 😁
ja wstępne rozeznanie robię właśnie na wakacje.pl ale polecam zawsze też sprawdzać bezpośrednio w biurze podróży ile jest warta ta sama oferta, osobiście byłam już chyba z każdym większym polskim biurem na wyjeździe i najgorzej oceniam Itakę - klienci Itaki dostają gorsze pokoje, a kontakt z rezydentem na miejscu bywa dramatyczny. Do tej pory nigdy nie byłam rozczarowana korzystając z oferty Rainbow Tours. Kupując wycieczkę w styczniu śledziłam ich stronę przez jakiś czas i cena zmieniała się z dnia na dzień na +/- 700 zł przy wycieczce wartej ok. 7000 zł czyli 10%.

Do góry