reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ćwiczenia w ciąży

reklama
Ja też byłam aktywna calutką ciążę. Normalnie wykonywałam wszystkie obowiązki, chodziłam do pracy, popołudniami prowadziłam zajęcia z tańca dla dzieci gdzie też musiałam się naskakać i muszę powiedzieć, że dobrze mi to robiło.

Jak na koniec położyli mnie w szpitalu ( przenosiłam ciążę) i czekałam kilka dni na wywoływanie to nic mnie tak nie dobijało, jak leżenie i czekanie na nie wiadomo co:p

Hej Dziewczyny. Nie wiedziałam jak zatytułowac ten wątek, ale mam nadzieje ze w miare dobrze to określiłam.
Mam do was pytanie czy w ciąży można tanczyć? Nie chodzi mi o jakieś szaleństwa na dyskotekach, ale np o wesela? I czy można grać w kręgle? góry dzięki za odpowiedzi. Dodam ze jestem w 6 tc.

A ja chciałam Ci odpowiedzieć,że nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie,bo wszystko zależy:
od Twojej kondycji,od tego,czy ciąża przebiega prawidłowo.
Myślę,że odpowiedź na to pytanie zna Twój lekarz,bo to on bada Twoją szyjkę macicy i ogólnie stan ciąży,stan twojego zdrowia.Wiadomo,że jeśli ciąża przebiega prawidłowo to ruch-umiarkowany,jest wskazany,ale nie jakieś forsowne ćwiczenia,basen-ale nie pokonywanie długich dystansów na czas,czy bicie rekordów,taniec-ale nie podskakiwanie i akrobacja-we wszystkim zachowaj umiar.Najpierw jednak poradź się lekarza prowadzącego,bo na każdym etapie ciąży może się okazać,że nagle trzeba bardziej uważać.W 1szej ciąży do 6go mies było u mnie wszystko ok.ale akurat po weselu brata,na którym się wytańczyłam,bo dobrze się czułam,okazało ,że moja szyjka macicy się skróciła i ma rozwarcie na pół palca,a brzuch od tej pory twardniał mi boleśnie już do końca i musiałam zażywać fanoterol co 2godz przez całą dobę do 8go miesiąca.
Teraz ruszam się,codziennie wieczorem spaceruję,korzystam z pływalni,ale wszystko z umiarem i pod kontrolą lekarza-za jego pozwoleniem:tak:

Cześć kobietki:-)ja również mieszkam w małej mieścinie, gdzie oprócz kilku pijaczków spod sklepu nie ma nic:crazy:a do większegp miasta jest kawałek.W związku z tym mam pytanko do CAMEL84-czy gdybyś miala chwilkę mogłabyś mi polecić kilka ćwiczeń jakie mogę sobie sama w domciu wykonywać.Jestem w 11tyg.i już teraz chciałabym zadbać o formę, gdyż po pierwszej ciąży zajeło mi to zbyt dużo czasu i nie chciałabym , żeby to na marne poszło...zawsze byłam szczupłą osobą.Obecnie przy 1,62 ważę 54kg.
Dziękuję i pozdrawiam wszystkie przyszłe mamusie :)

pewnie że fajna, ale pamiętaj że łatwo jest się zarazić czymś, lub złapać jakąś infekcję, a tego byś chyba dla dobra dziecka nie chciała. Jednakże gdzieś czytałam że należy wsadzić do pochwy tampon nasączony w kefirze i to ponoć ma wystarczyć jako ochrona na basenie, ale nie wiem czy pomaga, ja nie stosowałam.

wolałabym nie wkładać niczego, bez przesady :|
a infekcji mozna sie nabawić wszędzie. wystarczy znaleźć pływalnię z dobrymi opiniami, sprawdzić osobioscie jej stan i bedzie ok :)
ja lubie pływac i na pewno w ciąży nie zezygnuje.

Ja się bym nie sugerowała dobrymi opiniami...raz trafiłam w takie bardzo polecane miejsce i dziękuje bardzo...ale więcej nie skorzystam...
Że infekcji się można wszędzie nabawić to fakt, ale co innego o tym wiedzieć, a co innego faktycznie dostać jakiejś infekcji.
Jakbym w czasie ciąży poszła na basen a potem okazało by się, że mam infekcję, to już raczej nie myślałabym o tym, czy to faktycznie od basenu, tylko i tak bym się obwiniała. Więc nie wiem czy warto... wyrzuty sumienia chyba gorsze niż kilka miesięcy bez pływania...

reklama
eee tam, tyle razy bylam na basenie, kiedys w ramach w-f i to w niepolecanej i niezbyt zadbanej pływalni i nic mi nie bylo. i wierze, ze teraz tez mi nie bedzie, zwlaszcza ze to nowy, mały osiedlowy basen, bardzo czysciutki, zadbany i polecany. no i sa tam specjalne zajecia dla kobiet w ciazy i mamuś z niemowlakami, wiec mysle ze ryzyko jest minimalne. a pływanie w ciąży jest bardzo korzystne dla obu stron :-)

Do góry