Patisa
Antosiowa Rodzicielka :)
Dokładnie, trzeba unikać wit A, bardzo często leki z wit A maja ostrzeżenie, że uszkadzają płód i nie wolno ich spożywać w czasie ciąży, dlatego też unikajmy również tranów wszelakich no i faktycznie jedzmy po prostu mniej ryb, ponieważ zawierają szkodliwe metale ciężkie (rtęć) - kumuluje się w mózgu, nie jest usuwana z organizmu!! Lepiej też wybierać suplementy z omega-3 z innych źródeł niż z ryb (są np z alg również - warto czytać jakie suplementy wybieramy)
Sama wit A jest potrzebna w ciązy. jest nawet w skladzie suplementów dla ciężarnych. Sęk jednak w tym, że ta witamina odkłada sie w organiźmie i jej nadmiar jest bardzo niebezpieczny. Unikać tranów ? Dobre źródło kwasów z rodziny omega -3 : DHA i EPA, w dodatku łatwo przswajalne. Można,a nawet powinno się sporzywać, z tym, że nie codziennie, bo właśnie zawiera duzo wit A. Ale oprócz niej jest też źródłem niezbędnej do przyswajania wapnia wit D !
Co do alg - rzeczywiście to jest jeszcze lepsze źródło DHA i EPA ( omega 3 ). Z tego co ostatnio czytałam, tuńczyki i łososie są tak świetnym źródłem tych kwasów tłuszczowych nie dlatego, że je same syntetyzują, ale właśnie dlatego, że spożywają algi bogate w te kwasy.
Choć generalnie jak ktoś sie suplementuje w ciąży, to np. prenatal 2 ma dwuskładnikowa dawkę na dobę - tabletka z witaminami i tabletka z czystym DHA ( omega 3 ) .
Także co kto woli.
Wit E też się kumuluje i też może szkodzić.
trzeba uważać nie tylko na potrawy bogate w te witaminy, ale też na kosmetyki - multum kremów ma w swoim składzie wit E i A ( świetnie działają na skórę, a jesli ktoś nie jest w ciąży, to nie ma obaw )