Dziewczyny mam pytanie. W zwiazku z tym że moja dwulatka mi daje popalić w nocy, kiepsko spie. Czasami mam przerwy po 2 minuty czasami 3,4 przerwy po pół h. Dzisiaj w nocy koło 2 poczulam głod pierwszy raz i dlatego przychodze dzisiaj z pytaniem - co w nocy zjesc? Mam nadal problemy z cukrami na czczo. Jestem na 6j insuliny nocnej ale wyniki jak mialam od pczatku 93-96 tak takie same do dzisiaj wiec musze zwiekszyc insu, ale co zjesc w nocy zeby nie bylo masakry rano?
reklama
TuAga
Fanka BB :)
Dziewczyny mam pytanie. W zwiazku z tym że moja dwulatka mi daje popalić w nocy, kiepsko spie. Czasami mam przerwy po 2 minuty czasami 3,4 przerwy po pół h. Dzisiaj w nocy koło 2 poczulam głod pierwszy raz i dlatego przychodze dzisiaj z pytaniem - co w nocy zjesc? Mam nadal problemy z cukrami na czczo. Jestem na 6j insuliny nocnej ale wyniki jak mialam od pczatku 93-96 tak takie same do dzisiaj wiec musze zwiekszyc insu, ale co zjesc w nocy zeby nie bylo masakry rano?
Na pewno masz dobrze przygotowany pen? Mieszasz dokładnie przed każdym zastrzykiem? Ja się ratowałam połową nektarynki nocami, cukru mi nie podnosiła i na mdłości pomagała
Mieszam przez 10 sek, wbijam igle i zanim wyciagne czekam 10s. Nie wiem moze powinnam dłużej czekać zanim wyciagne.Na pewno masz dobrze przygotowany pen? Mieszasz dokładnie przed każdym zastrzykiem? Ja się ratowałam połową nektarynki nocami, cukru mi nie podnosiła i na mdłości pomagała
aspekt
Co to jest dieta wymiennikowa? O wymiennikach czytałam w kontekście przeliczania jednostek insuliny. A to coś jeszcze innego?Heeej, witam się
Jestem w 10tc zbyt wysoka glukoza - 100 wyszla mi na pierwszej morfologii gdzie jeszcze nie wiedziałam ze jestem w ciąży( robilam komplet badań w związku z zawrotami głowy. Tydzień pozniej okazalo sie ze jestem w ciazy wiec juz automatycznie u gina dostalam skierowanie na krzywą. z Krzywej 96 na czczo, pozniej wyniki w normach. Diabetolog - dieta wymiennikowa, glukometr, pomiary itd. W ciagu dnia cukry mam super, nawet jak sobie pozwole na coś ( przegrywam czasami z zachciankami ciążowymi ) nie przekraczam 120 max, jak jem bardziej z diety bujam sie okolicach 105-110. Po dwoch tyg diety diabetolog dała mi insuline na noc bo na czczo nadal mialam 92 - 96, bez wzgledu na to cyz wieczorem trzymalam sie wytycznych czy np. szybciej poszlam spac i nie zjadlam kanapki przed pojsciem spac. Jestem juz na 4j insuliny na noc i moje cukry wygladaja identycznie. nie ma w ogole roznicy w wynikach od czasu kiedy insuliny nie mialam, bralam 2j albo 4j. Miala moze ktoras z Was podobnie? nie wiem juz sama co mam myslec. Moja diabetolog to po prostu wredna baba i musze i tak poszukać jakąś inną...
Betty2
A ja nie wiem co robić do 1.4 kiedy to mam pierwszą wizyte u diabetologa.Boje się ze rzuci broszurkami i dalej będę wiedziała nic.
Intuicyjnie tzn od 2 dni pije wodę,nie jem białego pieczywa,dziś na śniadanie jogurt skyr i grahamka. Na obiad dwa gotowane ziemniaki,mix zieleniny i jajko sadzone. Wczorajszy obiad to 3 male zmieniaki,kapusta kiszona i pół kotleta.
Co z tego że poczytałam broszurki : (
Nie czuje sie głodna ale na pewno robie źle.
Eh...
Intuicyjnie tzn od 2 dni pije wodę,nie jem białego pieczywa,dziś na śniadanie jogurt skyr i grahamka. Na obiad dwa gotowane ziemniaki,mix zieleniny i jajko sadzone. Wczorajszy obiad to 3 male zmieniaki,kapusta kiszona i pół kotleta.
Eh...
aspekt
A ja nie wiem co robić do 1.4 kiedy to mam pierwszą wizyte u diabetologa.Boje się ze rzuci broszurkami i dalej będę wiedziała nic.
Eh...
Mnie na pierwszej wizycie nie dała nawet broszurek ani nie zaleciła diety, tylko wydała glukometr i dzienniczek. Ja już w lutym zaczęłam dietę pudełkowa z niskim indeksem i wcale nie jest super. Białego pieczywa nigdy nie jadłam, potraw mącznych też nie :/ Jeszcze nie kumam po czym mi wywala cukier (na pewno po kluskach śląskich, ale to nie problem nie jeść).
Betty2
Wlasnie tego się obawiam i potem się dziwić że łatwo o zniechęcenie bo choć chęci mam to głupia jestem z tego. No nic... metoda prób I błędówMnie na pierwszej wizycie nie dała nawet broszurek ani nie zaleciła diety, tylko wydała glukometr i dzienniczek. Ja już w lutym zaczęłam dietę pudełkowa z niskim indeksem i wcale nie jest super. Białego pieczywa nigdy nie jadłam, potraw mącznych też nie :/ Jeszcze nie kumam po czym mi wywala cukier (na pewno po kluskach śląskich, ale to nie problem nie jeść).
aspekt
A nie chcesz teraz robić pomiarów glukometrem i już z tym iść na wizytę?Wlasnie tego się obawiam i potem się dziwić że łatwo o zniechęcenie bo choć chęci mam to głupia jestem z tego. No nic... metoda prób I błędów
reklama
aspekt
Wyszłam właśnie z krzywej w 13tc i na pewno wyjdzie mi za wysoki cukier po 2h, na glukometrze miałam ponad 170. Przed ciążą robiłam krzywa i sytuacja była analogiczna, tylko wtedy to stan przedcukrzycowy a w ciąży już cukrzyca ciężarnych.
W środę mam diabetologa.
Chce iść do dietetyka. Czy taki dietetyk przysługuje mi na NFZ, czy nie zawracać sobie tym glowy?
W środę mam diabetologa.
Chce iść do dietetyka. Czy taki dietetyk przysługuje mi na NFZ, czy nie zawracać sobie tym glowy?