Betty2
Fanka BB :)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Zgodnie z tym co powiedziała diabetolog cukier mierzę na czczo i godzinę po każdym posiłku. Na czczo norma 70-90, godzinę po posiłku do 140. Mierzę godzinę od rozpoczęcia posiłku a nie od ostatniego kęsa. Nie byłaś głodna po tych posiłkach? Może walczysz jeszcze z nudnościami albo wymiotami bo widzę, że dość lekkie te posiłkiWitam I ja od wczoraj dzialam z glukometrem. Wizyta u diabetologa 1.04 ale już intuicyjna dieta wg broszurek i wytycznych.
Zasyłam mój dzień . Może ktoś wskaże błędy lub napisze mi że choć założenie dobre bom zielona w tym temacie.Zobacz załącznik 1383368Zobacz załącznik 1383369
Dzięki za wskazówki
No widzisz ty juz masz lek na noc to cukier fajny...Ja na czczo mam 103 ,dziś 98...Zgodnie z tym co powiedziała diabetolog cukier mierzę na czczo i godzinę po każdym posiłku. Na czczo norma 70-90, godzinę po posiłku do 140. Mierzę godzinę od rozpoczęcia posiłku a nie od ostatniego kęsa. Nie byłaś głodna po tych posiłkach? Może walczysz jeszcze z nudnościami albo wymiotami bo widzę, że dość lekkie te posiłki
też pierwsze słyszę, żeby mierzyć od godziny rozpoczęcia a nie zakończenia posiłku. Jaki ma to sens? Jak jesz dajmy na to pół h to potem robiąc pomiar masz cukier po 30 min a nie godzinie, więc to nijak nie jest miarodajne...Zgodnie z tym co powiedziała diabetolog cukier mierzę na czczo i godzinę po każdym posiłku. Na czczo norma 70-90, godzinę po posiłku do 140. Mierzę godzinę od rozpoczęcia posiłku a nie od ostatniego kęsa. Nie byłaś głodna po tych posiłkach? Może walczysz jeszcze z nudnościami albo wymiotami bo widzę, że dość lekkie te posiłki
Też powoli dojdziesz z tym do ładu, początki zawsze trudne. Zanim ustaliłam dawkę insuliny miałam i cukier za wysoki i za niski i tylko ciągłe nerwy. A te broszury masz typowo pod cukrzycę ciążową? Trochę mnie dziwi, że cukier masz mierzyć dopiero po 2h od posiłku.No widzisz ty juz masz lek na noc to cukier fajny...Ja na czczo mam 103 ,dziś 98...
Nie czuje sie głodna.
Czytałam że ma sie mierzyć od ostatniego kęsa bo przez te kolejne 2 godz może być wzrost..ale co ja tam wiem ,tyle co czytalam
Też mnie to zastanawiało, pytałam lekarza ze trzy razy i tak kazała. Widać co lekarz to inaczej i weź tu bądź mądry;/też pierwsze słyszę, żeby mierzyć od godziny rozpoczęcia a nie zakończenia posiłku. Jaki ma to sens? Jak jesz dajmy na to pół h to potem robiąc pomiar masz cukier po 30 min a nie godzinie, więc to nijak nie jest miarodajne...