reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cukrzyca ciążowa ...i życie po niej

Nikus mi rozpoznano cukrzyce w 17 tygodniu ciazy. Teraz jestem w 29 i na szczescie nie mam insuliny. Nie martw sie, ze masz wyniki powyzej normy. Wraz z postepem ciąży wcale nie musi być coraz gorzej.....

Marzena 80- witaj. Chcialabym zwrocic Tobie uwage, ze cukier powinnas mierzyc godzine po posilku i wynik nie moze byc wiekszy od 140. A 123 po 2 godzinach to za duzo, bo norma jest cyba ponizej 100. Na czczo norma jest do 95.

Paczek ja w zeszlym tygodniu zjadlam paczka i tez mialam piekny cukier. Jesli twoj glukometr tak dziala to moze powinnas wypozyczyc inny. W sumie jak mozesz opierac diete na wynikach co do ktorych nie masz pewnosci, bo glukometr roznie dziala..... Ja mam Accu-Check

reklama
Cześć dziewczyny jak tam po Walentynkach bo ja zaszalałam ,byłam wczoraj na urodzinach mojej chrześnicy i zjadłam kawałeczek torcika i dwa kawałeczki ciasta no cóz raz się zdażyło . Cukier zmierzyłam po ponad 2h i miałam 151 ale to koniec ze słodkim tylko wczoraj sobie pozwoliłam .Dziś rano miała 83 ale insulinę musiałam zwiększyć do 24jednostek.
Jeżeli chodzi o owoce to ja mogę je jeść ale tylko razem z głównym posiłkiem i nigdy po śniadaniu.

Witajcie dziewczyny w ten śnieżny poniedziałek (przynajmniej u mnie)!

Marzena 80- witaj. Chcialabym zwrocic Tobie uwage, ze cukier powinnas mierzyc godzine po posilku i wynik nie moze byc wiekszy od 140. A 123 po 2 godzinach to za duzo, bo norma jest cyba ponizej 100. Na czczo norma jest do 95.

Mi moja lekarka powiedziała, że mam mierzyć 2 godziny po posiłku. Zresztą tak mam w tym dzienniczku, który od niej dostałam (na czczo, przed posiłkiem i 2 godz. po posiłku). Wczoraj byłam na obiedzie u Rodziców i chciałam zmierzyć godzinę po to mój Tata (cukrzyk od wielu lat) mi powiedział, żebym się wstrzymała do dwóch, bo po dwóch wynik jest bardziej miarodajny. No, a po 2 godzinach po posiłku lekarka powiedziała mi, że mogę mieć do 120, na czczo do 95.
A czy rano na czczo mierzycie zawsze mniej więcej o tej samej godzinie czy różnie. Bo ja dziś rano zmierzyłam bardzo wcześnie i trochę się przeraziłam, bo miałam 108. Zawsze mierze jakieś 3 godziny później, ale dziś wcześnie wstałam i tak wyszło. A najadłam się wczoraj mandarynek. Ale tak mi się słodkiego chciało. Miłego dnia!

Dziewczyny mam pytanie :-).
Przytyłam już 9 kg a jestem w 22 tygodniu ciąży,czy tak duży przyrost wagi może wskazywać na cukrzyce?

marzena80- nie chce sie spierac, bo przeciez nie o to chodzi. Jak byłam na jednodniowym szkoleniu z diety to powiedziano tam, ze normy dla kobiet w ciazy sa inne niz dla cukrzykow. My przyszle mamusie mamy "obostrzone" normy cukrowe. Nie wiem czy zwrócilas uwage ze w Krakowie norma jest tylko do 120 godzine po posilku a Warszawie do 140.
Dziewczyny a co Wy o tym myślicie?

paczek moim diabetologiem jest dr Rutkowska czyli w sumie drzwi w drzwi:) ja jestem z Ostródy, więc też dojeżdzam...z tego co zauwazyłam to glukometr Optimum Xido w naszej poradni dominuje ...ale ja na niego sie coraz bardziej wkurzam...dziś rano 62 co u mnie raczej nierealne - więc zrobiłam jeszcze raz i było 93 czyli standard u mnie...coraz bardziej denerwuje mnie ten glukometr jak się wkurzę to chyba na następnej wizycie u ginekologa poprosze o recepte na paski accu check i kupie sobie swój glukometr. Paczek a ty masz insulinę? Gdzie masz zamiar rodzić, bo przez tę cukrzycę ja bym chciała rodzić w Olsztynie.

marzena80
u mnie też norma po godzinie do 140 , na czczo do 95

Ja nie wiem jakie są normy dla "zwykłych" cukrzyków. O swoim Tacie wspomniałam jedynie w kontekście tego, że powiedział mi, iż lepiej zmierzyć poziom po 2 godzinach, co potwierdza się z tym co kazała mi robić diabetolog, do której chodzę. A wasze wcześniejsze posty czytałam trochę, ale chyba niezbyt dokładnie. I owszem pamiętam, że gdzieś była mowa o różnicach w poziomie glukozy w różnych miastach, ale chyba nie doczytałam dokładnie. Mi lekarka powiedziała, że na czczo do 95, godzinę po posiłku do 140, a 2 godz. po posiłku 120. Ale mierzyć kazała 2 godziny po. Zresztą u mnie na majówkach jak dziewczyny robiły krzywą cukrową to też bardzo różnie. Jedne z 50 g glikozy, inne z 75g. Przy 50 g właściwie każda miała pobieranie krwi po godzinie, a po 75 g jedne miały po godzinie i po dwóch, a inne tylko po dwóch. A co mnie zdziwiło, że niektóre nie miały pobieranej krwi na czczo tylko już po glukozie. Ck kraj to obyczaj!

Cześć dziewczyny ja też mam normę 140 po 1h i tak też mierzę natomiast na czczo mam mieć mniej niż 85 a dziś wstałam o 7 bo musiałam iść do lekarza z synkiem i było 99 . Ja pytałam mojego dokrora to absolutnie mam nie wstawać specjalnie na mierzenie ranne tylko jak się obudzę o 10 to o 10 a jak 0 9 to o 9 i tak robię.
nikuś zmień ten glukometr jak jest taki dziwny accu-chek jest naprawde super ja jestem bardzo z niego zadowolona.:-D
anemac te normy faktycznie są inne w innych miastach to troszkę dziwne bo przecierz jesteśmy wszyscy tacy sami ale nie będziemy się sprzeczać widzisz ja mam mieć np na czczo 85 a inne mamuśki 95.
milkada nie wiem czy może to wskazywać na cukrzycę z krwi też robi się pomiar cukru bez obciążania glukozą może zrób sobie jeśli się martwisz a test na glukoze będziesz miała za miesiąc.Mi diabetolog powiedział że skoro mały jest duży to wychodzi na to że cukrzyca dopadła mnie wcześniej ale ja miałam straszna ochotę na słodkie,może sama się przyłożyłam nieświadomie do jej rozwoju tym łakomstwem na słodycze.

KasiulkaW mam już zalecone badanie na obciążenie glukozą,mam je zrobić na początku marca :-).Mam nadzieję że wszystko będzie ok :-)

reklama
milkada na pewno jest ok a jeżeli okaże się że i ty masz słodką przypadłość to będziesz wiedziała co i jak postępować ale mam nadzieję że tobie się uda.

Do góry