reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

a teraz idę robić krokiety, część zamroże... M kupił mi taka piękną dużą lodówkę z dużą zamrażarą i robie mu zapasy, bo nie wiem czy będę miała czas i siłę mu gotować jak urodzę. Narazie zapakowałam: kopytka, kluski slaskie, pierogi ruskie, bigos, gołąbki, dziś dołoże kotlety mielone i krokiety z mięsem i ryżem, miesiąc powinien na tym przeżyć:)

z glodu nie umrze:-D
 
reklama
u nas zamrażalnik podobnie zaopatrzony z tym że smakołykami uracza nas babcia, teściowa i mama :-) ja tylko dokupiłam sobie zapas mrożonych warzyw, piersi z kurczaczka, żebym miała co jeść bo niestety o pierożkach i innych tego typu smakołykach będę mogła zapomnieć przez najbliższe miesiące :sorry:
 
u nas zamrażalnik podobnie zaopatrzony z tym że smakołykami uracza nas babcia, teściowa i mama :-) ja tylko dokupiłam sobie zapas mrożonych warzyw, piersi z kurczaczka, żebym miała co jeść bo niestety o pierożkach i innych tego typu smakołykach będę mogła zapomnieć przez najbliższe miesiące :sorry:

A ja chyba jutro ulepie pierozkow:-)
 
Judysia szczegóły przepisu na tą babę poproszę :)

Kwiatuszku oto przepis na moją zapiekankę, choć ja za każdym razem coś modyfikuję. Ale jakoś wydaje mi się,że chyba nie zdążysz jej zrobić przed porodem :)))

Więc tak:

Kroję ok 6-7 ziemniaków w plasterki 3-4 mm, wrzucam do naczynia żaroodpornego (można je wcześniej wysmarować masełkiem i posypać byłką tartą).
Mięsko mielone podsmażam na patelni (ok 40dk) z pokrojoną cebulką i 1-2 ząbkami czosnku oraz pokrojonymi pieczarkami.
Przygotowuję sos (może być fix do zapiekanki Winiary) albo robię taki ze śmietany, bloczku serka topionego dużej ilości pieprzu, papryki ostrej i trochę soli. W zasadzie sosik możesz zrobić jaki tylko chcesz, a zamiast mięska dodać kiełbaski.
Wszystko to wrzucam do naczynia żaroodpornego, zalewam sosem, posypuję startym serem przykrywam folią lub pokrywką do naczynia żaroodpornego i zapiekam ok 50-60 min w 175st. A i 5 minut przed końcem odkrywam aby ser się zapiekł i zostawiam po wyłączeniu piekarnika na jakieś 10 minut aby ziemniaczki doszły.
Smacznego.

Kittek ta zapiekanka rządziła dziś na moim obiadowym stole
dziękuję serdecznie za przepis bo objadłam się jak nigdy i była to pychooootaaa
to taki ostatni szał przed erą cycowania :)
 
Kittek ta zapiekanka rządziła dziś na moim obiadowym stole
dziękuję serdecznie za przepis bo objadłam się jak nigdy i była to pychooootaaa
to taki ostatni szał przed erą cycowania :)

Kwiatuszku cieszę się,że ci smakowało.
A ja dziś jak to Kwiatuszek napisała zaszalałam przed erą cyckowania z Judysiową babką ziemniaczaną.
Judysia dziękuję za przepis, babka wyszła pyszna. Ja oczywiście uwielbiam zmieniać i dodałam do niej pieczarki podsmażone z cebulką i kiełbaską oraz dosypałam trochę startego sera. Zajadaliśmy z ketchupem pikantnym pudliszki bo na sos nie starczyło mi siły. Zrobiłam taką mega porcję,że na jutro wystarczy.
 
reklama
Dziewczyny chcialabym na jutro zrobic bigos.Ale nie za bardzo wiem jak sie do niego zabrac:zawstydzona/y:.Kupilam dzisiaj glowke kapusty 1.5 kg,mam 0.5 kg kapusty kiszonej i 0.5 kg karkowki bez kosci.
Wiem ze kapuste slodka musze poszatkowac,ale co dalej mam najpierw ugotowac kapuste slodka czy kiszona:confused:jesli tak to ile czasu.Prosze was rady.:zawstydzona/y::-)
 
Do góry