Dagsila to ja może poproszę o przepis na tą z tuńczykiem i makaronową ;-)
wedle życzenia:-)
sałatka z tuńczyka
1 puszka tunczyka w sosie własnym ( ja kupuje rozdrabniany, bo pozniej nie musze jeszcze z tym walczyc
)
1 puszka kukurydzy
5 jajek
30 gad zoltego sera
1 srednia cebula
ok 8-10 sredniej wielkosci ogóreczki kiszone
maly majonez ( osobiscie jestem fanka helmansa babuni- ale kazdy wg smaku:-))
2-3 łuzeczki musztardy ( o dziwo najlepiej sprawdza sie taka za 1,2 do max 1,5 zł - czyli taka najzwyczajna w swiecie musztarda:-))
jajka ugotowac na twardo a nastepnie zetrzec na tarce z duzymi oczkami, ser równiez trzemy na tych samych oczkach. ogoreczki na deseczce w nieduza kostke ( na tarce zrobi sie papka, wiec nie polecam), tak samo cebulka.
wszytko wsypujemy do jednej michy ( tudziez gara) łacznie z kukurydza. dodajemy majonez, solimy pieprzymy i dorzucamy musztarde. wszystko oczywiscie do smaku wiec polecam powolutku doprawiac:-)
ilosci podałam tak na oko, bo np ost dodawalam wiecej ogorków, a jeszcze wczesniej miałam pol mkilo sera
:-)
takze wszystko na oko, a przynajmniej znaczna czesc
sałatka makaronowa:-)
1 opakowanie makaronu swiderki
ok 20 dag szynki gotowanj
5-6 ogorkow konserwowych
mały słoiczek pieczarek marynowanych
ok 20 dag zoltego sera
1 cebulka dymka
makaron ugotowac "aldente", szynke, ser pokroic w paseczki, ogorki w nieduza kostke, pieczarki-jesli sa w calosci- to na cwiartki, cebulke poszatkowac. wszystko do jednego gara, tudziez michy;-)
do tego robie 2 sosy: 1 z jogurtu naturalnego z zabkiem czosnku sola i pieprzem 2 z oliwa z oliwek, sok z cytryny, sol, pieprz i jak mam to swieza bazylia.
ogolenie wszystkie moje dania sa niewymagajace zachodu, bo sie meczyc nie lubie no i tez preferuje takie dania kwaskowe:-)
mam nadzieje ze cos sobie wybierzesz
smacznego:-)