reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Wrzucę przepis na pyyyyszny sernik na zimno, jest trochę pracochłonny ale efekt końcowy jest bombowy. Zrobiłam w sobotę w niedzielę już go nie było, a dzisiaj Kuba pytał czy zrobię znów na weekend
SKŁADNIKI:
2 l mleka
2 szkl kwaśnej śmietany
laska wanilii lub 4 cukry waniliowe
6 żółtek
120 g cukru pudru
300 g masła
2 łyżeczki kakao
sok z połówki cytryny
galaretka
Śmietanę wymieszać z żółtkami, mleko zagotować z laską wanilii lub cukrami. Do gotujacego się mleka wlać śmietanę z żółtkami, gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając aż powstanie serek(wygląda jakby sie zważyło). Odstawić na 10 min. w tym czasie sito wyłożyć gazą, wlać masę serową i odstawić do ocieknięcia na kilka godzin, m/w po 4 jest juz ok:tak:. Masło utrzec z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce serka. Masę podzielić na pół, do jednej dodac kakao do drugiej sok z cytryny. Najpierw masa kakaowa, później cytrynowa, gdy stężeje wylać galaretkę.
Z takiej ilości produktów wyszła mi tortownica o średnicy 20 cm, wys. 6 cm. Teraz zrobię na standardową z 1,5 proporcji :tak:
 
reklama
Ja spróbuję to wyprodukować, bo mam ostatnio fazę na serniki :-) tzn. ja je robię, chłopaki je zjadają! dzięki :-)
 
Poszaleję dziś na tym wątku:-) wrzucę przepis na pizzę, naprawdę polecam!
SKŁADNIKI NA CIASTO
3 kubki mąki
50 g drożdży
łyżeczka soli
szczypta cukru
3 łyżki oleju
ciepła woda
1/2 słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy włoskiej
Suche składniki mieszamy w misce, do kubka którym odmierzaliśmy mąkę wrzucamy pokruszone drożdże dodajemy olej i wlewamy trochę wody aby wymieszać, następnie dolewamy wodę aby kubek był pełny. Wlewamy do miski i zagniatamy ciasto trwa to max 5 min. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min.
Piekarnik ustawiamy na termoobieg na 250 stopni i nagrzewamy w nim blaszkę to bardzo ważne musi być gorąca.
SOS
daję sos cygański+ 2-3 żąbki czosnku
NA OBŁOŻENIE
ser ok 300 g- zetrzeć na tarce
Robię pizzę z szynką i pieczarkami, wtedy pokrojone pieczarki wrzucam na patelnię aby puściły wodę, drugą ulubioną przez moja rodzinkę jest z salami i papryką
Gdy ciasto podwoi swoja obiętość dzielimy na dwie części.Z ciasta formujemy okrąg smarujemy odrobiną oleju, następnie sos i żółty ser a później to już ulubione dodatki, na koniec posypujemy przyprawa włoską. Przekładamy na rozgrzaną blachę i pieczemy 10-12 min.
Moje dzieci twierdzą że to jest najlepsza pizza na świecie:-)
 
Sałatka z bobu to po prostu ugotowany łuskany bób+ pomidor+ czerwona cebulka+ sos vinegre (oliwa+ ocet winny+ musztarda+ przyprawy), można dodać ser feta i już
biggrin.gif
bardzo lubię.
 
Kittek- grzanki ZAWSZE są dobrym pomysłem... najlepiej z pesto (już mam ślinotok).

Wczoraj zrobiłam (i zjadłam niestety) kalafiora z marchewką. Polecam. Tylko, jka ktoś lubi kalafior, to może się nie oderwać i brzuch rozboli :-p

Kalafiora ugotować w wodzie z mlekiem ale na pół twardo.
Ostudzić.
Zetrzeć na duzych oczkach marchewkę.
Dodać do kalafiora.
Sos: łyżką majonezu+ jogurt naturalny+ musztarda+ sól i pieprz do smaku.

Wymieszać z kalafiorem i marchewką.
Do lodówki na 1 h.

Smacznego.
 
Czy do szarlotki można dodać papierówki? Przepis wyszukałam sobie na tym wątku, tylko nie wiem czy ten gatunek jabłka może być?
 
Maonka-nie wypowiem się bo nie wiem, chociaż według mnie jabłka jak jabłka- się nadaja
a ja polecam Wam błyskawiczne ciasto 3 bit robiłam na weekend i było pyszne i banalnie proste
herbatniki na to masa krówkowa ( ta z biedy się sprawdza) na to znowu herbatniki na to krem karpatka błyskawiczna znowu herbatniki na wierzch ubita kremówka- posypane kakao i vualla...smakuje przepysznie na drugi dzień jak sie "przegryzie"
 
reklama
Dla mnie jedyne jabłka do szarlotki to renety szara, albo złota. Inne mi nie smakują, bo są zbyt mało soczyste i winne :-(
 
Do góry