reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Poniewaz zrobilam na domowke Kubisia (po latach mi sie przypomnialo, ze jest cos takiego) a to banal w zrobieniu i znika momentalnie, to Wam tez przypominam o serniku na zimno :-)

Paczka biszkoptow- wylozyc na blaszke (oczywiscie mozna zrobic biszkopt itd., ale tu chodzi o to, zeby bylo szybko, milo i przyjemnie).

Masa:

Rozpuscic 8 lyzeczek zelatyny (powiedzmy paczke), dobrze wymieszac, w miedzyczasie niech stygnie
Zmiksowac na puszysto 1 kostke masla z 3/4 szklanki cukru pudru
Powoli dodac 3 zoltka, zmiksowac
Pomalu 250 gram sera bialego, takiego do sernikow z "wiaderka"
Zmiksowac
Polamu 750 gram serka homogenizowanego waniliowego (ja dalam Jogobelle, jest OK i ma intensywny waniliowy smak) i pol buteleczki zapachu cytrynowego
Zmiksowac
Pomalu 1 ubite wczesniej na sztwno bialko (mozna 2)
Wymieszac lyzka

Pomalu miksujac na wolnych obrotach wmieszac ostudzona zelatyne (ale nie tezejaca).
Wylac mase na biszkopty.

Do lodowki na okolo 3-4 h

Jak stezeje zrobic galaretke, wystudzic, wylac na mase (ja zabezpieczam wczesniej papierem, ale tu techniki sa rozne), mozna wczesniej wylozyc na ciacho np. truskawki.
Do lodowki.

Niedlugo zrobie taki sernik na serze mascarpone to dam znac, jak wyszedl :-)

reklama
I jeszcze kolejna wersja zapiekanki:

Ugotowac makaron: swiderki lub penne
Przysmazyc boczek z cebula na patelni
Zmieszac z makaronem

2 surowe papryki- pokroic i do makaronu
Puszka pomidorow, pokroic i do makaronu (z sosem)

Zetrzec ser zolty na drobnych oczkach, 1/4 wmieszac do makaronu
Posypac calosc peczkiem posiekanego szczypiorku
Posypac reszta zoltego sera

Zalac calosc 2 jogurtami zmieszanymi z 2 jajami

Do piekarnika na 200 stopni, az sie gora zetnie i zrumieni.

To ja podam przepis na jeszcze prostszy sernik na zimno ;-)

dno tortownicy wyłożyć biszkoptami
opakowanie serka do serników (ja mam ten z biedronki w wiaderku) wymieszać z wystygnięta galaretką (1 galaretka w 1/2 wody lub 2 galaretki w 0,75 wody). Galaretka musi się ścinać ale nie za bardzo bo trzeba to wymieszać na gładką masę. Jak już wymieszamy to do lodówki aż stężeje. Na górę można wylać znowu galaretkę (1 opakowanie w 0,25 wody lub 2 opakowania w 0,5 l wody). Można dodać owoce zarówno do masy serowej jak i do galaretki. Ewentualnie rodzynki...i do ścięcia w lodówce...

Agnieszka taki tez robie :-) ale na masle i z domieszka zwyklego sera wychodzi lepszy... taki bardziej podkrecony, a roboty przy tym niewiele wiecej :tak: wbrew pozorom :-D
Kusi mnie to mascarpone :-) z malinami chyba zrobie :-) ale to w przyszlym tyg. bo mamy u mnie sabat czarownic, to dziewczyny beda oceniac ;-)

Miałam wam wczoraj napisać ale jakoś tak zapomniałam ;-)(ehhh te latka ;-))
zrobiłam ten sernik na zimno, którego przepis wstawiła i ciasto zostało pochwalone przez teścia cukrzyka :tak: wszamał 3 duże kawałki :-D

Co uważam za ważne to do sera należy zrobić 2 galaretki w 0,75 l wody dzięki temu masa ma lekką konsystencje pianki i nie jest zbita (jak to ma miejsce przy 2 galaretkach w 0,5 l wody).
Na pewno częściej będzie to ciasto gościć na moim stole :-) nie tylko przy okazji urodzin

dzisiaj na obiado-kolację były kotlety z kaszy jaglanej wyszły pyszne więc podaję wam przepis
1 szklanka kaszy jaglanej
sól
włoszczyzna mrożona paski tak na oko półtorej szklanki
2jajka
pieprz
bazylia
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do obtaczania
olej do smażenia

kaszę ugotować w 2 szklankach osolonej wody pod przykryciem ok 15-20min
do miski wrzucamy włoszczyznę i wbijamy jajka dodajemy ostudzoną kaszę lekko solimy, dodajemy bazylię i pieprz dokładnie mieszamy dodajemy mąkę ziemniaczaną (ja dodałam 3 łyżki) mieszamy i lepimy nieduże kotleciki obtaczamy w mące pszennej i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor
(Opcjonalnie włoszczyznę można zastąpić pieczarkami lub samą marchewką)

Natalka wcinała aż uszy się jej trzęsły;-)

reklama
Patrzyłaś na składniki? Bez urazy, ale jak dla mnie to ciasto jest blee;-)Jak byłam dzieckiem to mnie mama często uszczęśliwiała nutellą, dzisiaj bym tego nie tknęła.

mamusiu - za przepis na jaglane dziękuję!

Napiszę więcej, nawet je robiłam. Dół jest po prostu palce lizać, podobne połączenie można znaleźć w niektórych batonach. Co kto lubi

Jeśli ktoś będzie robił to ciacho to polecam dodać więcej fixów, dałam tak jak w przepisie 1 szt. i jednak nie trzymała się ta masa dobrze, więc chyba trzeba zwiększyć ilość

Do góry