aniez
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Marzec 2007
- Postów
- 4 903
Poniewaz zrobilam na domowke Kubisia (po latach mi sie przypomnialo, ze jest cos takiego) a to banal w zrobieniu i znika momentalnie, to Wam tez przypominam o serniku na zimno :-)
Paczka biszkoptow- wylozyc na blaszke (oczywiscie mozna zrobic biszkopt itd., ale tu chodzi o to, zeby bylo szybko, milo i przyjemnie).
Masa:
Rozpuscic 8 lyzeczek zelatyny (powiedzmy paczke), dobrze wymieszac, w miedzyczasie niech stygnie
Zmiksowac na puszysto 1 kostke masla z 3/4 szklanki cukru pudru
Powoli dodac 3 zoltka, zmiksowac
Pomalu 250 gram sera bialego, takiego do sernikow z "wiaderka"
Zmiksowac
Polamu 750 gram serka homogenizowanego waniliowego (ja dalam Jogobelle, jest OK i ma intensywny waniliowy smak) i pol buteleczki zapachu cytrynowego
Zmiksowac
Pomalu 1 ubite wczesniej na sztwno bialko (mozna 2)
Wymieszac lyzka
Pomalu miksujac na wolnych obrotach wmieszac ostudzona zelatyne (ale nie tezejaca).
Wylac mase na biszkopty.
Do lodowki na okolo 3-4 h
Jak stezeje zrobic galaretke, wystudzic, wylac na mase (ja zabezpieczam wczesniej papierem, ale tu techniki sa rozne), mozna wczesniej wylozyc na ciacho np. truskawki.
Do lodowki.
Niedlugo zrobie taki sernik na serze mascarpone to dam znac, jak wyszedl :-)
Paczka biszkoptow- wylozyc na blaszke (oczywiscie mozna zrobic biszkopt itd., ale tu chodzi o to, zeby bylo szybko, milo i przyjemnie).
Masa:
Rozpuscic 8 lyzeczek zelatyny (powiedzmy paczke), dobrze wymieszac, w miedzyczasie niech stygnie
Zmiksowac na puszysto 1 kostke masla z 3/4 szklanki cukru pudru
Powoli dodac 3 zoltka, zmiksowac
Pomalu 250 gram sera bialego, takiego do sernikow z "wiaderka"
Zmiksowac
Polamu 750 gram serka homogenizowanego waniliowego (ja dalam Jogobelle, jest OK i ma intensywny waniliowy smak) i pol buteleczki zapachu cytrynowego
Zmiksowac
Pomalu 1 ubite wczesniej na sztwno bialko (mozna 2)
Wymieszac lyzka
Pomalu miksujac na wolnych obrotach wmieszac ostudzona zelatyne (ale nie tezejaca).
Wylac mase na biszkopty.
Do lodowki na okolo 3-4 h
Jak stezeje zrobic galaretke, wystudzic, wylac na mase (ja zabezpieczam wczesniej papierem, ale tu techniki sa rozne), mozna wczesniej wylozyc na ciacho np. truskawki.
Do lodowki.
Niedlugo zrobie taki sernik na serze mascarpone to dam znac, jak wyszedl :-)