Dla fanek muffinek...
czekoladowo pomarańczowe (12 małych/6 dużych)
100 g miękkiej margaryny
225 g cukru
2 duże jaja
150 ml naturalnego jogurtu
5 łyżek soku pomarańczowego
275 g maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
175 g czekolady pokrojonej na kawałeczki
skorka starta z 1 pomarańczy
1. margarynę utrzeć w misce z cukrem na puszysta masę, wbić jaja. wlać jogurt i sok, wymieszać na gładka masę
2. do masy przesiać make i sodę oczyszczona, starannie wymieszać
3. wsypać pokrojona czekoladę i skórkę pomarańczową, wymieszać
4. wlać do foremek i piec ok 20 - 25 min w temp 190 st C
Cytrynowe
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki tartej skórki cytrynowej
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffinek posmarować stopionym masłem lub olejem. Do dużej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z jajkami. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać stopione masło. Szybko wymieszać, aby połączyć składniki, ale ciasto musi pozostać grudkowate. Łyżką przełożyć ciasto do formy. Piec około 10-12 minut, aby patyczek wkłuty do środka był suchy po wyjęciu. Zostawić w formie aż ostygną, potem wyjąć.
Karaibskie
Składniki na 12 porcji małych/6 dużych
około 100g wiórków kokosowych
• 2 i 1/2 szklanki mąki
• 100-125g masła
• 2 całe jajka
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• 4 -5 łyżek cukru pudru (ewentualnie zwykłego)
• 1 szklanka mleka
• odrobina soli
• kilka plastrów ananasa z puszki
• kilka połówek brzoskwiń z puszki
• masło do wysmarowania formy
Etapy przygotowania
1. Piekarnik nagrzać do 210C. W tym czasie w misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli, cukrem i kokosem (1 czubatą łyżkę kokosu zostawić do posypania na wierzchu). Ananasy i brzoskwinie pokroić na kawałeczki. Dodać do mąki i wymieszać.
2. Jajka roztrzepać z mlekiem. Masło roztopić w rondelku, lekko wystudzić, a następnie dodać do mleka i dokładnie wymieszać. Płyny połączyć z mąką, i dosyć dokładnie, aczkolwiek delikatnie wymieszać (ciasto nie musi być gładkie).
3. Formę wysmarować masłem, do poszczególnych otworów nałożyć ciasto. Na wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec przez około 20 - 25 min. Smacznego!!!
4. Ilość cukru można regulować wedle uznania.
Owocowe
2 szklanki maki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki dowolnych owoców (jagody,
brzoskwinie, mango, jabłka itp., albo mieszanka
różnych owoców)
1 szklanka posiekanych orzechów (włoskich,
pekanów, migdałów)
6 łyżek miękkiego masła,
1 szklanka cukru, lub mniej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru+łyżeczka cynamonu do posypania, niekoniecznie
Rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Foremki muffinkowe posmarować masłem lub wyłożyć papierkami.
Make wymieszać z proszkiem, sola, orzechami i owocami.
Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, dodać jajka i wanilie - ubić.
Dodawać mieszankę maki z owocami na przemian z mlekiem (mieszając juz tylko łyżka). Napełnić foremki prawie do pełna, posypać cukrem z cynamonem i piec około 25-30 minut.
czekoladowe I
Składniki suche:
-300 g mąki
-1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-3 łyżki kakao
-posiekane orzechy włoskie
-125 g czekolady gorzkiej posiekanej
Składniki wymieszać.
-150 g masła
-165 g brązowego cukru
Powyższe składniki podgrzać w rondelku, tak aby masło i cukier się rozpuściły.
-170 ml mleka
-2 jaja
Powyższe składniki rozbełtać.
Suche składniki wymieszać bardzo dokładnie, zrobić w nich dziurkę, wlać rozbełtane mleko z jajkiem i rozpuszczony cukier z masłem. Wymieszać krótko, aby się połączyły.
Ciasto ma być grudkowate.
Wkładać łyżką ciasto do formy muffinkowej do 3/4 wysokości.
Piec około 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni.
Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia, patyczek powinien być suchy.
z dżemem
Składniki:
200g masła (margaryny)
170g cukru,
2 jajka,
250g bułki tartej,
120g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Tłuszcz roztopić. Wystudzony wymieszać z cukrem na gładką masę, dodawać pojedynczo jajka. Zmieszać bułkę tartą z mąką i proszkiem, połączyć tę sypką mieszankę z masą. Wstawić ciasto na 30 min do lodówki. Z ciasta uformować kulki i włożyć je do foremek (na babeczki), które układamy na blaszce. W każdej kulce zrobić zagłębienie i wypełnić je dżemem malinowym lub wiśniowym. Piec w nagrzanym piekarniku 200 C w dolnej części piekarnika przez 15 min.
cappuccino
Składniki:
- 6 łyżek miękkiego masła,
- 2/3 filiżanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w
2 (4) łyżkach wody,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub pół
opakowania cukru waniliowego,
- 1 3/4 filiżanki maki pszennej,
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 filiżanki mleka,
- 1 tabliczka białej lub mlecznej czekolady, drobno pokruszonej.
1. Rozpuszczamy kawę we wrzątku żeby zdążyła ostygnąć.
2. Włączamy piekarnik, musi zdążyć nagrzać się do 180-200 stopni.
3. W dużej misce ubijamy mikserem na dużej prędkości miękkie, ale nie stopione Masło z cukrem przez ok 5. minut.
4. Wbijamy do tego jajko, dodajemy aromat lub cukier waniliowy i rozpuszczona kawę (musi być ostudzona). Miksujemy aż składniki się połączą. 5. W osobnej misce mieszamy "suche" składniki: make, proszek do pieczenia i sol. Dobrze wymieszane dodajemy do miski ze zmiksowanymi "mokrymi" składnikami.
6. Miksujemy przez chwile aby składniki się połączyły dolewając po trochu mleka.
7. Gdy ciasto jest juz gładkie (powinno być dosyć gęste, tzn. "trzymać się łyżki"), dodajemy pokruszona mleczna lub białą czekoladę (lub po pół tabliczki każdej)i mieszamy dokładnie.
8. Natłuszczamy formę do muffinów i wkładamy papierowe formy do otworów.
9. Łyżka nakładamy ciasto - wypełniamy otwory prawie po brzegi, ale nie "kopiaście."
10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut
z serową niespodzianką
2 szkl. mąki,
2 jajka,
4 czubate łyżki cukru,
2 czubate łyżki płatków owsianych,
pół kostki masła - ok. 12 dag,
1 szkl. maślanki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
(można zastąpić cukrem waniliowym),
szczypta soli.
Nadzienie:
15 dag tłustego, trzykrotnie mielonego twarogu,
2 łyżki cukru,
0,5 opakowania cukru z prawdziwą
wanilią (można zastąpić cukrem waniliowym).
Najpierw włączyć piekarnik - nagrzać go do 210°C. Tyle czasu, ile się będzie nagrzewał piekarnik albo nawet mniej zajmie przygotowanie ciasta na muffiny.
Formę do muffinów wysmarować niezbyt grubo masłem, lub wkładać w jej otwory papierowe foremki. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Masło rozpuścić w rondelku. Jajka roztrzepać z maślanką. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól. To wszystko wymieszać, zrobić dołek i wlać jajka z maślanką i lekko przestudzone płynne masło, wymieszać krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno być grudkowate. Tak przygotowane ciasto nakładać do formy muffinowej, wypełniając każdy otwór do 1/3 wysokości. Na warstwę ciasta każdej babeczki włożyć łyżkę twarogu, na nie wkładać łyżkę ciasta, tak by foremki były zapełnione do 0.7 wysokości. Piec 20 - 25 min. Po wyjęciu muffiny zostawić w formie przez 10 min., potem delikatnie je wyjąć. Podawać posypane cukrem pudrem lub oblane polewą czekoladową.
cynamonowe z rodzynkami
- 200 gram mąki (można nawet pszenną wymieszać z kukurydzianą)
- 1 jajko
- 25 gram masła
- 75 ml mleka 2%
- niecała filiżanka kefiru 0% (lub maślanka)
- 50 gram cukru pudru
- 50 gram rodzynek ( można więcej jeżeli się chce)
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku (można nie używać, ale nadaje ładny aromat)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej ( może być i proszek)
Wykonanie:
Ciasto od 10 do 12 muffinek.(małych)
Masło rozpuścić, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Wsypać cukier puder i dalej mieszać. Wsypać 1/3 mąki i wymieszać. Dolać kefiru i wymieszać. Ponownie 1/3 mąki i połowa mleka, mieszamy. kolejna porcja mąki i mleka i znów mieszamy.
Dodajemy proszek, cynamon i imbir i łączymy z ciastem. Powinno mieś konsystencje gluta, jeżeli jest zbyt płynne dodać troszkę mąki.
Na koniec dorzucamy rodzynki i znów mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 160-170 stopni, lub lekko nagrzany jeżeli ktoś nie ma wbudowanego termometru.
Masę wykładamy do formy na muffinki, ale i zwykłe foremki do babeczek się nadają. Jeżeli używamy formy, to nie zapomnijmy do papierowych koszyczkach. Foremki jak i specjalną formę do muffinek można wysmarować masłem.
Ciasto, z zależności od tego jak chcemy wysokie mieć, wkładamy łyżką do form. Jedna łyżka ciasta wystarczy. Można sobie pomóc małą łyżeczką. I wstawiamy do piekarnika na jakieś 25 minut.
z białą czekolada
375 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
125 g miałkiego cukru,
200 g posiekanej białej czekolady,
2 jajka,
375 ml mleka,
2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej,
160 g stopionego masła,
45 g płatków migdałowych
Wymieszać osobno suche składniki - bez migdałów, osobno mokre, następnie połączyć wszystko, krótko mieszając. Nakładać do foremek do 3/4 objętości, posypać po wierzchu płatkami migdałowymi i delikatnie je docisnąć. Piec ok. 25 minut w temperaturze 210 stopni.