AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Cytrynowe z jagodami
2 i 2/3 szklanki maki
1 łyżka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szklanki cukru
skorka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych - jeżeli mrożone to nie rozmrażać)
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki do muffinów posmarować masłem.
Make przesiać, dodać pozostałe suche składniki.
Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu kiedy masy zaczną się łączyć.
Wsypać jagody i bardzo lekko i krotko wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec około 20 minut, aż będą pięknie rumiane, sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 minuty, wyjmować po jednej, moczyć gorę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze. Można swobodnie te część opuścić, są równie smaczne bez dodatkowego cukru.
Z suszonymi śliwkami
Do posypania:
2 łyżki cukru
2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta sol
1 szklanka pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie)
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu
6 łyżek rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania
Połączyć razem wszystkie składniki posypki.
Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremkę do muffinów posmarować masłem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać śliwki i orzechy, ponownie wymieszać.
W osobnej misce rozbełtać jajko i żółtko, dodać śmietanę, rozpuszczone (ale nie gorące) Masło, mleko i wanilie, dobrze wymieszać.
Wlać całość do suchych składników i wymieszać, ale tylko do momentu kiedy składniki się połączą, nie dłużej, bo muffiny będą twarde.
Wypełnić masa foremki, posypać mieszanka orzechowo-cynamonowa.
Piec około 20-25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na metalowej siateczce.
Czekoladowe z nutellą
2 i 3/4 szklanki maki (375g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 kostki roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka nutelli
Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki na muffiny lekko posmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać w dość dużej misce. Masło rozmieszać z jajkami, dodać maślankę i wlać do miski z mąką. Lekko wymieszać, tylko do połączenia się obu mas, nie dłużej bo muffiny będą twarde. Nałożyć 1 plaska łyżkę masy do foremek mufiinowych, dodać łyżkę nutelli i przykryć pozostałą masa. Piec około 15-20 minut, Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na drucianej siateczce.
z rodzynkami i słonecznikiem:
(12 muffinów małych)
250 ml mleka (1 szklanka),
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła,
3/4 szklanki otrębów zmieszać,
odstawić na 10 minut,
następnie dodać 3/4 szklanki (rodzynek, nasion słonecznika, posiekanych włoskich orzechów)
białej mąki,
1/3 szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki polskiego proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody
Wymieszać, rozdzielić miedzy foremki, piec 20 minut albo aż patyczek wyjdzie czysty.
Blachę do muffinek wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami. Rozgrzać piec do 190°C.
Piwne, na pikantnie:
40 dag mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
5 dag sera parmezanu,
20 dag bekonu pokrojonego na kawałki i usmażonego,
1 butelka piwa,
2,5 dag (1 łyżka) roztopionego masła;
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać bekon i ser. Wlać piwo i dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec 20-25 minut w 180 °C
2 i 2/3 szklanki maki
1 łyżka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
1/2 szklanki cukru
skorka otarta z 1 cytryny
2 jajka
1 szklanka mleka
2/3 szklanki oleju
1 i 1/2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych - jeżeli mrożone to nie rozmrażać)
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki cukru
Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki do muffinów posmarować masłem.
Make przesiać, dodać pozostałe suche składniki.
Jajka rozbełtać, dodać do nich mleko i olej, dodać do suchych składników i tylko wymieszać do momentu kiedy masy zaczną się łączyć.
Wsypać jagody i bardzo lekko i krotko wymieszać.
Przełożyć masę do przygotowanych foremek. Piec około 20 minut, aż będą pięknie rumiane, sprawdzić patyczkiem - powinien być suchy. Po wyjęciu z piekarnika zostawić w foremkach na 2 minuty, wyjmować po jednej, moczyć gorę w rozpuszczonym maśle i potem leciutko obtoczyć w cukrze. Można swobodnie te część opuścić, są równie smaczne bez dodatkowego cukru.
Z suszonymi śliwkami
Do posypania:
2 łyżki cukru
2 łyżki drobniutko posiekanych orzechów włoskich
1/3 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta sol
1 szklanka pokrojonych w kostkę suszonych śliwek
1/2 szklanki posiekanych orzechów (niekoniecznie)
1 jajko
1 żółtko
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu
6 łyżek rozpuszczonego masła
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania
Połączyć razem wszystkie składniki posypki.
Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremkę do muffinów posmarować masłem.
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce, dodać śliwki i orzechy, ponownie wymieszać.
W osobnej misce rozbełtać jajko i żółtko, dodać śmietanę, rozpuszczone (ale nie gorące) Masło, mleko i wanilie, dobrze wymieszać.
Wlać całość do suchych składników i wymieszać, ale tylko do momentu kiedy składniki się połączą, nie dłużej, bo muffiny będą twarde.
Wypełnić masa foremki, posypać mieszanka orzechowo-cynamonowa.
Piec około 20-25 minut, aż będą lekko złociste. Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na metalowej siateczce.
Czekoladowe z nutellą
2 i 3/4 szklanki maki (375g)
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 kostki roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka maślanki
1 szklanka nutelli
Rozgrzać piekarnik do 200oC, foremki na muffiny lekko posmarować masłem. Wszystkie suche składniki wymieszać w dość dużej misce. Masło rozmieszać z jajkami, dodać maślankę i wlać do miski z mąką. Lekko wymieszać, tylko do połączenia się obu mas, nie dłużej bo muffiny będą twarde. Nałożyć 1 plaska łyżkę masy do foremek mufiinowych, dodać łyżkę nutelli i przykryć pozostałą masa. Piec około 15-20 minut, Wyjąć z foremek jeszcze gorące i wystudzić na drucianej siateczce.
z rodzynkami i słonecznikiem:
(12 muffinów małych)
250 ml mleka (1 szklanka),
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła,
3/4 szklanki otrębów zmieszać,
odstawić na 10 minut,
następnie dodać 3/4 szklanki (rodzynek, nasion słonecznika, posiekanych włoskich orzechów)
białej mąki,
1/3 szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki polskiego proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody
Wymieszać, rozdzielić miedzy foremki, piec 20 minut albo aż patyczek wyjdzie czysty.
Blachę do muffinek wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami. Rozgrzać piec do 190°C.
Piwne, na pikantnie:
40 dag mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
5 dag sera parmezanu,
20 dag bekonu pokrojonego na kawałki i usmażonego,
1 butelka piwa,
2,5 dag (1 łyżka) roztopionego masła;
Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać bekon i ser. Wlać piwo i dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec 20-25 minut w 180 °C