reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Co się dzieje w moim brzuszku ?(z perspektywy lekarza)

Czesc dziewczyny... chcialam sie was spytac o rade, albo przynajmniej zebyscie mnie uspokoily bo dostaje paniki :( wczoraj bylismy na kontroli, i przy mierzeniu klatki piersiowej za pierwszym razem bylo 58 mm i lekarz powiedzial ze cos mala ta klatka, ze mam za 2 tyg przyjsc znowu zeby sprawdzic dlaczego, za drugim razem zmierzyl i bylo juz 67 mm i powiedzial ze juz jest dobrze ze poprostu dziecko zle sie ustawilo- ale i tak mam przyjsc za dwa tygodnie na KTG ( nasze pierwsze sluchanie serduszka tak w ogole). Nie musze mowic ze sie wystraszylam i ze ciagle o tym mysle.... nie mogla znalezc nigdzie jakie powinny byc normalne rozmiary dziecka w 27 tygodniu, przynajmniej w jakich granicach powinno sie to wszystko miescic jak na ten tydzien, zwlaszcza ze u mnie te skroty sa po niemiecku... AS ja wiem ze ty sie troche na tym znasz moglabys mi powiedziec jak to z ta klatka piersiowa wyglada?? bylabym ci wdzieczna!
podam tez inne wymiary ktore mam na zdjeciu:
KU (obwod glowy) - 26,9cm
FL (kosc udowa) - 5,1 cm
FOD ( dl. od czol do karku) - 8,9 cm
BIP ( dl. glowy od skroni do skroni) - 7,4 cm

Andav po pierwsze spokojnie .
W tym wieku ciążowym każde dziecko rozwija się już indywidualnie .
Nie ma żadnych ścisłych norm ,które by to określały.
Może być nawet do 4 tygodni różnicy między pomiarem główki,brzuszka i długości uda i nagle dziecko zaczyna nadganiać na kolejnym badaniu.
Teraz już dzieciaczki są duże i te pomiary są szacunkowe ,a nie szczególne dla każdego dziecka .
Nie panikuj.
Najważniejsze ,że dziecko urosło od poprzedniej wyzyty .
I teraz na kolejnej dopiero będziesz miała odniesienie jak szybko rośnie i czy wszystko prawidłowo się rozwija ,ponieważ będą już pomiary kontrolne .
Może być tak ,że twoje maleństwo będzie długie i szczupłe ,a wtedy zawsze obwód brzuszka jest mniejszy .;-):-):-)

Podam Ci moje wymiary z 22 tc dla przykładu i jak się różnią wg tygodni i dni ciąży między sobą .

BPD = 49 mm - co odpowiada 20,6tyg FOD 63 mm

FL = 37 mm -co odpowiada 21,4 tyg

HC = 177 -co odpowiada 20,4 tyg

AC z obwiedni (obwód brzuszka) 169 mm -co dpowiada 21,7 tyg
średnia móżdżku 22 mm -co odpowiada 20,7 tyg

Średni wiek ciąży obliczony z pomiarów płodu = 21 tygodni .
Termin porodu obliczony z tych pomiarów to 22,5,2012 ,a termin z OM mam inny .;-)
Tak jak widzisz normy sobie ,a moje dziecko sobie i też jest dobrze .:tak::tak::tak::tak:

reklama
As dzieki- i tak jestem juz niespokojna- co za lekarz, juz mogl nic nie mowic! Chyba dopiero odetchne jak maly urodzi sie i zobacze ze na prawde z nim wszystko ok :) Wszystko mi obojetne ale zeby tylko zdrowie dopisalo! czlowiek wygina sie jak nienormalny zeby zdrowo sie odzywiac a tu moze i tak cos nie tak wyjsc :( nie pije kawy, herbaty, jem wiecej owocow i warzyw.... jedyne co sobie teraz wkrecam ze jadla czesto sledzie w smietanie i lososia na kanpke a to w sumie wedzone i surowe ryby wiec narazone na toksoplazmoze..... jestem nienormalna chyba z tymi myslami :(

Witajcie!
Dopiero dotarlam do pc,wczesniej bylam bez sil.Zaczne od tego,ze jestem w domciu.Wyprosilam,ale to nie tylko zasluga proszenia,ale i tego ze wszystko na dole zamkniete uf...Przestrzeganie zalecen c.d.Poza tym ostro zatrzymuje mi sie woda w organizmie,lekarz po zwazeniu mnie i zmierzeniu powiedzial,ze trzeba ograniczyc do prawie zera sol i wszystko co ma jej duza zawartosc.Do tego niestety wielowodzie jest i sie powieksza,ale znowu bez powodu,wiec trzeba jakos zacisna zeby i wierzyc,ze bedzie dobrze.Niestety,ale musze na szybko wykonac morfologie,wiec jutro rano ide zrobic wszystkie badania.Jezeli hemoglobina mi spadla tylko o troche to bede musiala brac kroplowki z zelazem,jezeli o wiecej niz 1,5 to czeka mnie transfuzja krwi- badamy tez tarczyce i inne specyficzne rzeczy morfologiczne:-( Do tego lekarz powiedzial,ze musimy byc silni przynajmniej do 34tygodnia i wtedy bedziemy walutowac sytuacje:szok:
Leo jest idealny,dostalismy 3 zdjecia 3D z sympatii ;-)Jedynie na dwoch wciskal buzke w pepowine i wyglada jakby mial wasy,za to na tym wyrazniejszym jest identyczny jak tatus :tak:

Fiore to duzo odpoczywaj teraz i sluchaj sie grzecznie lekarza. mam nadz ze badanie krwi wyjdzie ok i trzymam mocno kciuki zebys byla jak najdłuzej w dwupaku !!! dobrze ze z małym wszystko ok :tak: duzo siły zycze !

fiore, dobrze ze wypuscieli Cie do domku, to bedziesz spokojniejsza, stosuj sie do zalecen a bedzie dobrze!!! trzymam kciuki!!! odpoczywaj jak najwiecej, najwazniejsze ze z Leo wszystko super :)

Po dzisiejszej wizycie wszystko ok. Tętno dziecka 145, wyniki badań ok, cukier w normie, szyjka długa i zamknięta. A na wadze +4kg od początku ciąży więc zostałam pochwalona. A jak inne dzisiejsze wizyty?

Fiore dbaj o siebie. Trzymam kciuki.
Po dzisiejszej wizycie wszystko ok. Tętno dziecka 145, wyniki badań ok, cukier w normie, szyjka długa i zamknięta. A na wadze +4kg od początku ciąży więc zostałam pochwalona. A jak inne dzisiejsze wizyty?
Katasza gratuluję :) Pięknie z tymi 4kg, jestem pod wrażeniem waszych małych wagowych przyrostów. Szkoda, że o sobie nie moge tego powiedzieć:eek:

Na mojej wczorajszej wizycie wszystko ok, wyniki badań krwi i moczu idealne, cukier ok, szyjka zamknięta. Miałam KTG i posłuchałam sobie serduszka Franka, nawet kopnął panią lekarkę i zaczęła się śmiać, że chyba mu sie nie podoba.
Miałam za to wczoraj inna przygodę pod szpitalem popsuł mi się samochód i musiałam wrócić autobusem, ale mi przykro było jechać autobusem z kluczykami w torebce:confused2:A zaplanowałam sobie, że jeszcze na zakupy pojadę i lipa:eek::eek:

reklama
Katasza gratuluje udanej wizyty i tych 4 kg( ja na razie 5 na plusie )
Stokrotka też gratuluję udanej wizyty ale zepsutego auta nie zazdroszczę.
Ja mam wizytę jutro po walentynkową i przed urodzinowo-imieninową.

Do góry