Czesc dziewczyny... chcialam sie was spytac o rade, albo przynajmniej zebyscie mnie uspokoily bo dostaje paniki wczoraj bylismy na kontroli, i przy mierzeniu klatki piersiowej za pierwszym razem bylo 58 mm i lekarz powiedzial ze cos mala ta klatka, ze mam za 2 tyg przyjsc znowu zeby sprawdzic dlaczego, za drugim razem zmierzyl i bylo juz 67 mm i powiedzial ze juz jest dobrze ze poprostu dziecko zle sie ustawilo- ale i tak mam przyjsc za dwa tygodnie na KTG ( nasze pierwsze sluchanie serduszka tak w ogole). Nie musze mowic ze sie wystraszylam i ze ciagle o tym mysle.... nie mogla znalezc nigdzie jakie powinny byc normalne rozmiary dziecka w 27 tygodniu, przynajmniej w jakich granicach powinno sie to wszystko miescic jak na ten tydzien, zwlaszcza ze u mnie te skroty sa po niemiecku... AS ja wiem ze ty sie troche na tym znasz moglabys mi powiedziec jak to z ta klatka piersiowa wyglada?? bylabym ci wdzieczna!
podam tez inne wymiary ktore mam na zdjeciu:
KU (obwod glowy) - 26,9cm
FL (kosc udowa) - 5,1 cm
FOD ( dl. od czol do karku) - 8,9 cm
BIP ( dl. glowy od skroni do skroni) - 7,4 cm
Andav po pierwsze spokojnie .
W tym wieku ciążowym każde dziecko rozwija się już indywidualnie .
Nie ma żadnych ścisłych norm ,które by to określały.
Może być nawet do 4 tygodni różnicy między pomiarem główki,brzuszka i długości uda i nagle dziecko zaczyna nadganiać na kolejnym badaniu.
Teraz już dzieciaczki są duże i te pomiary są szacunkowe ,a nie szczególne dla każdego dziecka .
Nie panikuj.
Najważniejsze ,że dziecko urosło od poprzedniej wyzyty .
I teraz na kolejnej dopiero będziesz miała odniesienie jak szybko rośnie i czy wszystko prawidłowo się rozwija ,ponieważ będą już pomiary kontrolne .
Może być tak ,że twoje maleństwo będzie długie i szczupłe ,a wtedy zawsze obwód brzuszka jest mniejszy .;-):-):-)
Podam Ci moje wymiary z 22 tc dla przykładu i jak się różnią wg tygodni i dni ciąży między sobą .
BPD = 49 mm - co odpowiada 20,6tyg FOD 63 mm
FL = 37 mm -co odpowiada 21,4 tyg
HC = 177 -co odpowiada 20,4 tyg
AC z obwiedni (obwód brzuszka) 169 mm -co dpowiada 21,7 tyg
średnia móżdżku 22 mm -co odpowiada 20,7 tyg
Średni wiek ciąży obliczony z pomiarów płodu = 21 tygodni .
Termin porodu obliczony z tych pomiarów to 22,5,2012 ,a termin z OM mam inny .;-)
Tak jak widzisz normy sobie ,a moje dziecko sobie i też jest dobrze .