reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

ciężaróweczki po in vitro

reklama
ale nie w przypadku bexero, nie mam ulotki, ale z tego co mówił lekarz sam producent zaleca podanie leków przeciwbólowych/przeciwgorączkowych przed albo zaraz po szczepieniu. Po bexero często występuje gorączka.

U dzieci <2. roku życia bardzo często, bo aż w 69–79% przypadków, obserwuje się gorączkę, w tym u ≤1% z nich wynosi ona ≥40°C. U starszych dzieci i dorosłych gorączka występuje w 1–8% przypadków.22,26 W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia gorączki po podaniu szczepionki Bexsero pacjentowi można zalecić lek przeciwgorączkowy – paracetamol. W badaniach klinicznych potwierdzono bowiem, że paracetamol istotnie zmniejsza częstość występowania odczynów gorączkowych u niemowląt w pierwszych dniach po podaniu szczepionki, a jednocześnie nie wpływa na jej immunogenność.

Link do: Szczepionka przeciwko meningokokom grupy B – długo oczekiwana składowa kompleksowej profilaktyki inwazyjnej choroby meningo
Potwierdzam. Nam tak powiedzieli w przychodni i podaliśmy od razu po przyjściu do domu.

Dziewczyny, mam kolejne pytanie do Was. Czy przy kp na żądanie budziłyście dziecko co 3 godziny (w dzien lub w nocy)? Synek ma 11dni, ładnie je, przy pierwszym ważeniu po wyjsciu ze szpitala ładnie przytył. Czasami jak zasnie to by spał i spał i nie wiem czy Go wybudzać na jedzenie. Opinie sa bardzo rozne dlatego jestem ciekawa jak to u Was bylo.
Ja na początku budzilam bo była spiochem i niejadkiem. Później sama zaczęła się budzić w nocy gdzieś dwa razy to już nie wybudzalam na siłę a śpi cała noc dopiero od około 3 miesiąca życia i już nie budzę.

A my dziś kończymy 4 tygodnie. Czas leci niesamowicie szybko przy dziewczynkach i kolejny raz odwiedziła nas położna. Wiecie co się okazało?? :-) przekarmiam swoim mlekiem moje córcie. Powiedziała że nie spodziewała się że to mozliwe przy bliźniakach na piersi ale dziewczynki troszkę za szybko tyją:-) wychodzilysmy ze szpitala z wagą Alicja 2920 g dziś mamy 4210 g i Amelia 2790 g A dziś mamy 4235 g. Powiedziała żeby próbować oszukiwać moje córcie wodą lub smokiem :p no nieźle się matka zawziela nad dziećmi [emoji23][emoji23][emoji23]
Dobre [emoji16] lepiej za dużo niż za mało [emoji41]

A my dziś kończymy 4 tygodnie. Czas leci niesamowicie szybko przy dziewczynkach i kolejny raz odwiedziła nas położna. Wiecie co się okazało?? :-) przekarmiam swoim mlekiem moje córcie. Powiedziała że nie spodziewała się że to mozliwe przy bliźniakach na piersi ale dziewczynki troszkę za szybko tyją:-) wychodzilysmy ze szpitala z wagą Alicja 2920 g dziś mamy 4210 g i Amelia 2790 g A dziś mamy 4235 g. Powiedziała żeby próbować oszukiwać moje córcie wodą lub smokiem :p no nieźle się matka zawziela nad dziećmi [emoji23][emoji23][emoji23]
Nie ma czegoś takiego moim zdaniem ze noworodek za szybko tyje... chce jest to niech je...super ☺ uwierz mi jak zaczną raczkowac później chodzić to człowiek tęskni za tymi słodkimi fałdeczkami ❤

Pierwsze słyszę że takie małe dzieci można przekarmic i to cyckiem :o

Bie podawaj wody. Nie ma sensu. Nie ma czegos takiego jak otylosc u noworodkow, a tym bardziej na piersi. Tylko sie cieszyc, ze tak ladnie rosna [emoji4]

Pięknie [emoji7] ale urosły kruszynki [emoji8] [emoji173]

reklama
Apropos tematow okolomacierzynskich, ja jeszcze dlugo nie bede w temacie, wiec sie nie znam, ale z tego co juz podczytywalam, to w kwestiach wlasnie karmienia (czy kp czy mm, czy wybudzac czy nie itd) tez na forach podobno dzieja sie dantejskie sceny, jak jedne matki krytykuja pozostale i sie obrzucaja blotem[emoji85] Analogicznie jak z porodami [emoji86] ostatnio nawet mamaginekolog mowila na insta, ze przy pierwszym synku za bardzo brala sobie do serca rady z blogow laktacyjnych i czula sie wrecz zaszczuta, bo u niej nic to nie dawalo. Teraz przy Bibku idzie za glosem serca, zgodnie ze swoja intuicja i mowi, ze ma sporo pokarmu [emoji4]
Właśnie o to chodzi ja się czułam zaszczuta przez piguly niektóre w szpitalu.Ufam swojej intuicji ale i zasiegam rad koleżanek z którymi dyskutuje ale nie wyklucam się poprostu nie zawsze z nich korzystam jeśli mi nie pasują.

Do góry