reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja dużo wcześniej miałam niższy przyrost ale po 5 dniach ( nie wiem co mnie podkusiło) i jednak powyżej wartości 1500 wszędzie informują, że może podwajać się co 3 dni.
A teraz ciągle mam w głowie, że to w końcu wyjdzie gdzieś dalej.
Staram się zapomnieć.
Nigdy więcej, usg owszem.
Mi mówili w szpitalu ze do oceny prawidłowego przyrostu powinno się brać te 48h, a nie mniej i więcej. Wiadomo, że są różne sytuacje gdzie nawet robi się betę codziennie zeby sprawdzić czy cokolwiek przyrasta albo spada, ale jednak tych wyników z odległych dni nie powinno się porównywać. Nie myśl wiec o tym, nie zaprzątaj sobie tym głowy 🙂 teraz tylko usg 🤞

reklama
Cześć. Dwa dni temu pisałam że wyłapałam malutka betę no i dzisiaj już wiem w którym kierunku to idzie...
Tak jak czułam to kolejny, 3 z rzędu biochem....mój organizm ewidentnie nie chce przyjąć żadnego zarodka... Jestem załamana 😭
Beta hcg= 6,58, było 5,93
Progesteron= 10,6 ng było 13,39
Także czekam na to co nieuniknione... Sama nie wiem co dalej robić... Czy odpuścić na jakiś czas starania i odpocząć od tego błędnego koła, gdzie się udać żeby otrzymać fachową pomoc... Miałam takie nadzieję, a życie znowu mnie styralo 🥺

Cześć. Dwa dni temu pisałam że wyłapałam malutka betę no i dzisiaj już wiem w którym kierunku to idzie...
Tak jak czułam to kolejny, 3 z rzędu biochem....mój organizm ewidentnie nie chce przyjąć żadnego zarodka... Jestem załamana 😭
Także czekam na to co nieuniknione... Sama nie wiem co dalej robić... Czy odpuścić na jakiś czas starania i odpocząć od tego błędnego koła, gdzie się udać żeby otrzymać fachową pomoc... Miałam takie nadzieję, a życie znowu mnie styralo 🥺
Przykro mi, bardzo ci współczuję 🥺 Odpoczynek zawsze dobrze zrobi, ale podejdź w tej przerwie zadaniowo do sprawy - skup się na znalezieniu przyczyny problemu, może dodatkowe badania, zmiana lekarza, specjalistyczna klinika? Przepraszam, możliwe że rady są jak kula w płot bo nie znam Twojej historii, ale mi to bardzo pomogło, takie podejście. Miałam cel i na nim się skupiłam, wtedy głowa myśli kieruje w innym kierunku...

Przykro mi, bardzo ci współczuję 🥺 Odpoczynek zawsze dobrze zrobi, ale podejdź w tej przerwie zadaniowo do sprawy - skup się na znalezieniu przyczyny problemu, może dodatkowe badania, zmiana lekarza, specjalistyczna klinika? Przepraszam, możliwe że rady są jak kula w płot bo nie znam Twojej historii, ale mi to bardzo pomogło, takie podejście. Miałam cel i na nim się skupiłam, wtedy głowa myśli kieruje w innym kierunku...
Dziękuję za radę :) tak planuje skonsultować się z innym lekarzem i porobić więcej badań, o których tutaj mi pisałyście. Niestety obecny gin każe póki co starać się dalej bez poszerzania diagnostyki, a wydaje mi się że 3 razy to już too much i muszę coś zrobić....

Ewidentnie w Twoim przypadku przyda sie Encorton. Kolezanka po 4 poronieniach nawet na lekach (metformina, Acard, Clexane), do piątej ciąży dołączyła Encorton i ma córeczkę :)

Ja po poronieniu zrobiłam pakiety badań (te podstawowe czyli kilka przeciwciał na zespół antyfosfolipidowy, trombofilie, mutacja MTHFR, V Leiden i PAI, przeciwciała ANA, wit D, tarczyca), wszystkie wyszły ok a do drugiej ciąży i tak wolałam się obstawić lekami, tez znalazłam lekarza, który przepisał metformine, Acard i Clexane. Mam na tych lekach dwie córeczki.

Dziewczyny znajdujcie dobrego lekarza, nie wierzcie każdemu. Trzy ciąże biochem pod rząd to ewidentnie nie przypadek, a zalecenie zwykłego Acardu i Encortonu w małej dawce w takiej sytuacji sprawia, ze ciąża się udaje.

Pamiętajcie, ze na płodność i jajeczka dobrej jakości wpływa wit D (suplementacja Vigantoletten), kompleks wit B (obniża on homocysteinę, która do zajścia w ciąże powinna być poniżej 10) oraz prawidłowe poziomy cukru i insuliny (wyskoki insuliny mogą powodować obumieranie zarodka, stad wielu łebskich lekarzy przepisuje dziewczynom metformine do zajścia w ciąże).

Profilaktycznie Acard i Clexane NIKOMU nie zaszkodzi, a jeśli i na tym się nie uda, to Encorton dołącza do żelaznego zestawu. Na ovufriend jest wątek o prof Jerzak, jestem tam również i ja. Wielu dziewczynom się udało. Prof Jerzak ma hopla na punkcie wit D i witamin B oraz insuliny, żeby ciąże się utrzymały.

Nie dajcie się omotać zacofanym lekarzom, którzy nie wiedza nawet, ze zwykła metformina na dobry cukier wieku kobietom pomogła zajść i utrzymać ciąże. Trzeba być dość krytycznym, podważać ich diagnozy i szukać dalej. Mnie się dzięki temu udało. Nie dopuściłam do drugiej straty. I wiele koleżanek z forum po kilku niepowodzeniach są mamami. Ale walczyły o te leki, znajdowały lekarzy którzy się znali i przepisywali.

Czyli jeśli miałby Cię w cienno diagnozować to po trzech latach zagłębiania tematu do ciąży brałabym wit D, kompleks wit B (np. Solgara) i Piła mioinozytol (np. Inofem) na polepszenie jajeczek i lepsze zagnieżdżenie. Mioinozytol ułatwia tez zajście w ciąże.

Przed staraniami: Encorton (raczej dawka 10 mg, chociaż lekarz może chcieć przepisać tylko 5), Acard 75 bez recepty. Od pozytywnego testu Clexane 0.4. Ja osobiście tez brałabym metformine, brałam ja w obu ciążach profilaktycznie (Glucophage XR). To podstawowy zestaw i najlepiej znaleźć lekarza, który go przepisze. Jeśli nie będzie chciał to znaczy ze jest słaby i lepiej trzymać się od niego z daleka. Po trzech poronieniami to zestaw obowiązkowy. Ja miałam go po pierwszym mimo dobrych wyników. Wolałam nie ryzykować.

Starania zaczęłabym, jeśli poziom wit D we krwi byłby wystarczający, a homocysteina była jednocyfrowa (chociaż norma jest chyba do 15), ale bardzo szybko obniża ją wit D.

tzn wit B miało być na końcu:) Powodzenia! Do pakietu badań trzeba oczywiwcie zrobić krzywa cukrowa i insulinowa (na czczo, po 1h, po 2h) ale w Polsce niewielu lekarzy potrafi zinterpretować wyniki insuliny. Generalnie jest tak, ze jeśli insulina na czczo jest idealna to wyskok może być dopiero po godzinie. Suma insuliny po 1h i 2h nie powinna przekraczać 60. Jeśli przekracza to metformina do ciąży jest obowiązkowa.

Starałam się w moich postach przekazać wiedzę i podstawowa diagnostykę kilku najlepszych specjalistów w Polsce;)

tzn wit B miało być na końcu:) Powodzenia! Do pakietu badań trzeba oczywiwcie zrobić krzywa cukrowa i insulinowa (na czczo, po 1h, po 2h) ale w Polsce niewielu lekarzy potrafi zinterpretować wyniki insuliny. Generalnie jest tak, ze jeśli insulina na czczo jest idealna to wyskok może być dopiero po godzinie. Suma insuliny po 1h i 2h nie powinna przekraczać 60. Jeśli przekracza to metformina do ciąży jest obowiązkowa.

Starałam się w moich postach przekazać wiedzę i podstawowa diagnostykę kilku najlepszych specjalistów w Polsce;)
Bardzo Ci dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą ❤️ póki co na tym forum dowiedziałam się więcej niż od swojego dotychczasowego lekarza i teraz już wiem czego szukać i wymagać od nowego :)
Już od długiego czasu przyjmuje metformine, dostinex, miovelie (ma w składzie wspomniane inozytole i metylowany kwas foliowy), Wit D, omega-3, cynk i magnez. No i Euthyrox na tarczycę ale to już w ogóle od kilkunastu lat.
O pozostałych wspomnianych przez Ciebie lekach nie miałam pojęcia... Jednak specjalista, który potrafi i chce pomóc jest w tym wszystkim najważniejszy... Mam nadzieję że na takiego trafię :)

Czyli jeśli miałby Cię w cienno diagnozować to po trzech latach zagłębiania tematu do ciąży brałabym wit D, kompleks wit B (np. Solgara) i Piła mioinozytol (np. Inofem) na polepszenie jajeczek i lepsze zagnieżdżenie. Mioinozytol ułatwia tez zajście w ciąże.

Przed staraniami: Encorton (raczej dawka 10 mg, chociaż lekarz może chcieć przepisać tylko 5), Acard 75 bez recepty. Od pozytywnego testu Clexane 0.4. Ja osobiście tez brałabym metformine, brałam ja w obu ciążach profilaktycznie (Glucophage XR). To podstawowy zestaw i najlepiej znaleźć lekarza, który go przepisze. Jeśli nie będzie chciał to znaczy ze jest słaby i lepiej trzymać się od niego z daleka. Po trzech poronieniami to zestaw obowiązkowy. Ja miałam go po pierwszym mimo dobrych wyników. Wolałam nie ryzykować.

Starania zaczęłabym, jeśli poziom wit D we krwi byłby wystarczający, a homocysteina była jednocyfrowa (chociaż norma jest chyba do 15), ale bardzo szybko obniża ją wit D.
Hej :) jaką dawkę glucophage xr brałaś i do którego tygodnia ?

reklama

A polecasz tę Jerzak? Bo widzę, że o termin u niej nie tak prosto :)

Do góry