Cześć. Dwa dni temu pisałam że wyłapałam malutka betę no i dzisiaj już wiem w którym kierunku to idzie...
Tak jak czułam to kolejny, 3 z rzędu biochem....mój organizm ewidentnie nie chce przyjąć żadnego zarodka... Jestem załamana
Beta hcg= 6,58, było 5,93
Progesteron= 10,6 ng było 13,39
Także czekam na to co nieuniknione... Sama nie wiem co dalej robić... Czy odpuścić na jakiś czas starania i odpocząć od tego błędnego koła, gdzie się udać żeby otrzymać fachową pomoc... Miałam takie nadzieję, a życie znowu mnie styralo
Ewidentnie w Twoim przypadku przyda sie Encorton. Kolezanka po 4 poronieniach nawet na lekach (metformina, Acard, Clexane), do piątej ciąży dołączyła Encorton i ma córeczkę
Ja po poronieniu zrobiłam pakiety badań (te podstawowe czyli kilka przeciwciał na zespół antyfosfolipidowy, trombofilie, mutacja MTHFR, V Leiden i PAI, przeciwciała ANA, wit D, tarczyca), wszystkie wyszły ok a do drugiej ciąży i tak wolałam się obstawić lekami, tez znalazłam lekarza, który przepisał metformine, Acard i Clexane. Mam na tych lekach dwie córeczki.
Dziewczyny znajdujcie dobrego lekarza, nie wierzcie każdemu. Trzy ciąże biochem pod rząd to ewidentnie nie przypadek, a zalecenie zwykłego Acardu i Encortonu w małej dawce w takiej sytuacji sprawia, ze ciąża się udaje.
Pamiętajcie, ze na płodność i jajeczka dobrej jakości wpływa wit D (suplementacja Vigantoletten), kompleks wit B (obniża on homocysteinę, która do zajścia w ciąże powinna być poniżej 10) oraz prawidłowe poziomy cukru i insuliny (wyskoki insuliny mogą powodować obumieranie zarodka, stad wielu łebskich lekarzy przepisuje dziewczynom metformine do zajścia w ciąże).
Profilaktycznie Acard i Clexane NIKOMU nie zaszkodzi, a jeśli i na tym się nie uda, to Encorton dołącza do żelaznego zestawu. Na ovufriend jest wątek o prof Jerzak, jestem tam również i ja. Wielu dziewczynom się udało. Prof Jerzak ma hopla na punkcie wit D i witamin B oraz insuliny, żeby ciąże się utrzymały.
Nie dajcie się omotać zacofanym lekarzom, którzy nie wiedza nawet, ze zwykła metformina na dobry cukier wieku kobietom pomogła zajść i utrzymać ciąże. Trzeba być dość krytycznym, podważać ich diagnozy i szukać dalej. Mnie się dzięki temu udało. Nie dopuściłam do drugiej straty. I wiele koleżanek z forum po kilku niepowodzeniach są mamami. Ale walczyły o te leki, znajdowały lekarzy którzy się znali i przepisywali.