reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja dużo wcześniej miałam niższy przyrost ale po 5 dniach ( nie wiem co mnie podkusiło) i jednak powyżej wartości 1500 wszędzie informują, że może podwajać się co 3 dni.
A teraz ciągle mam w głowie, że to w końcu wyjdzie gdzieś dalej.
Staram się zapomnieć.
Nigdy więcej, usg owszem.
Mi mówili w szpitalu ze do oceny prawidłowego przyrostu powinno się brać te 48h, a nie mniej i więcej. Wiadomo, że są różne sytuacje gdzie nawet robi się betę codziennie zeby sprawdzić czy cokolwiek przyrasta albo spada, ale jednak tych wyników z odległych dni nie powinno się porównywać. Nie myśl wiec o tym, nie zaprzątaj sobie tym głowy 🙂 teraz tylko usg 🤞

reklama
Cześć. Dwa dni temu pisałam że wyłapałam malutka betę no i dzisiaj już wiem w którym kierunku to idzie...
Tak jak czułam to kolejny, 3 z rzędu biochem....mój organizm ewidentnie nie chce przyjąć żadnego zarodka... Jestem załamana 😭
Beta hcg= 6,58, było 5,93
Progesteron= 10,6 ng było 13,39
Także czekam na to co nieuniknione... Sama nie wiem co dalej robić... Czy odpuścić na jakiś czas starania i odpocząć od tego błędnego koła, gdzie się udać żeby otrzymać fachową pomoc... Miałam takie nadzieję, a życie znowu mnie styralo 🥺

Cześć. Dwa dni temu pisałam że wyłapałam malutka betę no i dzisiaj już wiem w którym kierunku to idzie...
Tak jak czułam to kolejny, 3 z rzędu biochem....mój organizm ewidentnie nie chce przyjąć żadnego zarodka... Jestem załamana 😭
Także czekam na to co nieuniknione... Sama nie wiem co dalej robić... Czy odpuścić na jakiś czas starania i odpocząć od tego błędnego koła, gdzie się udać żeby otrzymać fachową pomoc... Miałam takie nadzieję, a życie znowu mnie styralo 🥺
Przykro mi, bardzo ci współczuję 🥺 Odpoczynek zawsze dobrze zrobi, ale podejdź w tej przerwie zadaniowo do sprawy - skup się na znalezieniu przyczyny problemu, może dodatkowe badania, zmiana lekarza, specjalistyczna klinika? Przepraszam, możliwe że rady są jak kula w płot bo nie znam Twojej historii, ale mi to bardzo pomogło, takie podejście. Miałam cel i na nim się skupiłam, wtedy głowa myśli kieruje w innym kierunku...

Przykro mi, bardzo ci współczuję 🥺 Odpoczynek zawsze dobrze zrobi, ale podejdź w tej przerwie zadaniowo do sprawy - skup się na znalezieniu przyczyny problemu, może dodatkowe badania, zmiana lekarza, specjalistyczna klinika? Przepraszam, możliwe że rady są jak kula w płot bo nie znam Twojej historii, ale mi to bardzo pomogło, takie podejście. Miałam cel i na nim się skupiłam, wtedy głowa myśli kieruje w innym kierunku...
Dziękuję za radę :) tak planuje skonsultować się z innym lekarzem i porobić więcej badań, o których tutaj mi pisałyście. Niestety obecny gin każe póki co starać się dalej bez poszerzania diagnostyki, a wydaje mi się że 3 razy to już too much i muszę coś zrobić....

Ewidentnie w Twoim przypadku przyda sie Encorton. Kolezanka po 4 poronieniach nawet na lekach (metformina, Acard, Clexane), do piątej ciąży dołączyła Encorton i ma córeczkę :)

Ja po poronieniu zrobiłam pakiety badań (te podstawowe czyli kilka przeciwciał na zespół antyfosfolipidowy, trombofilie, mutacja MTHFR, V Leiden i PAI, przeciwciała ANA, wit D, tarczyca), wszystkie wyszły ok a do drugiej ciąży i tak wolałam się obstawić lekami, tez znalazłam lekarza, który przepisał metformine, Acard i Clexane. Mam na tych lekach dwie córeczki.

Dziewczyny znajdujcie dobrego lekarza, nie wierzcie każdemu. Trzy ciąże biochem pod rząd to ewidentnie nie przypadek, a zalecenie zwykłego Acardu i Encortonu w małej dawce w takiej sytuacji sprawia, ze ciąża się udaje.

Pamiętajcie, ze na płodność i jajeczka dobrej jakości wpływa wit D (suplementacja Vigantoletten), kompleks wit B (obniża on homocysteinę, która do zajścia w ciąże powinna być poniżej 10) oraz prawidłowe poziomy cukru i insuliny (wyskoki insuliny mogą powodować obumieranie zarodka, stad wielu łebskich lekarzy przepisuje dziewczynom metformine do zajścia w ciąże).

Profilaktycznie Acard i Clexane NIKOMU nie zaszkodzi, a jeśli i na tym się nie uda, to Encorton dołącza do żelaznego zestawu. Na ovufriend jest wątek o prof Jerzak, jestem tam również i ja. Wielu dziewczynom się udało. Prof Jerzak ma hopla na punkcie wit D i witamin B oraz insuliny, żeby ciąże się utrzymały.

Nie dajcie się omotać zacofanym lekarzom, którzy nie wiedza nawet, ze zwykła metformina na dobry cukier wieku kobietom pomogła zajść i utrzymać ciąże. Trzeba być dość krytycznym, podważać ich diagnozy i szukać dalej. Mnie się dzięki temu udało. Nie dopuściłam do drugiej straty. I wiele koleżanek z forum po kilku niepowodzeniach są mamami. Ale walczyły o te leki, znajdowały lekarzy którzy się znali i przepisywali.

Czyli jeśli miałby Cię w cienno diagnozować to po trzech latach zagłębiania tematu do ciąży brałabym wit D, kompleks wit B (np. Solgara) i Piła mioinozytol (np. Inofem) na polepszenie jajeczek i lepsze zagnieżdżenie. Mioinozytol ułatwia tez zajście w ciąże.

Przed staraniami: Encorton (raczej dawka 10 mg, chociaż lekarz może chcieć przepisać tylko 5), Acard 75 bez recepty. Od pozytywnego testu Clexane 0.4. Ja osobiście tez brałabym metformine, brałam ja w obu ciążach profilaktycznie (Glucophage XR). To podstawowy zestaw i najlepiej znaleźć lekarza, który go przepisze. Jeśli nie będzie chciał to znaczy ze jest słaby i lepiej trzymać się od niego z daleka. Po trzech poronieniami to zestaw obowiązkowy. Ja miałam go po pierwszym mimo dobrych wyników. Wolałam nie ryzykować.

Starania zaczęłabym, jeśli poziom wit D we krwi byłby wystarczający, a homocysteina była jednocyfrowa (chociaż norma jest chyba do 15), ale bardzo szybko obniża ją wit D.

tzn wit B miało być na końcu:) Powodzenia! Do pakietu badań trzeba oczywiwcie zrobić krzywa cukrowa i insulinowa (na czczo, po 1h, po 2h) ale w Polsce niewielu lekarzy potrafi zinterpretować wyniki insuliny. Generalnie jest tak, ze jeśli insulina na czczo jest idealna to wyskok może być dopiero po godzinie. Suma insuliny po 1h i 2h nie powinna przekraczać 60. Jeśli przekracza to metformina do ciąży jest obowiązkowa.

Starałam się w moich postach przekazać wiedzę i podstawowa diagnostykę kilku najlepszych specjalistów w Polsce;)

tzn wit B miało być na końcu:) Powodzenia! Do pakietu badań trzeba oczywiwcie zrobić krzywa cukrowa i insulinowa (na czczo, po 1h, po 2h) ale w Polsce niewielu lekarzy potrafi zinterpretować wyniki insuliny. Generalnie jest tak, ze jeśli insulina na czczo jest idealna to wyskok może być dopiero po godzinie. Suma insuliny po 1h i 2h nie powinna przekraczać 60. Jeśli przekracza to metformina do ciąży jest obowiązkowa.

Starałam się w moich postach przekazać wiedzę i podstawowa diagnostykę kilku najlepszych specjalistów w Polsce;)
Bardzo Ci dziękuję za podzielenie się swoją wiedzą ❤️ póki co na tym forum dowiedziałam się więcej niż od swojego dotychczasowego lekarza i teraz już wiem czego szukać i wymagać od nowego :)
Już od długiego czasu przyjmuje metformine, dostinex, miovelie (ma w składzie wspomniane inozytole i metylowany kwas foliowy), Wit D, omega-3, cynk i magnez. No i Euthyrox na tarczycę ale to już w ogóle od kilkunastu lat.
O pozostałych wspomnianych przez Ciebie lekach nie miałam pojęcia... Jednak specjalista, który potrafi i chce pomóc jest w tym wszystkim najważniejszy... Mam nadzieję że na takiego trafię :)

Czyli jeśli miałby Cię w cienno diagnozować to po trzech latach zagłębiania tematu do ciąży brałabym wit D, kompleks wit B (np. Solgara) i Piła mioinozytol (np. Inofem) na polepszenie jajeczek i lepsze zagnieżdżenie. Mioinozytol ułatwia tez zajście w ciąże.

Przed staraniami: Encorton (raczej dawka 10 mg, chociaż lekarz może chcieć przepisać tylko 5), Acard 75 bez recepty. Od pozytywnego testu Clexane 0.4. Ja osobiście tez brałabym metformine, brałam ja w obu ciążach profilaktycznie (Glucophage XR). To podstawowy zestaw i najlepiej znaleźć lekarza, który go przepisze. Jeśli nie będzie chciał to znaczy ze jest słaby i lepiej trzymać się od niego z daleka. Po trzech poronieniami to zestaw obowiązkowy. Ja miałam go po pierwszym mimo dobrych wyników. Wolałam nie ryzykować.

Starania zaczęłabym, jeśli poziom wit D we krwi byłby wystarczający, a homocysteina była jednocyfrowa (chociaż norma jest chyba do 15), ale bardzo szybko obniża ją wit D.
Hej :) jaką dawkę glucophage xr brałaś i do którego tygodnia ?

reklama

A polecasz tę Jerzak? Bo widzę, że o termin u niej nie tak prosto :)

Do góry