reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Agnieszka_1988 Chyba trochę za szybko odpowiedziałam jednak, a jeszcze raz post przeczytałam - że chodzi o ferrytynę, a nie żelazo. A jak długo przyjmujesz leki? Bo tak naprawdę jakąkolwiek reakcję na suplementację żelazem trzeba nieco poczekać. No i aby ferrytyna rosła, to oprócz żelaza dieta musi być bogata w białko, bo jakby nie patrzeć ferrytyna to białko ;-) No i oprócz wspomnianej witaminy C, można np. na 15 minut przed jedzeniem wypić łyżkę octu jabłkowego rozpuszczonego w szklance wody (przed głównymi posiłkami).
A nie miałaś jakiś odchyleń w morfologii (głównie chodzi mi o mcv). Może brakuje Ci witaminy B12 lub D3? Ogólnie przydałoby się oznaczyć poziom cynku, manganu, miedzi, kwasu foliowego i witamin B12 i D3. A próby wątrobowe (ASPAT/ALAT) masz w porządku?
A masz wogóle jakieś objawy niskiej ferrytyny?
Patrząc na fosfatazę zasadową miałam zbyt mało cynku. Suplementuję od 2 miesięcy. D3 B12 próby wątrobowe ok. Morfologia zawsze w normie. Objawów nie mam żadnych. Albo nie jestem w stanie odróżnić co od ferrytyny , co od Hashimoto a co od nawału pracy [emoji2356] Spróbuję ten sok z pokrzywy jeszcze włączyć.

reklama
A badanie kału na krew utajoną robiłaś?
Bo wygląda na to, że gdzieś te żelazo tracisz - skoro je suplementujesz a wcale chyba jego poziom nie rośnie.
A robiłaś badanie TIBC - całkowita zdolność wiązania żelaza?

edit. Wspominasz o Hashimoto - może dziewczyny więcej podpowiedzą, bo ja o tarczycy wiem, tyle co przeczytałam - kojarzy mi się, że jest suplement betaina z pepsyną - i on m.in. pomaga też na zwiększenie poziomu ferrytyny - bodajże w jakiś sposób oddziałuje na żołądek, że te żelazo się uwalnia. Ale ostrzegam - mogę się mylić, musiałabyś sama poszukać o poczytać.

Ostatnia edycja:
Jeden wynik jest na granicy czyli coś się dzieje jednak. Czy robiłaś antykoagulant toczniowy i przeciwko beta-2-glikoproteinie?
Dzięki Kochana za odpowiedź. Tak właśnie to że na granicy mi się też nie podoba. W pon będę na wizycie. Dziś robiłam też antykoagulant tocznia, białko s, c i czynnik V Leiden. No ale wyników nie ma jeszcze. Za parę dni, a ten jeden to prawie miesiąc. Zrobiłam też przeciwciała covidowe i oczywiście pozytywne, czyli przeszłam covida i mam przeciwciała. Czyli w tym samym czasie co ta ciąża się zaczęła, zaczął się też covid u mnie...

Dzięki Kochana za odpowiedź. Tak właśnie to że na granicy mi się też nie podoba. W pon będę na wizycie. Dziś robiłam też antykoagulant tocznia, białko s, c i czynnik V Leiden. No ale wyników nie ma jeszcze. Za parę dni, a ten jeden to prawie miesiąc. Zrobiłam też przeciwciała covidowe i oczywiście pozytywne, czyli przeszłam covida i mam przeciwciała. Czyli w tym samym czasie co ta ciąża się zaczęła, zaczął się też covid u mnie...
To, że na granicy, to jedno, ale wygląda na świerza sprawę, bo igm masz graniczne. A więc coś zaczyna się dziac

Dziewczyny, możecie rzucić okiem? Mam pierwszy wynik, badanie tydz temu robione. Ja nie za bardzo czaje o co biega .Co o tym sądzicie?

Wynik graniczny to coś się dzieje. Ja miałam te same przeciwciała tylko, że dodatni wynik i lekarz stwierdził aps więc konieczny Acard i heparyna.
Robiłaś cały zestaw tj. antykoagulant tocznia i przeciwciała beta glikopreteinie?

Dzięki Dziewczyny, no zaczekam na resztę wyników. A może być tak, że dlatego że hormony jeszcze z tego poronienia buzują, wczoraj jeszcze miałam krwawienia trochę i źle się czulam, więc może ten aps w ciąży mi się uaktywnia?

Dzięki Dziewczyny, no zaczekam na resztę wyników. A może być tak, że dlatego że hormony jeszcze z tego poronienia buzują, wczoraj jeszcze miałam krwawienia trochę i źle się czulam, więc może ten aps w ciąży mi się uaktywnia?

Może tak być dlatego będzie w ciąży potrzeby Acard i heparynę. Ja tak mam, mi się uaktywnił tylko w ciąży. Normalnie sobie inaczej funkcjonuje chociaż już nie będę mogła stosować hormonalnych środków anty,ale wcześniej stosowałam i żyje. Najprawdopodobniej uaktywnia mi się aps właśnie w ciąży.

reklama
Wynik graniczny to coś się dzieje. Ja miałam te same przeciwciała tylko, że dodatni wynik i lekarz stwierdził aps więc konieczny Acard i heparyna.
Robiłaś cały zestaw tj. antykoagulant tocznia i przeciwciała beta glikopreteinie?
Antykoagulant tocznia, białko c, s i czynnik V Leiden, robiłam wczoraj właśnie. Takie mi zlecił lekarz, w pon mam wizytę, to może coś dorzuci do puli jescze

Do góry