reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Czesc dziewczynki.
Widze duzo nowych forumowiczek...Witajcie na naszym forum.

U nas wszystko ok.Musialam ponosic mala na recach bo troche marudzila i wlasnie zasnela.Wykorzystam to,ze spi i ide sprzatac.
Milej soboty.buziaki

katkaa z tego co czytam to po owulce zawsze musi minąć 14 dni do @...nie wiedziałam tego wcześniej ;-) czyli jakby faktycznie tak było że test pokazał prawdę i owulka była 24 czy 25 lutego to @ dostanę dopiero ok 10 marca ?!? Czy dobrze to zrozumiałam ?

Miłego dnia wszystkim życzę!!!

Witajcie weekendowo

Odnosnie owulacji i fazy lutealnej - czyli tej od owulacji do @ . to jest ona rzeczywiscie stala i przy cyklu 28 dniowym trwa 14 dni. Natomiast nie prawda jest że zawsze trwa 14 dni. Zazwyczaj trwa 14-16 dni. Ale każda kobieta ma innaczej. Np. Moja faza lutealna trwa właśnie 16 dni.
Najlepiej dowiedzieć sie tego poprzez monitoring czy mierzenie temperatury

kopiuje wam info z 28 dni:
Faza lutealna to faza wyższych temperatur związana ze wzrostem poziomu progesteronu. Dzień wzrostu temperatury jest pierwszym dniem fazy lutealnej. Faza lutealna zaczyna się dzień po owulacji i powinna wynosić 12-16 dni. Niektóre źródła podają wartość 10 dni jako minimum.

katkaa z tego co czytam to po owulce zawsze musi minąć 14 dni do @...nie wiedziałam tego wcześniej ;-) czyli jakby faktycznie tak było że test pokazał prawdę i owulka była 24 czy 25 lutego to @ dostanę dopiero ok 10 marca ?!? Czy dobrze to zrozumiałam ?

Miłego dnia wszystkim życzę!!!

AA nie mapisałam około tylko 14, przeważnie jest faktycznie 14 i po tylu dnach powinna przyjsc @ ale bardzo możliwe że jest tak jak mówi kasikz ze to moze byc 14-16 dni, ja bardziej oparlam sie tu na danych książkowych (Fizjologia człowieka Traczyk Wydawnictwo Lekarskie), ale skoro mowa tu o cyklu 28dniowym to skoro faza lutealna trwa 14-16 dni więc wahaniom musi tu ulegać czas menstruacji (ok 4dni) i faza folikularna (ok 9dni).
Tak jak pisze kasikz, w czasie cyklu miesięcznego stwierdza się zmiany temperatury ciała mierzonej w godzinach porannych (na tym opiera się wlasnie metoda pomiaru tempki) W fazie folikularnej temp. ciała nie przekracza 37 st. C, w dniu owulacji obniża się, a następnego dnia, już w fazie lutealnej, jest podwyższona (w książce pisze że przekracza 37 st. C ale ja myśle że nie zawsze, chyba ważne żeby była odpowiednia amplituda temperatur). Do końca fazy lutealnej temperatura jest stale podwyższona, a przed wystąpieniem @ obniża się. Tak jak mówie moje dane to bardziej dane książkowe, a praktyka troszkę to weryfikuje bo wiadomo, każda z nas jest troszkę inna. Najdokładniejsze dane da oczywiście tak jak pisze kasikz badanie wlasnego cyklu :)

Pozdrawiam

Dzięki dziewczyny za odpowiedź.
Czyli jakby owulka była tego 24.02 to @ powinna przyjść do końca następnego tygodnia. Tylko wtedy będę miała bardzo długi cykl.

katkaa czy Ty już miałaś @ ? Który u Ciebie dzisiaj dzień ?

Kochane my tylko na krótko, bo jestem padnięta po dzisiejszym dniu. Jesteśmy już po wizycie i fiu wszystko ok :). W sensie dzidzia się rusza, serduszko bije, maluda rośnie i będzie DZIEWCZYNKA!!! :) Jutro postaram się wkleić fotkę i na pewno napiszę obszerniejszą relację. Ale jestem szczęśliwa, płeć mi wszystko jedno, dla mnie ważne że dzidzia zdrowa :)

reklama
Dzięki dziewczyny za odpowiedź.
Czyli jakby owulka była tego 24.02 to @ powinna przyjść do końca następnego tygodnia. Tylko wtedy będę miała bardzo długi cykl.

katkaa czy Ty już miałaś @ ? Który u Ciebie dzisiaj dzień ?

u mnie dzis 30dc, wydaje mi sie ze mam teraz dni plodne (ale nie robilam testu) wiec prawdopodobnie będzie tak jak myślalam że @ przyjdzie jakos w granicach 40-42 dc czyli po 6tyg od zabiegu.

Liljanna bardzo się ciesze że dzidzia zdrowa i niech dalej zdrowo rośnie :-)

Do góry