to w sumie ja planuję te badania zrobić, nawet sobie spisałam:
1. wszystkie hormony (u mnie) po 1@ ( tsh, ft3, ft4,anty- TG,anty- TPO, prolaktyna, progesteron, testosteron, FSH, LH, Estradiol,)
2. b. nasienia (misiak)
3. kariotyp - czyli badanie genetyczne (oboje)
4. przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM - czyli występowanie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego będącego przyczyną zaburzeń krzepnięcia krwi (nadkrzepliwości) i powtarzających się poronień (u mnie)
5. APTT - czas kaolinowo-fefalinowy, który w przypadku wydłuzenia świadczy o wystąpieniu zespołu antyfosfolipidowego, skrócenie o nadkrzepliwości (u mnie)
6. Antykoagulant tocznia- Oznaczanie antykoagulanta toczniowego jest czynnościowym badaniem układu krzepnięcia, pomaga w wykryciu problemów związanych z układem krzepnięcia (u mnie)
7. przeciwciała przeciw beta2-glikoproteinie IgG i IgM - przeciwciała antyfosfolipidowe (u mnie)
8. ANA1 i ANA2 - przeciwciała przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne, wykrywa występowanie chorób autoimmunologicznych ( u mnie)
9. ASO -badanie w kierunku zakażeń paciorkowcami ( u mnie)
10. badanie przepływów macicy ( u mnie)
no i jak trzeba będzie to jeszcze histeroskopie, ale zostawiam sobie w ostateczności
a te wszystkie przeciwciała, to immunologia więc za radą słodziutkiej je robię
na razie to chyba tyle, ale zobaczymy po wizycie
kurde idę się położyć, bo podniosłam stół i brzuch mnie teraz makabrycznie boli :-(
A powiedzcie mi te przeciw ciała antyfosfolipidowe a przeciw ciala antykadiolipidowe to nie to samo