reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

reklama
Pracuję w szkole podstawowej-kl IV-VI oraz z dorosłymi niepełnosprawnymi.
Ilonko sporo badań już zrobiłam, chyba już gdzies pisałąm, ale powtórzę, bo w tym gąszczu ciężko coś znaleźć;-)
- przeciwciała antykardiolipinowe (2*po pierwszym i drugim poroneniu)
-przeciwciała B 2 glikoproteinie i przeciwjądrowe ANA
- progesteron, TSH, FT3, FT4
- toksolazmoze, cytomegalie, różyczkę,
- chlamydie,
- CRP, 1ATIII (to coś z krzepliwością)
- kariotyp
Teraz będę miała histeroskopię i wtedy zobaczę co dalej. Mój ginek powiedział, ze więcej nic nie musze robić, w marcu przyjść na sprawdzenie, od kwietnia się starać. Zobaczę, co powie profesor. Chciałabym się jeszcze pobadać, bo dotychczas nic nie wyszło (oprocz niskiego progesteronu)

Mamy dać znaś aniaslu jeśli znamy kogoś kto ma jakies hobby i jest w tym dobry. Więc jeśli masz jakieś prace, prześlij mi na PW. Ja prześlę dalej i zobaczymy co z tego wyniknie. Sama niewiem. Kilka dziewczynek już zgłosiłam. Więc szukam chetnych.

Annas wyzwaniem jest praca z niepełnosprawnymi...
Co do badania na krzepliwość krwi. Mi zawsze wszystkie wychodziły ok.. a jakoś mam problemu z immun. Dziwne.

Lilijanna no powiem ci ,e sie rusza w dole brzucha czuje,ale słabo wciąż, przed wczoraj jak torta zjadlam to sie ruszac zaczął. Dobrze,ze choc troszke sie rusza, to wiem,ze zyje :). A w srode sie dowiem co i jak na usg, ciekawe czy mi zrobi 3D, hmm..

slodziutka to podaj mi maila to ci przesle fotki moich robotek i to jest stronak z moimi pracami szkicami Softbutterfly Site
:-) musze dodtac jeszcze dwa rysunki do ludzi albo zrobic osobny kacik dla mojego synka

Ostatnia edycja:
Czesc wszystkim,
w piatek bylam u gina na NFZ, tego ktory pierwszy powiedzial ze ciaza prawdopodobnie obumrze (ale jeszcze serduszko bilo) i niestety mial racje ...
jak zobaczyl plik badan to zapytal po co to Pani ? jest Pani zdrowa i wszystko jest ok,
po hormonach widac ze miala Pani owulacje w tym cuklu, na usg endometetrium ksiazkowe i w ogole jest Pani zdrowa,powiedzila ze " 90% poronien to bledy genetyczne zarodkow i tego nie wykryja zadne badana".... juz nie wiem co o tym myslec...
12 ide jeszcze do endokrynologa-ginekologa bo musze zrobic usg tarczycy ze wzgledu na guzki (kontrolne) i pokaze mu wynik antyTG bo jest za wysokie, jezeli on tez da zielone swiatelko to chyba na wiosne zaczniemy dzialac :))))) Acha dla dziewczyn ktore badaly kariotyp - moj kolega byl na spechalistycznych badaniach gebetycznych z zona w Poznaniu bo maja synka niepelnosprawnego (nie ma paluszkow i kosciw nogach) i tam powiedzieli ze sma kariotyp nic ni daje bo wiekszosc bledow genetycznych jest ukryta glebiej i trzeba zrobic caly panel - oni to wysylaja az do Niemiec bo w Polsce nie ma sprzetu. Dostal wlasnie wyniki i znalezli bledne mutacje (kariotyp mial w porzadku) dlatego ja nie bede tracila pieniazkow na badanie ktore jest tylko "ogolne" - ale decyzja nalezy do WAS. Do tej kliniki w Poznaniu mozna sie dostac na NFZ wystarczy skierowanie do poradni genetycznej i teraz na poczatku roku maja fundusze wiec nie czeka sie dlugo na wizyte, na wyniki badan czeka sie cos 1-2 miesiace.. jezeli ktos chce to zapytam o namiary na te klinike. Tylko z drugiej strony jezeli sa bledy to genetyczne to nic sie z tym nie da zrobic.....Uciekam sie uczyc jutro jade na egzaminy do Gliwic trzymajce kciukki, i pochwale sie ze maz sie zgodzil i robimu remont - wymiana podlow, ale bedzie slicznie to juz dla dzidzi bedzie kiedys .......
pozdrowionka dla wszystkich

Pracuję w szkole podstawowej-kl IV-VI oraz z dorosłymi niepełnosprawnymi.
Ilonko sporo badań już zrobiłam, chyba już gdzies pisałąm, ale powtórzę, bo w tym gąszczu ciężko coś znaleźć;-)
- przeciwciała antykardiolipinowe (2*po pierwszym i drugim poroneniu)
-przeciwciała B 2 glikoproteinie i przeciwjądrowe ANA
- progesteron, TSH, FT3, FT4
- toksolazmoze, cytomegalie, różyczkę,
- chlamydie,
- CRP, 1ATIII (to coś z krzepliwością)
- kariotyp
Teraz będę miała histeroskopię i wtedy zobaczę co dalej. Mój ginek powiedział, ze więcej nic nie musze robić, w marcu przyjść na sprawdzenie, od kwietnia się starać. Zobaczę, co powie profesor. Chciałabym się jeszcze pobadać, bo dotychczas nic nie wyszło (oprocz niskiego progesteronu)

to w sumie ja planuję te badania zrobić, nawet sobie spisałam:

1. wszystkie hormony (u mnie) po 1@ ( tsh, ft3, ft4,anty- TG,anty- TPO, prolaktyna, progesteron, testosteron, FSH, LH, Estradiol,)

2. b. nasienia (misiak)

3. kariotyp - czyli badanie genetyczne (oboje)

4. przeciwciała antykardiolipinowe IgG i IgM - czyli występowanie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego będącego przyczyną zaburzeń krzepnięcia krwi (nadkrzepliwości) i powtarzających się poronień (u mnie)

5. APTT - czas kaolinowo-fefalinowy, który w przypadku wydłuzenia świadczy o wystąpieniu zespołu antyfosfolipidowego, skrócenie o nadkrzepliwości (u mnie)

6. Antykoagulant tocznia
- Oznaczanie antykoagulanta toczniowego jest czynnościowym badaniem układu krzepnięcia, pomaga w wykryciu problemów związanych z układem krzepnięcia (u mnie)

7. przeciwciała przeciw beta2-glikoproteinie IgG i IgM - przeciwciała antyfosfolipidowe (u mnie)

8. ANA1 i ANA2 - przeciwciała przeciwjądrowe i cytoplazmatyczne, wykrywa występowanie chorób autoimmunologicznych ( u mnie)

9. ASO -badanie w kierunku zakażeń paciorkowcami ( u mnie)

10. badanie przepływów macicy
( u mnie)
no i jak trzeba będzie to jeszcze histeroskopie, ale zostawiam sobie w ostateczności

a te wszystkie przeciwciała, to immunologia więc za radą słodziutkiej je robię :)

na razie to chyba tyle, ale zobaczymy po wizycie
kurde idę się położyć, bo podniosłam stół i brzuch mnie teraz makabrycznie boli :-(

reklama
Monisiowata lekarze często mówią, ze to przypadek i nie kazą robić badać. Bardzo często maja rację, te dziewczyny, które po 1 poronieniu urodziły, miały właśnie taki przypadek. Jednak zobacz ile nas tu po dwóch, trzech a nawet czterech poronieniach. Wdaje mi się, ze to już nie przypadek. Poronienia maja bardzo wiele przyczyn, niestety czasami bark pomysłów i pieniędzy sprawia, ze nie odkryjemy dlaczego tracimy nasze dzieci. Uważam jednak, ze warto zrobić pewne badania, bo moze się okazać, ze coś niegroźnego, łatwego do wyleczenia, było przyczyna straty. Pani genetyk też mi powiedziała, ze najwięcej poronionych dzieciatek miało wady genetyczne.
A co do genetyki to kariotyp należy chyba do podstawowych badań, pewne wady można nim wykryć (tak mi tłumaczyła pani doktor) A czy zaden gen się nie zmutuje, to takiej gwarancji nikt nam nie da. Moja koleżanka ma córeczkę z zespołem downa, a kariotypy z mężem mają w porządku. Po tej dziewczynce urodziła zdrowego synka. Trzymam kciuki za egzamin.
Ilonko też bym chciała jeszcze zrobić resztę hormonów a co dalej to zobaczę.

Do góry