reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

moj progresteron w 20 dc to 6,7...nie wiem jak bardzo jest ponizej normy bo te wyniki "nowoczesne"jakies skaplikowane sa a nie dopytalam lekarza...daaa a ty jaki masz to sobie mniej wiecej porownam(wiem ze kazdy organizm jest inny ale nie mam pojeci jak ma byc)

reklama
Oleńko, jestem tu z Wami codziennie, ale jakoś ostatnio nie miałam weny, bo zajęta byłam...czekaniem na 2 kreski na teście, a tu dziś nic:(ale głupia jeszcze się łudzę, że może przed @ to jeszcze za mało hormonu...GŁUPIA BABA JESTEM!!!
Daaa, a masz Kochana dobrego lekarza prowadzącego, tzn takiego, któremu wierzysz że rzetelnie Cię poprowadzi.nie ma co w necie szukać tylko marszem na konsultacje i wszystkiego się dowiesz.może okaże się, że leczenie nie będzie długotrwałe.mam taką nadzieję i 3mam kciuki!!!
Aniołki
, jeśli możesz mi pomóc:też zastanawiałam się nad zbadaniem probesteronu, chociaż ginka nie nakazała, ale...w jakich dniach cyklu robiłaś hormony-1 raz w cyklu czy kilka razy.owszem przeglądam str internetowe, ale już się gubie,bo dziewczyny piszą każda o innym dniu cyklu
u mnie coś chyba się pomieszało, bo @powinna być w czwartek, a tu żadnych objawów.kiedyś cycki, to mi już od owulki pękały, a teraz zero oznak, a na to podobno też wpływ mają hormony.już sama nie wiem dlatego chciałabym je skontrolować

just - mam do ciebie pytanie odnośnie tych zastrzyków. Czasami to wkłucie tak boli, że już nie daje rady dzisiaj chyba ze 3 razy próbowała. Też tak masz Czasami

Ja robiłam progesteron 3 miesiące pod rząd w 21 dniu cyklu.
Marzec - 4,28
Kwiecień - 6,44
Maj - 11,5

Tak więc raz jest źle, a raz dobrze :confused::confused:

mi lekarz zlecil badanie w 20dc bylam u niego na wizycie i powiedzial ze jeszcze dzis musze to badanie zrobic....i tylko raz mi je zrobil bo widzial jeszcze moje wyniki z ciazy i wyniki z wypisu ze szpitala i tam cos wykukal i kazal zrobic te badania...teraz mam dopochwowe tablety i antybiotyk na te bakterie,po 14 dniach nastepne antybiotyki i przed 20 mam zrobic badanie androstendion i przyjsc na kontrole

kurdę, to dziwne, ale ja w szpitalu nie miałam żadnych hormonów robionych, a chyba progesteron jest ważny przez całą ciążę?czy się mylę...

julitka ja mowilam tez lekarzowi ze mam problemy z zajciem w ciaze wiec dlatego pewnie zlecil te badania i jeszcze te polipy jak zobaczyl to chcial potwierdzic ten zespol p.j bo to hormony rozregulowuje..

reklama
no z tego co wyczytalam to
Progesteron jest produkowany przez powstałe z pęcherzyka jajnikowego ciałko żółte, przez łożysko w ciąży oraz w śladowych ilościach przez nadnercza. Odpowiada za właściwe przygotowanie śluzówki na przyjęcie zarodka, utrzymuje ciążę, a spadek jego stężenia przy odpowiednio przygotowanym endometrium wywołuje miesiączkę. Stężenie progesteronu w pierwszej fazie cyklu jest bardzo niskie. Nieznaczny wzrost obserwuje się na ok. półtora doby przed owulacją. Potem ilość progesteronu produkowanego przez powstające ciałko żółte wzrasta osiągając szczyt w 7, 8 dniu po owulacji. Jeśli nie doszło do ciąży ciałko żółte zanika, w innym przypadku jego czynność zostaje podtrzymana przez rosnące stężenia gonadotropiny kosmówkowej. Wraz z wiekiem ciąży następuje stopniowe przejęcie produkcji progesteronu przez łożysko. Między 8 a 10 tygodniem ciąży ciałko żółte zanika, a łożysko staje się jedynym źródłem progesteronu w organizmie. Badanie progesteronu wykonuje się w celu oceny funkcji ciałka żółtego i (czasami) monitorowania wczesnej ciąży.

Do góry