reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

A teraz ?? Nie czujesz się pewniej??

Nie

PRZEZIER...CO??
Co to jest??

USG pierwszego trymestru (NT)

Wykonywane jest między 11 a 14 tygodniem ciąży. Jest odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku.
Służy do wykrywania wczesnych wad genetycznych u płodu. Podczas badania lekarz określa przezierność karku (czyli wielkość przestrzeni płynowej w obrębie tkanki podskórnej na szyi płodu. W większości przypadków zespołu Downa i innych wad genetycznych przestrzeń ta jest zbyt szeroka) i obecność kości nosowej u płodu (w większości przypadków zespołu Downa kość nosowa jest krótka lub nie występuje wcale).
Badane są również inne parametry mogące świadczyć o wadach płodu.
Lekarz wykonujący badanie USG I trymestru dokonuje oceny ryzyka choroby płodu na podstawie oceny wielu parametrów. Jeżeli ryzyko choroby płodu oszacowane w oparciu o te parametry jest podwyższone, kobiecie ciężarnej proponuje się dodatkowe badania, np. amniopunkcję, która wyklucza, lub potwierdza wady genetyczne płodu. Jeżeli ryzyko choroby płodu jest niskie, dalsze badania mogą nie być konieczne.
Przeprowadzenie badania nie wymaga specjalnego przygotowania pacjentki.

reklama
Vjolka ty powinnaś tego swojego męża raz a porządnie dopaść i go z molestować :tak:;-)

A myślisz, że co robię...

Mam pytanko kiedy powinien przyjść okres po poronieniu? Straciłam moje maleństwa 8.X. i tak sie zastanawiam nad tym okresem. Ginekolog mówiła, że po tzrech okresach można zachodzić w ciąże więc czekam na ten pierwszy z niecierpliwością. W sumie ledwo przestałam plamić.

Ja swoją pierwszą @ po zabiegu miałam po 31 dniach...

[*] dla Twojego Aniołka...

Przytulam...

Vjolka chyba w tym roku będe miała na oku moją choinke żeby mi babć nie zgorszyła:-D:-D:-D:-D:-D, albo rozochociła.

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Karolcia no spacerki to bardzo wskazane ja chce być już zdrowa i też spacerować:confused2:, powiem wam ,że mnie uzdrawiacie bo odkąd tak tu siedze to nawet gadam mniej przez nosa no dobra przyznaje sie gadam do siebie:-D.
No mi najpierw niby dwie kreseczki wyszły , a jak już wyschło to zniknęła ta druga:eek:

Pierwsze badanie prenatalne, takie najbardziej podstawowe, robi się je jakoś koło 11 i 13 tygodnia, bada się fałd na karku. To się też nazywa badanie nt. Nasze ciężarówki bardziej zaawansowane powinny więcej wiedzieć, bo ja w pierwszej ciąży nie doczekałam tego badania niestety.
W tym tygodniu muszę umówić się na wizytę wiec sie dopytam gina.
Jakoś nie mam odwagi zadzwonić.Gin kazał przyjść około 19-20 listopada a ja jakoś z tym zwlekam.

Ola**, (*) dla Twojego Aniołka.
najczęściej pierwszy okres przychodzi po 4-6 tyg. od zabiegu, ale czasami trzeba dłużej zaczekać, wszystko od organizmu zależy.
Trzymam kciuki, żebyś już za długo czekać nie musiała

PRZEZIER...CO??
Co to jest??
Aga, przy okazji USG w 11-14 tyg. badana jest grubość fałdu skórnego na szyjce malucha, i na podstawie tego plus parę innych czynników szacuje się ryzyko wystąpienia wad genetycznych, m.in. zespołu Downa

Witam!

trzeba będzie o zwolnieniu pomyśleć.
Ale poza tym OK, muli, co raz to nowy syf na twarzy wyskakuje, i co chwilę głodna jestem :-)

miłego dnia :-)
Witaj - zmykaj na zwolnienie :) grypa szaleje to nie ma co w zatłoczonej komunikacji miejskiej się narażać ;-):tak:

A wogóle dziewczynki to moja babcia ma dziś operacje na żylaki, to twarda kobita 6 dzieci urodziła, :-)
Nie ma jak rodzinka!!!
Zawsze marzyłam o 5 dzieci...Jakie święta muszą być fajne...Zazdroszczę takim dużym rodzinkom.
A za babcię trzymamy kciuki żeby szybciutko wyszła do domu.Z taką obstawą to wszystko gładko pójdzie - niech no jakiś lekarz podskoczy !!:-D

pozdrawiam!!

reklama
witaj - zmykaj na zwolnienie :) grypa szaleje to nie ma co w zatłoczonej komunikacji miejskiej się narażać ;-):tak:

Nie ma jak rodzinka!!!
Zawsze marzyłam o 5 dzieci...jakie święta muszą być fajne...zazdroszczę takim dużym rodzinkom.
A za babcię trzymamy kciuki żeby szybciutko wyszła do domu.z taką obstawą to wszystko gładko pójdzie - niech no jakiś lekarz podskoczy !!:-d

pozdrawiam!!
gabrysia przepraszam ze pytam słońce czułaś że maluch zszedł ci na dół jak to wyczuć:-(.

Do góry