reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

jestem...przepraszam musialam odebrac dziewczyny i dac im jesc hehhehe....
mala na mahon powiadasz?????/no....ja zamierzam sie przyciemniec ale na mahon w zimie to raczej nie :):):)za mocno tez nie fajnie bedzie wygladac....poza tym mi duzo nie bedzie trzeba bo jeszcze mam te wrzesniowa opalenizne hehhe

reklama
słodziutka, u nas ze tak powiem nic ciekawego, czy jest dobrze?? moge zrelacjonowac stan z ostatniej wizyty sprzed dwóch tygodni.... ale to już wiecie, czekam na kolejna 26.11
wczoraj dopadł mnie ból kregosłupa - tak na środku pleców- wiec to nie jest normalne mam nadzieje że się nie powtórzy

guska wiec wizyta za dwa tygodnie. JUż licze dni. Bóle kręgosłupa.. ktoś o nich pisał.. ale nie pamietam kto :zawstydzona/y: przyznaje się bez bicia ;-) A dolegliwości ciązowe inne są? Zmęczenie, głod, senność?

Agula Irl witaski

hehhehe a ja lubie taka.....pt. cycki w curry hahah
piersi kurczaka pokroic na kawalki dodac przyprawe curry i podsmazyc na oliwie
kapuste pekinska( moze byc salata lodowa),cebule czerwona,ogorki konserwowe pokroic na piorka dodac wystudzonego kurczaka i dodac sos zrobiony z naturalnego jogurtu i majonezu(proporcje wedle uznania)....calosc mozna wymieszac od razu a jak zalezy nam na efekcie to ukaldamy warstwanmi w szklanej duzej misce i na koniec polewamy sosem....pycha...i szybko i latwo

słodziutka, u nas ze tak powiem nic ciekawego, czy jest dobrze?? moge zrelacjonowac stan z ostatniej wizyty sprzed dwóch tygodni.... ale to już wiecie, czekam na kolejna 26.11
wczoraj dopadł mnie ból kregosłupa - tak na środku pleców- wiec to nie jest normalne mam nadzieje że się nie powtórzy

Guska mam nadzije,,ze ten bol sie juz nie powtorzyyyyyyy.........
a jesli tak to biegem do ginka........

Ilonko to dla Ciebie. To świństwo jak toxo zabija dzieciątko a jak nie zabija....:-(

poczytaj

Co to jest cytomegalia?

odpowiada lek. med. Marek Ślusarski, specjalista endokrynolog i ginekolog położnik 19-12-2000 20:04

Cytomegalia jest chorobą wywoływaną przez wirus.

Przenosi się drogą kropelkową i powoduje objawy podobne do przeziębienia - katar, kaszel, czasem powiększenie węzłów chłonnych. Skutkiem cytomegalii może być również wirusowe zapalenie płuc. Nawet kiedy infekcja mija, wirus pozostaje w organizmie. Można go wykryć, robiąc testy na obecność przeciwciał na cytomegalię. Takie testy nie należą do standardowego pakietu badań, jakie wykonuje się u kobiety w ciąży. Jednak ja zawsze zalecam moim pacjentkom, by zrobiły je najpierw na początku ciąży, a potem powtarzały co trzy miesiące. Cytomegalia może bowiem doprowadzić do ciężkich, nawet śmiertelnych uszkodzeń wątroby, serca i mózgu dziecka .

Jeśli kobieta zachorowała na cytomegalię jeszcze przed zajściem w ciążę, to niebezpieczeństwo, że wirus zaszkodzi dziecku, jest poniżej 20 proc. Matka zdążyła już bowiem wytworzyć przeciwciała, które chronią dziecko przed zarażeniem się wirusem, a jeśli do zarażenia już doszło - przed niszczącym działaniem choroby.

Cytomegalia bywa niebezpieczna wtedy, gdy do zarażenia dojdzie już w czasie ciąży, zwłaszcza w jej wczesnym okresie - ryzyko uszkodzeń płodu i poronienia jest wówczas najwyższe. Lekarz może wówczas namawiać kobietę do przerwania ciąży. Szanse na urodzenie zdrowego dziecka są większe w tych przypadkach, gdy do zakażenia doszło po trzecim miesiącu ciąży.

Noworodkom, które urodziły się z cytomegalią, podaje się leki antywirusowe, które niemal w 100 proc. niszczą wirusa. Na Zachodzie były też udane próby chronienia dziecka przed uszkodzeniami poprzez podawanie kobiecie leków antywirusowych jeszcze w czasie ciąży.

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidualnej porady lekarskiej.

senność?? spałam jak dziecko dotknąwszy poduszki nie będac w ciąży, wiec to uwazam za normalne, tak samo jak jedzenie, bo jem tyle ile wczensiej, ale ból kregosłupa na pewo nie był ciążowy, ciążowe są w krzyzowej części, a mnie tak bolalo, że jak sie schylilam to sie nie mogłam wyprostowac i na odwrót... brrr
ja już też licze dni, ale jeszce daleko do wizyty, choć mogłabym chodzic codziennie

reklama
Cześć laski.Ale dzis piszecie.
Najpierw chciałam wydać zakaz opisywania kulinarnych osiągnięć.To ja tu biedna,głodna,konia z kopytami bym zjadła,a zdana na to co ktoś mi przyniesie,a Wy tu zapiekani jakieś,serniczki,nu,nu,nu.
Ilona,dziewczyny mają rację.Nic dodać nic ująć.popłacz,daj sobie czas,wypisz się nam.Kiedyś wstaniesz i już nie będziesz od rana płakać,zorientujesz się,że się uśmiechasz,że jest troche normalnie...Pisz jak masz ochotę.Wszystkie przez to przeszłyśmy.I wszystkie musimy wierzyć,że będzie dobrze.Chociaż nie zawsze jest łatwo.Bo albo potem wyniki złe,albo zajść nie można,a jak można to też trzeba powalczyć.Ale my tu mamy umowę,że wszystkim się uda i się nie damy !!!
Napisała,ta,co pół dnia przeryczała:-p
Buziaki dla wszystkich wielkie.Na razie.Muszę bok zmienić,bo mi zdrętwiał.

Do góry