aspekt
Fanka BB :)
Te przeciwciała, które napisałam, są właśnie na zespół antyfosfolipidowy. Plus antykoagulant toczniowy się bada do kompletu, ale wg mnie na acardzie będzie zafałszowany. Warto jeszcze białko S, białko C i antytrombine, ale to raczej czeka się po ciąży z badaniem (w ciąży są inne normy). Pakiet genetyczny na trombofilie możesz zrobić już teraz.Rozmawiałam z moim lekarzem telefonicznie. Wg niego wynik hist-pat jest typowy po poronieniu i nie świadczy o niczym co mogłoby spowodować śmierć synka. Te ogniska blade są typowe dla łożyska w którym przez kilka dni nie żył dzidzius bo było niedokrwienie i robia się zmiany matwicze ale nie wskazuja one na zawal spowodowany zatorowoscia. Więc wynik nic nam nie pokazał. Pomimo, że nic na to nie wskazywało zalecił profilaktycznie badanie zespołu antyfofolipidowego i trombofilii żeby się upewnić i niezaniedbac przy ewentualnej kolejnej ciazy bo to już drugie poronienie. Więc dziewczyny tak jak pisałyście zostały badania...
@ewm A będziesz miała wynik kwasu foliowego i B12 we krwi? Z naturalnych sposobów jest polecany zakwas z buraka. Kiedyś ten mój lekarz twierdzil że ma być poniżej 8, dlatego ja bym się mocno nie przejmowała