reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Cześć Dziewczyny,
Któraś z Was tu kiedyś pisała, że jakieś badania robi się w kilka dni zaraz po poronieniu? Dobrze kojarzę? Jestem właśnie po 2 poronieniu (w pt. Był zabieg) i wcześniej nie miałam robionych żadnych specjalnych badań..
Hej, z tego co pamiętam robiłam badania w kierunku z.antyfosfolipidowego niedługo po.
Ewentualnie możesz przejrzeć strony typu poroniłam.pl, tam powinna byś lista badań z czasem wykonywania

reklama
Cześć Dziewczyny!
W skrócie moja historia jest taka:
- stwierdzone pcos i IO
- pozostałe badania ok, wykluczona trombofilia
- męża parametry ok

W kwietniu po 1.5 roku staran udało mi się zajsc w ciążę naturalnie. Niestety w 9tc straciłam ciążę. Robilam badania gen ale niestety próbka była zbyt mała więc udało się jedynie wykluczyć trombofilie.

14.09 byłam na badaniu usg I potwierdzone zostało ze znowu się udało jest serduszko 6tc.

Dostałam wlewy intralipidowe oraz zastrzyki z clexane + ultrogestan.

Jestem ogólnie przerażona, co chwila kluje mnie prawy jajnik, podobolewa podbrzusze jak na okres. Podobnie było ostatnim razem, wizytę mam 23.09. Czy Wy miałyście może takie bole? Świadczyło to o czymś złym? Ja psychicznie ledwo żyję i nie wiem czy przetrwam kolejna stratę....

@Agatoch Ja bym się tymi bólami czy innymi objawami w ogóle nie przejmowała. Jestem w szóstej ciąży, 2 straciłam i miałam taki przegląd objawów, że absolutnie nie wierzę w to, że one coś oznaczają w kontekście przetrwania ciąży. Włącznie z obfitymi krwawieniami.

Jeszcze raz ja.. bo czuje się jak w lesie 😭
Jeśli pójdę na kontrolę do lekarza miesiąc po poronieniu (drugim) to będzie ok na rozpoczęcie badań? Czy sama z siebie powinnam już coś zrobić na własną rękę?

Jeśli pójdę na kontrolę do lekarza miesiąc po poronieniu (drugim) to będzie ok na rozpoczęcie badań? Czy sama z siebie powinnam już coś zrobić na własną rękę?
Zależy jakie badania masz na myśli. Jedne należy robić w czasie do 12 tygodni po poronieniu (np zespol antyfosfolipidowy) a inne dopiero po 3 miesiącach od poronienia (np krzywa cukrowa i insulinowa)

Zależy jakie badania masz na myśli. Jedne należy robić w czasie do 12 tygodni po poronieniu (np zespol antyfosfolipidowy) a inne dopiero po 3 miesiącach od poronienia (np krzywa cukrowa i insulinowa)
Jeśli 12 tyg. To ok. Nie chciałabym czegoś przegapić po prostu przez ten miesiąc czekania na wizytę. Czy po 2 poronieniach przysługuje cos od państwa, jakieś badania?

Jeśli 12 tyg. To ok. Nie chciałabym czegoś przegapić po prostu przez ten miesiąc czekania na wizytę. Czy po 2 poronieniach przysługuje cos od państwa, jakieś badania?
Oboje możecie wziąć skierowania do poradni genetycznej i tak zrobić kariotypy. A inne badania w dużej mierze zależą od dobrej woli ginekologa...

Hej, ja jestem po poronieniu już trzy miesiące, do tej pory nie udzielałam się w wątku.
Zrób niektóre badania już teraz, im szybciej je wykonasz, tym lepiej. Powinno się je wykonać do 6 tygodni po poronieniu- myślę o immunologii.
Aczkolwiek jak już jesteś po drugim, to powinnaś dostać od lekarza skierowanie i ja bym o to walczyła.