reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Hej, ja jestem po poronieniu już trzy miesiące, do tej pory nie udzielałam się w wątku.
Zrób niektóre badania już teraz, im szybciej je wykonasz, tym lepiej. Powinno się je wykonać do 6 tygodni po poronieniu- myślę o immunologii.
Aczkolwiek jak już jesteś po drugim, to powinnaś dostać od lekarza skierowanie i ja bym o to walczyła.
Nie możesz jakoś skontaktować się z lekarzem, bo te badania tanie nie są?

Dobrze sprawdzić tarczycę:
TSH, FT3 i FT4 oraz przeciwciała, żeby wykluczyć Hashimoto- anty-TG i anty-TPO.

Immunologiczne powinno się zrobić właśnie do 6 tygodni po poronieniu, bo niektóre przeciwciała wychodzą jedynie w czasie ciąży.
W kierunku zespołu antyfosfolipidowego:
Antykoagulant tocznia, przeciwciała antykardiolipidowe w klasie IgG i IgM, przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie w klasie IgG i IgM.
Oprocz nich jeszcze inne immunologiczne to: przeciwciała przeciwjądrowe ANA i przeciwciała przeciw antygenom łożyska.

Infekcyjne: cytomegalia, różyczka, toksoplazmoza, chlamydioza.

Poza tym są też cholernie drogie badania genetyczne w kierunku trombofilii wrodzonej.

Jakbyś miała to na własną rękę robić, to kilka tysięcy nie Twoje.
Dzięki!
Wszystkie te tarczycowe mam robione na bieżąco i jest ok. Wirusowe też ale już tych chlamydiozy i innych wymazowych nie miałam.
Dziękuję za informację. Zrobię to co mogę, jak tylko dojdę do siebie. Po zabiegu w tym roku strasznie cierpię.

reklama
Witajcie, byłam wczoraj u lekarza i ze względu na pesel dostałam zielone światło. Powiedział, że jedna czy dwie miesiączki i endometrium się odbuduje. Ciąża nie wyssała ze mnie żelaza i innych także działamy. Ten cykl jeszcze naturalnie, ale od następnego wchodzimy z inseminacją.

Witajcie, byłam wczoraj u lekarza i ze względu na pesel dostałam zielone światło. Powiedział, że jedna czy dwie miesiączki i endometrium się odbuduje. Ciąża nie wyssała ze mnie żelaza i innych także działamy. Ten cykl jeszcze naturalnie, ale od następnego wchodzimy z inseminacją.

Trzymam kciuki!

@aspekt @marsi89 @MamaR @Mamafasolki @Hopeful_11 @natala123456 co u was? Jak się czujecie?

@KatJak a co u was? Coraz bliżej roczek! Ale to zleciało :)

Ja w skończonym 38tc urodziłam SN, córka odpowiednio duża. W sumie tylko I trymestr był trudny, bo były krwawienia, potem już właściwie ciąża fizjologiczna. Tylko cukrzyca ciążowa trochę naciągana (ale jestem szczęśliwa, że wykrylam stan przedcukrzycowy i IO przed ciążą, bo od początku byłam na diecie i od testu kontrolowałam glikemie). Heparyna chyba tez dobrze nam zrobiła, pierwszy raz nie miałam obrzęków w ciąży. U mnie wskazaniem był niedobór białka S, + LA, pai homo i historia poloznicza

Ja w skończonym 38tc urodziłam SN, córka odpowiednio duża. W sumie tylko I trymestr był trudny, bo były krwawienia, potem już właściwie ciąża fizjologiczna. Tylko cukrzyca ciążowa trochę naciągana (ale jestem szczęśliwa, że wykrylam stan przedcukrzycowy i IO przed ciążą, bo od początku byłam na diecie i od testu kontrolowałam glikemie). Heparyna chyba tez dobrze nam zrobiła, pierwszy raz nie miałam obrzęków w ciąży. U mnie wskazaniem był niedobór białka S, + LA, pai homo i historia poloznicza

Gratulacje! ❤️

U mnie ok ❤️ dziś 30+1 i mam nadzieję dotrwać jeszcze trochę ❤️❤️❤️ w środę mam USG trzeciego trymestru, dam znać po ❤️

Coraz bliżej ❤️

Hej dziewczyny, jestem po poronieniu... W sierpniu podczas badania okazało się że serduszko zatrzymało się w 9 tygodniu.😭 Jestem już miesiąc po zabiegu łyżeczkowania, dodatkowo w wyniku histopatologicznym wyszło mi podejrzenie zaśniadu częściowego. Beta HCG na szczęście spada.
W wyniku polecane jest także zrobienie badania molekularnego. Czy któraś z Was to robiła albo orientuje się jak to wygląda i na czym polega pobranie materiału? Bo wpisując w wyszukiwarkę badanie molekularne pod kątem zaśniadu nic nie wyskakuje. Jestem zielona w tej kwestii a rozważam zrobienie takiego badania... Dziękuję za odpowiedzi.

Hej dziewczyny, jestem po poronieniu... W sierpniu podczas badania okazało się że serduszko zatrzymało się w 9 tygodniu.😭 Jestem już miesiąc po zabiegu łyżeczkowania, dodatkowo w wyniku histopatologicznym wyszło mi podejrzenie zaśniadu częściowego. Beta HCG na szczęście spada.
W wyniku polecane jest także zrobienie badania molekularnego. Czy któraś z Was to robiła albo orientuje się jak to wygląda i na czym polega pobranie materiału? Bo wpisując w wyszukiwarkę badanie molekularne pod kątem zaśniadu nic nie wyskakuje. Jestem zielona w tej kwestii a rozważam zrobienie takiego badania... Dziękuję za odpowiedzi.
Rozmawiałaś z lekarzem ze szpitala albo dzwoniłaś na patomorfologie? Czy to nie szpital powinien zlecić po prostu dalsze badanie swojemu laboratorium?

Rozmawiałaś z lekarzem ze szpitala albo dzwoniłaś na patomorfologie? Czy to nie szpital powinien zlecić po prostu dalsze badanie swojemu laboratorium?
Już dzwoniłam do szpitala. Żeby wykluczyć zaśniad muszę zrobić badania genetyczne materiału z poronienia. NFZ tego nie pokrywa. I jeśli chcę to zrobić to muszę wypożyczyć bloczek z laboratorium a potem wysłać go do drugiego laboratorium gdzie są wykonywane takie badania.

reklama
Dziewczyny podpowiecie mi czy któraś z was przy mutacji Pai 1 homozygota brała w ciąży tylko acard I było ok ? Ja mam tak prowadzona ciążę ale to dopiero 6+5 i martwię się czy to nie za mało.... czy heparyna jest niezbędna?

Do góry