Serio
Fanka BB :)
Dzięki!Hej, ja jestem po poronieniu już trzy miesiące, do tej pory nie udzielałam się w wątku.
Zrób niektóre badania już teraz, im szybciej je wykonasz, tym lepiej. Powinno się je wykonać do 6 tygodni po poronieniu- myślę o immunologii.
Aczkolwiek jak już jesteś po drugim, to powinnaś dostać od lekarza skierowanie i ja bym o to walczyła.
Nie możesz jakoś skontaktować się z lekarzem, bo te badania tanie nie są?
Dobrze sprawdzić tarczycę:
TSH, FT3 i FT4 oraz przeciwciała, żeby wykluczyć Hashimoto- anty-TG i anty-TPO.
Immunologiczne powinno się zrobić właśnie do 6 tygodni po poronieniu, bo niektóre przeciwciała wychodzą jedynie w czasie ciąży.
W kierunku zespołu antyfosfolipidowego:
Antykoagulant tocznia, przeciwciała antykardiolipidowe w klasie IgG i IgM, przeciwciała przeciwko beta-2-glikoproteinie w klasie IgG i IgM.
Oprocz nich jeszcze inne immunologiczne to: przeciwciała przeciwjądrowe ANA i przeciwciała przeciw antygenom łożyska.
Infekcyjne: cytomegalia, różyczka, toksoplazmoza, chlamydioza.
Poza tym są też cholernie drogie badania genetyczne w kierunku trombofilii wrodzonej.
Jakbyś miała to na własną rękę robić, to kilka tysięcy nie Twoje.
Wszystkie te tarczycowe mam robione na bieżąco i jest ok. Wirusowe też ale już tych chlamydiozy i innych wymazowych nie miałam.
Dziękuję za informację. Zrobię to co mogę, jak tylko dojdę do siebie. Po zabiegu w tym roku strasznie cierpię.