reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Cześć dziewczyny! 😊 Czy któraś z Was ogarnia może temat badania anty-Xa i czy ktoś miał w ogóle je robione? Biorę heparynę dawkę 0,4 i dzisiaj miałam to badanie razem z ddimerami.
Ja ostatecznie nie miałam tych badań robionych, ale były one rozważane. W poradni nadkrzepliwosci lekarka stwierdziła, że to badanie ma największe zastosowanie przy dawce leczniczej, a nie profilaktycznej (ja jestem na profilaktycznej, 0.4). No i też ważne jest odpowiednie pobranie, w zależności od przyjętego zastrzyku, ale to pewnie wiesz, skoro jesteś po tym badaniu 🙂

reklama
Ja ostatecznie nie miałam tych badań robionych, ale były one rozważane. W poradni nadkrzepliwosci lekarka stwierdziła, że to badanie ma największe zastosowanie przy dawce leczniczej, a nie profilaktycznej (ja jestem na profilaktycznej, 0.4). No i też ważne jest odpowiednie pobranie, w zależności od przyjętego zastrzyku, ale to pewnie wiesz, skoro jesteś po tym badaniu 🙂
Tak, tak. Byłam 4h po zastrzyku, a jestem ciekawa po prostu interpretacji wyniku (wiem, lekarz mi wszystko powie, ale ja z tych niecierpliwych, bo mam wizytę dopiero za tydzień 😁), bo nie wiem na jaki zakres referencyjny mam patrzeć i czy się w nim mieszczę 😉

Tak, tak. Byłam 4h po zastrzyku, a jestem ciekawa po prostu interpretacji wyniku (wiem, lekarz mi wszystko powie, ale ja z tych niecierpliwych, bo mam wizytę dopiero za tydzień 😁), bo nie wiem na jaki zakres referencyjny mam patrzeć i czy się w nim mieszczę 😉
Dziewczyny kiedyś wklejaly wynik i miały komentarz na wyniki czy dawka heparyny jest odpowiednia, ale może to zależy od labu

Cześć dziewczyny. U nas już prawie 20tc. Do tej pory wszystko było ok, ale już drugi dzień czuję że podbrzusze mi twardnieje. Na chwilę obecną biorę tylko magnez, ale w dawce forte aż cztery tabletki dziennie. Chyba będę musiała przyspieszyć wizytę u lekarki.
Co się teraz podaje na przedwczesne skurcze? Kiedyś był fenoterol, z synem brałam go gdzieś od 24tc, ale doprowadził u mnie do trwałej tachykardii.
Jak uważacie wziąć nospe na własną rękę? Jeśli tak to w jakiej dawce?
Hej! Gratuluje drugiej ciazy, kojarzę cie chyba też z innegi forumj. 😁 ja z corka miala stawiający się brzuch od 20 tc az do samego końca. Nie powodował skracania szyjki ale byl upierdliwy i myślę że był przyczyna późniejszego wzmozonego napięcia mięśniowego u corki. Bralam magne B6 forte 3 x 2 tabletki dziennie. Doraźnie mialam spasmoline bo No spa moj lekarz nie pozwolił.

Cześć dziewczyny. U nas już prawie 20tc. Do tej pory wszystko było ok, ale już drugi dzień czuję że podbrzusze mi twardnieje. Na chwilę obecną biorę tylko magnez, ale w dawce forte aż cztery tabletki dziennie. Chyba będę musiała przyspieszyć wizytę u lekarki.
Co się teraz podaje na przedwczesne skurcze? Kiedyś był fenoterol, z synem brałam go gdzieś od 24tc, ale doprowadził u mnie do trwałej tachykardii.
Jak uważacie wziąć nospe na własną rękę? Jeśli tak to w jakiej dawce?
Przeczytałam, że byłaś u ginki. Leki lekami, ale pierwsze, co w takim momencie warto zrobić to posiewy, by wykluczyć infekcje. To ważne, bo one dają takie objawy, potem skracają szyjkę, a mogą być bezobjawowe. Skoro miałaś już podobny problem, to co 2-3 tygodnie polecam go robić. Obecnie fenoterol stosuje się tylko na oddziale, a mimo to nie tak łatwo go dostać. Najczęściej magnez w duuuuuzych dawkach, u mnie był aspargin dodatkowo by jeszcze potas wlaczyc, czasem spasmoline u mnie nospa i odpoczynek. Tylko im więcej się leży tym potem macica bardziej się stawia. Więc trzeba wypośrodkować. Gratuluję i powodzenia 💞

Cześć, dawno się nie udzielam ponieważ czekałam na badania połówkowe które odbyły się wczoraj :-) na chwilę obecną wszystko jest w porządku. Doktor potwierdził, że to dziewczynka o wadze 375g , stwierdził niegroźna kropeczkę na serduszku i niedomykalność zastawki trójdzielnej co ja akurat też mam. Zalecił wykonanie echo serca płodu w ICZMP w Łodzi za około 4 tyg i tutaj nie wiem czy nie będzie za późno ponieważ dziś mamy juz 21+1tyg. Na stronie instytutu podają, że optymalny czas to 18-20 tydzień. :'(

Cześć, dawno się nie udzielam ponieważ czekałam na badania połówkowe które odbyły się wczoraj :-) na chwilę obecną wszystko jest w porządku. Doktor potwierdził, że to dziewczynka o wadze 375g , stwierdził niegroźna kropeczkę na serduszku i niedomykalność zastawki trójdzielnej co ja akurat też mam. Zalecił wykonanie echo serca płodu w ICZMP w Łodzi za około 4 tyg i tutaj nie wiem czy nie będzie za późno ponieważ dziś mamy juz 21+1tyg. Na stronie instytutu podają, że optymalny czas to 18-20 tydzień. :'(
Hej, u mnie też było wykonywane echo serca plodu, ponieważ tak jak ty mam niedomykalność zastawek i do tego przyplątała mi się cukrzyca ciazowa. Ja zostałam umówioną na badanie w okolicach 22 tygodnia, ale na początku badania lekarz się troszkę zdziwił, że mogli mnie umówić kolo 25 tygodnia. Na szczęście dziecko współpracowało i udało się ocenić wszystkie struktury serca. Ja bym chyba zadzwoniła do miejsca gdzie masz mieć wykonywane badanie i dopytała jakie są ich preferencje. Powodzenia 😘

reklama
Dziękuję za odpowiedź:-* właśnie zadzwonię dziś i wstępnie się umówię a we wtorek skontaktuje się z moją lekarz prowadzącą i poproszę o skierowanie, myślę, że nie będzie robiła problemów. Pozdrawiam :-)

Do góry