reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Cześć dziewczyny! 😊 Czy któraś z Was ogarnia może temat badania anty-Xa i czy ktoś miał w ogóle je robione? Biorę heparynę dawkę 0,4 i dzisiaj miałam to badanie razem z ddimerami.
Ja ostatecznie nie miałam tych badań robionych, ale były one rozważane. W poradni nadkrzepliwosci lekarka stwierdziła, że to badanie ma największe zastosowanie przy dawce leczniczej, a nie profilaktycznej (ja jestem na profilaktycznej, 0.4). No i też ważne jest odpowiednie pobranie, w zależności od przyjętego zastrzyku, ale to pewnie wiesz, skoro jesteś po tym badaniu 🙂

reklama
Ja ostatecznie nie miałam tych badań robionych, ale były one rozważane. W poradni nadkrzepliwosci lekarka stwierdziła, że to badanie ma największe zastosowanie przy dawce leczniczej, a nie profilaktycznej (ja jestem na profilaktycznej, 0.4). No i też ważne jest odpowiednie pobranie, w zależności od przyjętego zastrzyku, ale to pewnie wiesz, skoro jesteś po tym badaniu 🙂
Tak, tak. Byłam 4h po zastrzyku, a jestem ciekawa po prostu interpretacji wyniku (wiem, lekarz mi wszystko powie, ale ja z tych niecierpliwych, bo mam wizytę dopiero za tydzień 😁), bo nie wiem na jaki zakres referencyjny mam patrzeć i czy się w nim mieszczę 😉

Tak, tak. Byłam 4h po zastrzyku, a jestem ciekawa po prostu interpretacji wyniku (wiem, lekarz mi wszystko powie, ale ja z tych niecierpliwych, bo mam wizytę dopiero za tydzień 😁), bo nie wiem na jaki zakres referencyjny mam patrzeć i czy się w nim mieszczę 😉
Dziewczyny kiedyś wklejaly wynik i miały komentarz na wyniki czy dawka heparyny jest odpowiednia, ale może to zależy od labu

Cześć dziewczyny. U nas już prawie 20tc. Do tej pory wszystko było ok, ale już drugi dzień czuję że podbrzusze mi twardnieje. Na chwilę obecną biorę tylko magnez, ale w dawce forte aż cztery tabletki dziennie. Chyba będę musiała przyspieszyć wizytę u lekarki.
Co się teraz podaje na przedwczesne skurcze? Kiedyś był fenoterol, z synem brałam go gdzieś od 24tc, ale doprowadził u mnie do trwałej tachykardii.
Jak uważacie wziąć nospe na własną rękę? Jeśli tak to w jakiej dawce?
Hej! Gratuluje drugiej ciazy, kojarzę cie chyba też z innegi forumj. 😁 ja z corka miala stawiający się brzuch od 20 tc az do samego końca. Nie powodował skracania szyjki ale byl upierdliwy i myślę że był przyczyna późniejszego wzmozonego napięcia mięśniowego u corki. Bralam magne B6 forte 3 x 2 tabletki dziennie. Doraźnie mialam spasmoline bo No spa moj lekarz nie pozwolił.

Cześć dziewczyny. U nas już prawie 20tc. Do tej pory wszystko było ok, ale już drugi dzień czuję że podbrzusze mi twardnieje. Na chwilę obecną biorę tylko magnez, ale w dawce forte aż cztery tabletki dziennie. Chyba będę musiała przyspieszyć wizytę u lekarki.
Co się teraz podaje na przedwczesne skurcze? Kiedyś był fenoterol, z synem brałam go gdzieś od 24tc, ale doprowadził u mnie do trwałej tachykardii.
Jak uważacie wziąć nospe na własną rękę? Jeśli tak to w jakiej dawce?
Przeczytałam, że byłaś u ginki. Leki lekami, ale pierwsze, co w takim momencie warto zrobić to posiewy, by wykluczyć infekcje. To ważne, bo one dają takie objawy, potem skracają szyjkę, a mogą być bezobjawowe. Skoro miałaś już podobny problem, to co 2-3 tygodnie polecam go robić. Obecnie fenoterol stosuje się tylko na oddziale, a mimo to nie tak łatwo go dostać. Najczęściej magnez w duuuuuzych dawkach, u mnie był aspargin dodatkowo by jeszcze potas wlaczyc, czasem spasmoline u mnie nospa i odpoczynek. Tylko im więcej się leży tym potem macica bardziej się stawia. Więc trzeba wypośrodkować. Gratuluję i powodzenia 💞

Cześć, dawno się nie udzielam ponieważ czekałam na badania połówkowe które odbyły się wczoraj :-) na chwilę obecną wszystko jest w porządku. Doktor potwierdził, że to dziewczynka o wadze 375g , stwierdził niegroźna kropeczkę na serduszku i niedomykalność zastawki trójdzielnej co ja akurat też mam. Zalecił wykonanie echo serca płodu w ICZMP w Łodzi za około 4 tyg i tutaj nie wiem czy nie będzie za późno ponieważ dziś mamy juz 21+1tyg. Na stronie instytutu podają, że optymalny czas to 18-20 tydzień. :'(

Cześć, dawno się nie udzielam ponieważ czekałam na badania połówkowe które odbyły się wczoraj :-) na chwilę obecną wszystko jest w porządku. Doktor potwierdził, że to dziewczynka o wadze 375g , stwierdził niegroźna kropeczkę na serduszku i niedomykalność zastawki trójdzielnej co ja akurat też mam. Zalecił wykonanie echo serca płodu w ICZMP w Łodzi za około 4 tyg i tutaj nie wiem czy nie będzie za późno ponieważ dziś mamy juz 21+1tyg. Na stronie instytutu podają, że optymalny czas to 18-20 tydzień. :'(
Hej, u mnie też było wykonywane echo serca plodu, ponieważ tak jak ty mam niedomykalność zastawek i do tego przyplątała mi się cukrzyca ciazowa. Ja zostałam umówioną na badanie w okolicach 22 tygodnia, ale na początku badania lekarz się troszkę zdziwił, że mogli mnie umówić kolo 25 tygodnia. Na szczęście dziecko współpracowało i udało się ocenić wszystkie struktury serca. Ja bym chyba zadzwoniła do miejsca gdzie masz mieć wykonywane badanie i dopytała jakie są ich preferencje. Powodzenia 😘

reklama
Dziękuję za odpowiedź:-* właśnie zadzwonię dziś i wstępnie się umówię a we wtorek skontaktuje się z moją lekarz prowadzącą i poproszę o skierowanie, myślę, że nie będzie robiła problemów. Pozdrawiam :-)

Do góry