reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@mohaaa nie mierzę tempki. Nie mam technicznych możliwości żeby mierzyć w pochwie, a w ustach pomiary były bardzo niedokładne. Nie zauważałam skoków temperatury, różne apki też ich nie widziały.
W sumie to kolejny cykl mam na straty. Miałam nadzieję, że cykl będzie miał 33dni tak jak dwa poprzednie i owu będzie koło 19-20dc. Wypadłoby akurat na weekend, a tu klops bo owu chyba lada chwila będzie. Pocieszające jest jedynie to, że po dwóch cyklach z Clo, ten bez stymulacji będzie najprawdopodobniej z owulką.
Trzymam mocno kciuki za Ciebie żeby się udało. Ale masz pecha. Jak nie brak owu to brak możliwości w dni płodne. Mam nadzieje, ze mimo wszystko owu przyjdzie bliżej weekendu 😘

reklama
Cześć dziewczyny,
Powiedzcie w którym cyklu po poronieniu zaczęliście się starać o kolejną ciążę? Miałam poronienie zatrzymane na 6-7tc i zabieg w 11tc. Po 30 dniach miesiączka jak w zegarku. Byłam po zabiegu na wizycie kontrolnej bo bolał mnie brzuch i widać już było pęcherzyk. Idę do nowego ginekologa na początku maja bo chciałabym żeby zlecił mi więcej badań. Mój poprzedni kazał pić dużo wody i jeść warzywa 😂 Ogólnie hormony miałam w porządku. Co polecacie zrobić w pierwszej kolejności ?

Cześć☺️
Aktualnie mam 38 lat, pierwsza ciąża w wieku 34, od 32 skracanie szyjki, pessar, syn urodzony w terminie.
W zeszłym roku sierpień, poronienie w 10 tc, ciąża zatrzymała się na 6tc, bez łyżeczkowania. Dodatkowo wykryty krwiak( przy pierwszym USG w 6tc).
Tydzień temu 6 tc poronienie samoistne.
Byłam wczoraj na wizycie kontrolnej, muszę sprawdzić tsh- choć leczę się na niedoczynność tarczycy to może przyczyna leży w źle dostosowanej dawce, TSH po ostatnim poronieniu 2.6.
Dodatkowo po 12 tyg. Do zrobienia trombofilia wrodzona, przeciwciała dla kardiolipiny igg/ igm- i tu moje pytanie, szczerze zapomniałam o to zapytać lekarza, dlaczego dopiero po 12 tyg.? Na stronie testydna.pl jest informacja, że można zrobić odrazu po poronieniu. Robiliście te badania? Czy też czekaliście tyle czasu?

Cześć dziewczyny,
Powiedzcie w którym cyklu po poronieniu zaczęliście się starać o kolejną ciążę? Miałam poronienie zatrzymane na 6-7tc i zabieg w 11tc. Po 30 dniach miesiączka jak w zegarku. Byłam po zabiegu na wizycie kontrolnej bo bolał mnie brzuch i widać już było pęcherzyk. Idę do nowego ginekologa na początku maja bo chciałabym żeby zlecił mi więcej badań. Mój poprzedni kazał pić dużo wody i jeść warzywa 😂 Ogólnie hormony miałam w porządku. Co polecacie zrobić w pierwszej kolejności ?
U mnie bez zabiegu, poronienie w 10tc, ciąża zatrzymała się na 6tc, zielone światło po pierwszej miesiączce.

Cześć dziewczyny,
Ja poroniłam w 8 tc, miałam zabieg łyżeczkowania. Od razu robiłam badania w kierunku trombofilii, wyszły mutacje genetyczne, pozniej wizyta u hematologa i kolejne badania z tym związane. Badań można wykonać naprawdę ogrom, ja czym więcej wykonałam, tym spokojniejsza byłam i jestem 😊 zielone światło dostaliśmy po pierwszej @ od poronienia.

Cześć dziewczyny,
Ja po zabiegu w 8tc, dostaliśmy zielone światło po 3 miesiączkach, zaczęliśmy w tym cyklu, po 2, w sumie to minęło 2,5mca więc tak trochę wypośrodkowane. Chciałam odrazu ale stwierdziłam że lepiej żeby cykl i hormony wróciły do normy bo wydłużył się o tydzień. Ogólnie byłam dość dobrze przebadana przed ciążą, a powodem był zbyt duży pęcherzyk żółtkowy, czyli najprawdopodobniej wada genetyczna więc póki co zrobiłam tylko homocysteine i kwas foliowy, w normie.

Cześć☺️
Aktualnie mam 38 lat, pierwsza ciąża w wieku 34, od 32 skracanie szyjki, pessar, syn urodzony w terminie.
W zeszłym roku sierpień, poronienie w 10 tc, ciąża zatrzymała się na 6tc, bez łyżeczkowania. Dodatkowo wykryty krwiak( przy pierwszym USG w 6tc).
Byłam wczoraj na wizycie kontrolnej, muszę sprawdzić tsh- choć leczę się na niedoczynność tarczycy to może przyczyna leży w źle dostosowanej dawce, TSH po ostatnim poronieniu 2.6.
Dodatkowo po 12 tyg. Do zrobienia trombofilia wrodzona, przeciwciała dla kardiolipiny igg/ igm- i tu moje pytanie, szczerze zapomniałam o to zapytać lekarza, dlaczego dopiero po 12 tyg.? Na stronie testydna.pl jest informacja, że można zrobić odrazu po poronieniu. Robiliście te badania? Czy też czekaliście tyle czasu?
Witaj. Tsh 2.6 na pewno nie było przyczyną straty, za niska ta wartość żeby zaszkodzila. Co to trombofilii na stronie testdna.pl, możesz zrobić w każdym momencie bo to badanie genetyczne, a geny się nie zmieniają nigdy ;) jak są, to są i tyle. Co do przeciwcial antykariolipinowych, warto zrobić z pozostałymi czyli antykoagulant tocznia i przeciwciała przeciwko beta2glikoproteinie (igg i igm). Tylko w komplecie te badania powiedzą czy jest zespół antyfosfolipidowy. Natomiast na pewno nie zgadzam się że dopiero po 12tyg od poronienia, właśnie wręcz przeciwnie. Najlepiej zrobić je, kiedy jeszcze utrzymują się hormony ciążowe (czyli mniej więcej do 6 tyg po porobieniu) bo może być tak że zespół ujawnia się tylko w ciąży, a nam przecież o to chodzi żeby zobaczyć jak wygląda sytuacja w ciąży. Jeśli zrobisz je po 12 tyg to nawet jak wyjdą ujemne, to nie będzie pewności czy w razie następnej ciąży coś się nie uaktywnia. A jeśli zrobisz je teraz i będą ujemne, to z dużym prawdopodobieństwem będzie można wykluczyć zespół ;) także ja bym robola te badania od razu

Cześć[emoji3526]
U mnie samoistnie w 6tc w styczniu, zielone światło po pierwszej @, ale w międzyczasie wyszło IO i PCOS. Po stracie najpierw miesiąc plamien i krwawień, później czekałam 43dno na @ i tak naprawdę to jest pierwszy normalny cykl u mnie ale chyba niestety bezowulacyjny [emoji45]

reklama
Dlaczego myślisz że bezowulacyjny?
Byłam na wizycie w 11dc nie u swojego lekarza bo terminów nie było i lekarka stwierdziła że w prawym jajniku są jakieś 4 pęcherzyki ale raczej żaden się nie szykuje... Wydaje mi się że mogło być za szybko bo cykle mam ok 31dni a ostatni aż ponad 40 więc może za szybko żeby rosły. Wczoraj z ciekawości zrobiłam test owu i jakąś cienka druga kreska była ale ledwo widoczna. Nie nastawiam się że będzie, wolę się później zdziwić niż teraz nakręcać. Jutro mam wizytę u mojego gina i zobaczę co mi powie. Ale przez kilka dni mnie jajnik kłuł.

Do góry