reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ciąża Po Poronieniu

A wiesz że moja gin mi wczoraj powiedziała że nowe stanowisko towarzystwa ginekologicznego jest takie że mutacje MTHFR a nawet trombofilia nie odpowiadają za poronienia nawykowe 🤦 i że nawet nie rrkomemyujs już heparyny. Padłam ... Powiedziała że umawialiśmy się na clexane i jak będę w ciąży to mi da ale ze tylko zespół antyfosfolipidowy jest wskazaniem do heparyny.
Bo w tym kraju niedługo będziemy wszystko leczyć modlitwą 😂 przepraszam za niesmaczny żarcik, ale nie mogłam się powstrzymać 🙈
Miejmy nadzieję, że te rekomendacje są poparte badaniami, a nie wyłącznie czyimś przekonaniem, albo co gorsza brakami funduszy🤔

reklama
No ja póki co chce sobie zrobić podstawowe badanie krwi, mocz, posiew moczu, crp, TSH powtórzyc choć miałam ok, zrobić wymaz z szyjki macicy bo wyszła po poronieniu candida.Jakie badania jeszcze zrobić? U mnie wszystko było ok do momentu tej operacji w ciąży. Potem już poszło.. zapalenie otrzewnej, zarażenie mnie jakaś bakteria podczas operacji, stan zapalny w organizmie, który leczyłam 4 tyg. Wszyscy jak jeden mąż mówią że ginekologicznej jest wszystko ok, hormony też ok po prostu pech że trafiłam na takich patałachów chirurgów. Czytałam też że każda operacja w obrębie jamy brzusznej w ciąży może prowadzić do przedwczesnych skurczów i poronienia co miało miejsce w moim przypadku
Wiesz co, u ciebie to faktycznie jest zupełnie inne sytuacja. Ciaza rozwijała się prawidłowo, dopiero operacja zaszkodzila. I wygląda na to ze właśnie to było przyczyną. Ja mowie bardziej o stratach wcześniejszych, do 12 tc, gdzie dziecko bez widocznej przyczyny umiera :( także myślę że Twoje badania będą okej w tej sytuacji ;) posiew zrob na pewno, bo infekcje mogą być groźne w ciąży

Taka prawda. Badanie histpat nie odpowie na pytanie co było przyczyną

Bo duphaston to progesteron i nie ma nic wspólnego z teombofilia ;) na to właśnie acard i heparyna

Jedyne co w tym jest moim zdaniem to głupota... pewnie ze może być tak, ze jedno poronienie było przypadkiem. Ale mogło mieć tez przyczynę ktora tkwi po stronie kobiety i kilka badan moze sprawić ze nastepna ciążę się donosi. Od kiedy jestem tu na forum, a za chwile będzie 4 lata, pamiętam moze 3 przypadki gdzie dziewczyna zaszla w kolejna ciążę bez badan i szczęśliwie ja donosiła. Dla mnie to bezduszne mówić pacjentce ze tak się zdarza i ma próbować dalej... Moja gin niestety mowila tak samo. Posłuchałam. Po kilku miesiącach straciłam kolejna ciążę. Dopiero potem zrobiłam ogrom badan na własną rękę i kolejna ciąża na lekach byla udana :) dlatego moim zdaniem warto robic badania i to powinna być decyzja pacjentki, w końcu ona za to placi bo i tak robi wszystko prywatnie. A lekarz jest od tego zeby powiedzieć jakie badania warto zrobić, a nie zachęcać do dalszych prob...

To zależy co jest przyczyną poronienia. Jeśli wada genetyczna to tak, poronisz mimo luteiny a ona moze tylko opóźnić sprawę i powodować poronienie zatrzymane. Ale jeśli kobieta ma niedomoge lutealna czyli za mało progesteronu i to jest przyczyna poronienia, to luteina ratuje takie dzieci i sprawia ze ciaza rozwija się prawidłowo, a bez leku by się zwyczajnie nie utrzymała :) ale tu trzeba zrobić badania zeby wiedzieć jak jest
A jak dowiedzieć się czy ma się niedomogę?

Wiesz co, u ciebie to faktycznie jest zupełnie inne sytuacja. Ciaza rozwijała się prawidłowo, dopiero operacja zaszkodzila. I wygląda na to ze właśnie to było przyczyną. Ja mowie bardziej o stratach wcześniejszych, do 12 tc, gdzie dziecko bez widocznej przyczyny umiera :( także myślę że Twoje badania będą okej w tej sytuacji ;) posiew zrob na pewno, bo infekcje mogą być groźne w ciąży
A powiedz mi bo widzę że masz sporą wiedzę, progesteron i prolaktynę mogę sobie zrobić w każdym momencie cyklu? Jeszcze nie dostałam miesiączki, jestem 15 dzień po łyżeczkowaniu a w następnym tyg. Chciałabym wykonać te badania wszystkie przed wizytą u gina

Dziewczyny a czy wynik histopatologiczny mówi o płci dziecka? Ja nie wiem czy chce cokolwiek wiedzieć co było przyczyną jaka płeć boję się że bardziej będzie bolalao....

A powiedz mi bo widzę że masz sporą wiedzę, progesteron i prolaktynę mogę sobie zrobić w każdym momencie cyklu? Jeszcze nie dostałam miesiączki, jestem 15 dzień po łyżeczkowaniu a w następnym tyg. Chciałabym wykonać te badania wszystkie przed wizytą u gina
Popieram to co nspissla witch. Odpusc w tym cyklu hormony. Poczekaj na @ i potem możesz zrobić progesteron i prolaktynę 7 dni po owu. Prolaktyna w ciazy fizjologicznie rośnie wiec badanie jej teraz może być niewiarygodne :)

Dziewczyny a czy wynik histopatologiczny mówi o płci dziecka? Ja nie wiem czy chce cokolwiek wiedzieć co było przyczyną jaka płeć boję się że bardziej będzie bolalao....
Nie, nie mowi. On w zasadzie nie mowi nic poza tym ze stwierdza obecność ciazy i wykrywa ewentualnie zasniad. Ani płci ani przyczyny nie poznasz

reklama
Do góry