reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

Wróciłam z wizyty. Tak jak myślałam, muszę 3 cykle odpuścić w sumie nie ma jakiś przeciwskazań ale on tak uważa. Żadnych wyników ani badań więcej nie kazał robić, w kwietniu po msc mam przyjść i sprawdzić czy macica ok, jajniki i w maju zachodzić mogę.
Do hematologa nie mam po co iść, bo to są predyspozycje jakie mi wyszły a czy uaktywnia się czy nie to zależy od wielu. Jeśli zajdę będę na acardzie 75g i clexane w zastrzykach.
Co do kwasu foliowego mam brać femibion 0. Wystarczy.

reklama
Wróciłam z wizyty. Tak jak myślałam, muszę 3 cykle odpuścić w sumie nie ma jakiś przeciwskazań ale on tak uważa. Żadnych wyników ani badań więcej nie kazał robić, w kwietniu po msc mam przyjść i sprawdzić czy macica ok, jajniki i w maju zachodzić mogę.
Do hematologa nie mam po co iść, bo to są predyspozycje jakie mi wyszły a czy uaktywnia się czy nie to zależy od wielu. Jeśli zajdę będę na acardzie 75g i clexane w zastrzykach.
Coś średni ten lekarz chyba.... powodu nie ma ale czekać kazał. A długo Ci zajmowało zajście w ciążę czy nie miałaś z tym problemu? Jeśli da Ci acard i clexane w ciąży to też bym się nie bawiła w hematologa. Chyba że clexane będzie dawał na 100% płatne to wtedy bym jednak próbowała mieć papierek od hematologa żeby było na R. Co do femibionu - Ty masz mthfr czy nie? Bo jeśli masz, to musisz uważać czy Ci po nim nie będzie rosła homocysteina, bo o ile kojarzę tam są dwa kwasy foliowe. Nie mówię że femibiony będzie zły, po prostu musisz sprawdzić jak twój organizm będzie na niego reagował ;)

Też uważam że średnio z tą poradą od tego lekarza. Masz kilka mutacji więc po co femibion? Bierz same metylowane formy. Clexane od owulacji czy od pozytywnego testu ? Dlaczego 3 cykle odpuścić skoro wszystko gra ? Ahhh... jakiś starej daty chyba.

Też uważam że średnio z tą poradą od tego lekarza. Masz kilka mutacji więc po co femibion? Bierz same metylowane formy. Clexane od owulacji czy od pozytywnego testu ? Dlaczego 3 cykle odpuścić skoro wszystko gra ? Ahhh... jakiś starej daty chyba.

Sama mutacja mthfr nie wskazuje na to, że nie można brać zwykłego kwasu foliowego a tylko brać metyle bo jeśli homocysteina jest w normie i nie rośnie to można brać mieszane formy.
A reszta mutacj, które ma @Katrinaka dotyczą krzepliwości nic wspólnego nie mają z braniem femibionu.

@izzy_j ja miałam skierowanie na NFZ, ale zaczął się covid i koniec końców zrobiłam histeroskopie prywatnie w Gdańsku w Swissmed. Płaciłam 5 tys :/ dużo, ale jak pomyśle, ze może dzięki temu jestem w 22 tc ciąży, to w ogóle nie żałuje

Częściowo się zgadzam a częściowo nie.

Ja mam bardzo dobrą homocysteinę a to że brałam syntetyczny kwas foliowy spowodowało gigantyczne magazynowanie się B9 w organizmie. Badałam kwas foliowy w erytrocytach czyli jedyną wymierną wartość tak naprawdę. Przy normie chyba do 200 jak miałam 850. To już jest toksyczna wartość. Musiałam przechodzić detoksykację pod okiem dietetyka. A przy zaburzonej metylacji detoks łatwy nie jest.
Sama mutacja mthfr nie wskazuje na to, że nie można brać zwykłego kwasu foliowego a tylko brać metyle bo jeśli homocysteina jest w normie i nie rośnie to można brać mieszane formy.
A reszta mutacj, które ma @Katrinaka dotyczą krzepliwości nic wspólnego nie mają z braniem femibionu.

Dziewczyny- podpowiedzcie proszę.

W listopadzie poroniłam. W tym miesiącu znów zaczęliśmy starania.

1 dc - 5 stycznia
8 dc- 12 stycznia owulacja
22 dc - 26 stycznia- beta 378
29 dc - 2 lutego- beta 8219

Beta dość szybko rośnie (150% w ciągu 48 h). Wiem że po tygodniu ciężko to porównywać. Zrobię pojutrze przyrost. Czy taki przyrost jest ok? Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie. Powinnam szybciej się udać do gina skoro już mam takie wartości czy mogę spokojnie czekać te 2 tygodnie ?

Częściowo się zgadzam a częściowo nie.

Ja mam bardzo dobrą homocysteinę a to że brałam syntetyczny kwas foliowy spowodowało gigantyczne magazynowanie się B9 w organizmie. Badałam kwas foliowy w erytrocytach czyli jedyną wymierną wartość tak naprawdę. Przy normie chyba do 200 jak miałam 850. To już jest toksyczna wartość. Musiałam przechodzić detoksykację pod okiem dietetyka. A przy zaburzonej metylacji detoks łatwy nie jest.

Dlatego moim zdaniem trzeba byłoby najpierw zrobić badania homocysteina, kwas foliowy, b12. Bo wiele organizmów jednak sobie radzi z metylowaniem i homocysteina jest ładna i reszta parametrów też w nromie. Ja jestem na metylach, bo schodziłam z homocysteiny ponad 16 więc rozumiem o co Ci chodzi, ale też nie można kategorycznie powiedzieć, że mthfr= zły kwas foliowy bo tak nie jest ;)

reklama
Też rozumiem co masz na myśli [emoji4] Użyłam skrótu myślowego ale chodziło mi o to że nie tylko po homocysteinie będzie widać że słabo działa syntetyk ale też po poziomie kwas foliowego przykładowo [emoji4][emoji4][emoji4]
Dlatego moim zdaniem trzeba byłoby najpierw zrobić badania homocysteina, kwas foliowy, b12. Bo wiele organizmów jednak sobie radzi z metylowaniem i homocysteina jest ładna i reszta parametrów też w nromie. Ja jestem na metylach, bo schodziłam z homocysteiny ponad 16 więc rozumiem o co Ci chodzi, ale też nie można kategorycznie powiedzieć, że mthfr= zły kwas foliowy bo tak nie jest ;)

Do góry