reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@izzy_j ja miałam skierowanie na NFZ, ale zaczął się covid i koniec końców zrobiłam histeroskopie prywatnie w Gdańsku w Swissmed. Płaciłam 5 tys :/ dużo, ale jak pomyśle, ze może dzięki temu jestem w 22 tc ciąży, to w ogóle nie żałuje
U mnie prywatnie diagnostyczna ok 1800 więc jeśli będę musiała to zrobię prywatnie, ale ten gin do którego jestem umówiona to ten sam który również robi zabieg i jest naprawdę szeroko polecany jako ogólnie dobry specjalista :)

reklama
Wielkie dzięki za odpowiedź. Czyli żeby mieć obraz całościowy powinnam zrobić te badania plus białka i toczeń - tylko który przesiewowy czy potwierdzający?
  • p/c p. kardiolipinie w kl IgG met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
  • p/c p. kardiolipinie w kl IgM met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
  • p/c p. beta2-glikoproteinie I w kl. IgG met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
  • p/c p. beta2-glikoproteinie I w kl. IgM met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
  • p/c p. fosfatydyloserynie w kl. IgG met. ELISA
  • p/c p. fosfatydyloserynie w kl. IgM met. ELISA
  • p/c p. fosfatydyloinozytolowi w kl. IgG met. ELISA
  • p/c p. fosfatydyloinozytolowi w kl. IgM met. ELISA
Nie wiem który toczen.
Powiem ci tak. Nie ważne ile i jakich badań zrobisz. Jeśli nie będziesz miała nikogo, kto zinterpretuje wyniki i w razie problemów wypisze receptę, to te wszystkie badanie są do kosza. Dobry lekarz to podstawa. On powie jakie badania.

Dziewczyny- podpowiedzcie proszę.

W listopadzie poroniłam. W tym miesiącu znów zaczęliśmy starania.

1 dc - 5 stycznia
8 dc- 12 stycznia owulacja
22 dc - 26 stycznia- beta 378
29 dc - 2 lutego- beta 8219

Beta dość szybko rośnie (150% w ciągu 48 h). Wiem że po tygodniu ciężko to porównywać. Zrobię pojutrze przyrost. Czy taki przyrost jest ok? Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie. Powinnam szybciej się udać do gina skoro już mam takie wartości czy mogę spokojnie czekać te 2 tygodnie ?
Szczerze mówiąc bardzo szybko i mocno rośnie ta beta... Przy cyklach 28-dniowych byłby to 4tc, a z tego co widzę masz krótszy cykl o mniej więcej tydzień, więc niech będzie to tydzień 5. A norma beta hcg chyba dla tego tygodnia jest poniżej 8000 (w zależności od labu) - a ty według widełek na wyniku mieścisz się w 5tc?? Może to bliźniaki? 😍

Coś średni ten lekarz chyba.... powodu nie ma ale czekać kazał. A długo Ci zajmowało zajście w ciążę czy nie miałaś z tym problemu? Jeśli da Ci acard i clexane w ciąży to też bym się nie bawiła w hematologa. Chyba że clexane będzie dawał na 100% płatne to wtedy bym jednak próbowała mieć papierek od hematologa żeby było na R. Co do femibionu - Ty masz mthfr czy nie? Bo jeśli masz, to musisz uważać czy Ci po nim nie będzie rosła homocysteina, bo o ile kojarzę tam są dwa kwasy foliowe. Nie mówię że femibiony będzie zły, po prostu musisz sprawdzić jak twój organizm będzie na niego reagował ;)
Na clexane da mi ryczałt. Zaszłam w ciążę w 2 cs, też mnie to zasmuciło że kazał odczekać 3 msc....
Też uważam że średnio z tą poradą od tego lekarza. Masz kilka mutacji więc po co femibion? Bierz same metylowane formy. Clexane od owulacji czy od pozytywnego testu ? Dlaczego 3 cykle odpuścić skoro wszystko gra ? Ahhh... jakiś starej daty chyba.
Co do kwasu foliowego to stwierdził że to moje pierwsze poronienie i nie potrzeba mi więcej jak jest w femibionie i kazał brać msc przed staraniami.

Sama mutacja mthfr nie wskazuje na to, że nie można brać zwykłego kwasu foliowego a tylko brać metyle bo jeśli homocysteina jest w normie i nie rośnie to można brać mieszane formy.
A reszta mutacj, które ma @Katrinaka dotyczą krzepliwości nic wspólnego nie mają z braniem femibionu.
O właśnie oto samo mu chodziło.

Szczerze mówiąc bardzo szybko i mocno rośnie ta beta... Przy cyklach 28-dniowych byłby to 4tc, a z tego co widzę masz krótszy cykl o mniej więcej tydzień, więc niech będzie to tydzień 5. A norma beta hcg chyba dla tego tygodnia jest poniżej 8000 (w zależności od labu) - a ty według widełek na wyniku mieścisz się w 5tc?? Może to bliźniaki? [emoji7]
Mogę iść za 2 tygodnie do lekarza czy uważacie że przy takim szybkim wzroście lepiej szybciej ?

Sama nie wiem czego się boję ale się boję [emoji1787]

Leków mam zapas do wizyty więc chodzi mi tylko czy powinnam szybciej uwidocznić pecherzyk w macicy itp.

Screenshot_20210202-171255_Chrome.jpeg

Spokojnie, nie ma co się zastanawiać nad tym czy beta za szybko rośnie. Ostatnio dziewczynie rosła 300% i ciąża ok, bardzo dobrze że rośnie, 150% to nie aż tak znowu dużo.
Najlepiej iść do gin gdzieś w 7 tc. Ja byłam w 6t1d i było już serduszko [emoji3059]
Mogę iść za 2 tygodnie do lekarza czy uważacie że przy takim szybkim wzroście lepiej szybciej ?

Sama nie wiem czego się boję ale się boję [emoji1787]

Leków mam zapas do wizyty więc chodzi mi tylko czy powinnam szybciej uwidocznić pecherzyk w macicy itp.

Zobacz załącznik 1233829

@Katrinaka jeśli masz mutacje mthfr to jednak brałabym kwas metylowany dodatkowo do femibionu.
Co do recepty z kodem c to musi być lekarz z kontraktem na nfz, ewentualnie rodzinny może wystawiać.

A i jeszcze odnośnie starań to moja gin też sugerowała najpierw 3 miesiące przerwy a potem po pierwszej miesiączce dała zielone światło.

reklama
Do góry