U mnie prywatnie diagnostyczna ok 1800 więc jeśli będę musiała to zrobię prywatnie, ale ten gin do którego jestem umówiona to ten sam który również robi zabieg i jest naprawdę szeroko polecany jako ogólnie dobry specjalista@izzy_j ja miałam skierowanie na NFZ, ale zaczął się covid i koniec końców zrobiłam histeroskopie prywatnie w Gdańsku w Swissmed. Płaciłam 5 tys :/ dużo, ale jak pomyśle, ze może dzięki temu jestem w 22 tc ciąży, to w ogóle nie żałuje
reklama
Nie wiem który toczen.Wielkie dzięki za odpowiedź. Czyli żeby mieć obraz całościowy powinnam zrobić te badania plus białka i toczeń - tylko który przesiewowy czy potwierdzający?
- p/c p. kardiolipinie w kl IgG met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
- p/c p. kardiolipinie w kl IgM met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
- p/c p. beta2-glikoproteinie I w kl. IgG met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
- p/c p. beta2-glikoproteinie I w kl. IgM met. FEIA (Phadia ImmunoCAP)
- p/c p. fosfatydyloserynie w kl. IgG met. ELISA
- p/c p. fosfatydyloserynie w kl. IgM met. ELISA
- p/c p. fosfatydyloinozytolowi w kl. IgG met. ELISA
- p/c p. fosfatydyloinozytolowi w kl. IgM met. ELISA
Powiem ci tak. Nie ważne ile i jakich badań zrobisz. Jeśli nie będziesz miała nikogo, kto zinterpretuje wyniki i w razie problemów wypisze receptę, to te wszystkie badanie są do kosza. Dobry lekarz to podstawa. On powie jakie badania.
Szczerze mówiąc bardzo szybko i mocno rośnie ta beta... Przy cyklach 28-dniowych byłby to 4tc, a z tego co widzę masz krótszy cykl o mniej więcej tydzień, więc niech będzie to tydzień 5. A norma beta hcg chyba dla tego tygodnia jest poniżej 8000 (w zależności od labu) - a ty według widełek na wyniku mieścisz się w 5tc?? Może to bliźniaki?Dziewczyny- podpowiedzcie proszę.
W listopadzie poroniłam. W tym miesiącu znów zaczęliśmy starania.
1 dc - 5 stycznia
8 dc- 12 stycznia owulacja
22 dc - 26 stycznia- beta 378
29 dc - 2 lutego- beta 8219
Beta dość szybko rośnie (150% w ciągu 48 h). Wiem że po tygodniu ciężko to porównywać. Zrobię pojutrze przyrost. Czy taki przyrost jest ok? Wizytę mam dopiero za 2 tygodnie. Powinnam szybciej się udać do gina skoro już mam takie wartości czy mogę spokojnie czekać te 2 tygodnie ?
K
Katijah
Gość
Na clexane da mi ryczałt. Zaszłam w ciążę w 2 cs, też mnie to zasmuciło że kazał odczekać 3 msc....Coś średni ten lekarz chyba.... powodu nie ma ale czekać kazał. A długo Ci zajmowało zajście w ciążę czy nie miałaś z tym problemu? Jeśli da Ci acard i clexane w ciąży to też bym się nie bawiła w hematologa. Chyba że clexane będzie dawał na 100% płatne to wtedy bym jednak próbowała mieć papierek od hematologa żeby było na R. Co do femibionu - Ty masz mthfr czy nie? Bo jeśli masz, to musisz uważać czy Ci po nim nie będzie rosła homocysteina, bo o ile kojarzę tam są dwa kwasy foliowe. Nie mówię że femibiony będzie zły, po prostu musisz sprawdzić jak twój organizm będzie na niego reagował
Co do kwasu foliowego to stwierdził że to moje pierwsze poronienie i nie potrzeba mi więcej jak jest w femibionie i kazał brać msc przed staraniami.Też uważam że średnio z tą poradą od tego lekarza. Masz kilka mutacji więc po co femibion? Bierz same metylowane formy. Clexane od owulacji czy od pozytywnego testu ? Dlaczego 3 cykle odpuścić skoro wszystko gra ? Ahhh... jakiś starej daty chyba.
O właśnie oto samo mu chodziło.Sama mutacja mthfr nie wskazuje na to, że nie można brać zwykłego kwasu foliowego a tylko brać metyle bo jeśli homocysteina jest w normie i nie rośnie to można brać mieszane formy.
A reszta mutacj, które ma @Katrinaka dotyczą krzepliwości nic wspólnego nie mają z braniem femibionu.
@Katrinaka Jak zajdziesz w ciążę, to powinnaś dostać receptę z kodem C i mieć clexane za darmo, a nie na ryczałt (o ile będzie wciąż na liście)
K
Katijah
Gość
A ok, dobrze wiedzieć@Katrinaka Jak zajdziesz w ciążę, to powinnaś dostać receptę z kodem C i mieć clexane za darmo, a nie na ryczałt (o ile będzie wciąż na liście)
Agnieszka_1988
Fanka BB :)
Mogę iść za 2 tygodnie do lekarza czy uważacie że przy takim szybkim wzroście lepiej szybciej ?Szczerze mówiąc bardzo szybko i mocno rośnie ta beta... Przy cyklach 28-dniowych byłby to 4tc, a z tego co widzę masz krótszy cykl o mniej więcej tydzień, więc niech będzie to tydzień 5. A norma beta hcg chyba dla tego tygodnia jest poniżej 8000 (w zależności od labu) - a ty według widełek na wyniku mieścisz się w 5tc?? Może to bliźniaki? [emoji7]
Sama nie wiem czego się boję ale się boję [emoji1787]
Leków mam zapas do wizyty więc chodzi mi tylko czy powinnam szybciej uwidocznić pecherzyk w macicy itp.
Spokojnie, nie ma co się zastanawiać nad tym czy beta za szybko rośnie. Ostatnio dziewczynie rosła 300% i ciąża ok, bardzo dobrze że rośnie, 150% to nie aż tak znowu dużo.
Najlepiej iść do gin gdzieś w 7 tc. Ja byłam w 6t1d i było już serduszko [emoji3059]
Najlepiej iść do gin gdzieś w 7 tc. Ja byłam w 6t1d i było już serduszko [emoji3059]
Mogę iść za 2 tygodnie do lekarza czy uważacie że przy takim szybkim wzroście lepiej szybciej ?
Sama nie wiem czego się boję ale się boję [emoji1787]
Leków mam zapas do wizyty więc chodzi mi tylko czy powinnam szybciej uwidocznić pecherzyk w macicy itp.
Zobacz załącznik 1233829
@Katrinaka jeśli masz mutacje mthfr to jednak brałabym kwas metylowany dodatkowo do femibionu.
Co do recepty z kodem c to musi być lekarz z kontraktem na nfz, ewentualnie rodzinny może wystawiać.
A i jeszcze odnośnie starań to moja gin też sugerowała najpierw 3 miesiące przerwy a potem po pierwszej miesiączce dała zielone światło.
Co do recepty z kodem c to musi być lekarz z kontraktem na nfz, ewentualnie rodzinny może wystawiać.
A i jeszcze odnośnie starań to moja gin też sugerowała najpierw 3 miesiące przerwy a potem po pierwszej miesiączce dała zielone światło.
reklama
Agnieszka_1988
Fanka BB :)
Dziękuję Dziewczyny. Jestem spokojniejsza [emoji173] Wizyta 15.02 więc fasolka ma jeszcze 2 tygodnie żeby urosnąć i pokazać mi się na usg z bijącym serduszkiem [emoji3059]