reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Dziewczyny czyli te sterydy w ciąży to na co się dostaje? Bo wcześniej o tym nie słyszałam i tak z ciekawości pytam.
Jaki jest koszt tych przeciwciał przeciw plemnikom? To się z krwi robi?

reklama
Dziewczyny czyli te sterydy w ciąży to na co się dostaje? Bo wcześniej o tym nie słyszałam i tak z ciekawości pytam.

Na przeciwciała, które mogą atakować np. plemniki. Chodzi o immunologię, organizm się broni przed zapłodnieniem/zarodkiem.
Tak to się z krwi robi.

Dziewczyny byłam na konsultacji u hematologa zalecił od starań acard 150 mg w czwartek mam endokrynologa w sprawie tej mojej tarczycy. Zobaczymy co powie. A pytanie do was który preparat jest lepszy Prenatal Uno czy MamaDha premium +? Jeden lekarz mówił to drugi tamto. Oprócz tego jeszcze chela mag B6 mam brać. No i wiadomo oprócz tego witamina D3 i B12 żeby sobie podwyższyć :)

Jak to nie możesz doprosić się o zlecenie? Nie rozumiem takich rzeczy. Zmieniłabym przychodnie/lekarza. Ja nie mam żadnego problemu. Ostatnio Łucja dostała gorączki to następnego dnia byłam na normalnej wizycie w przychodni, powiedziałam że chce zrobić krew i mocz i bez problemu mi wypisała.
Starsza była we wrześniu chora to też byłyśmy na wizycie normalnie.
Jak słyszę że ktoś nie może się dostać do przychodni to się zastanawiam czy nie żyję w innej rzeczywistości?
Cuda na kiju.
Niestety ja chcialam zrobić jeszcze d3 żelazo.i ferryne. Morfogia i mocz bez problemu. W mojej przychodni to cuda sie dzieje ale jak się upre to dziecko przyjmie. W innych okolicznych z mojego rozeznania wynika ze nawet nie przyjmują. 🤷‍♀️🤷‍♀️ spóźniają się ze szczepieniami. Nie wystawiana erecept nawet. Ale to na wsi. W pierwszym większym mieście nie można się dodzwonić do połowy przychodni.
A na wsi wszyscy znajomi wiec można coś jeszcze ubrać. Długo by pisać.

No to moze sie przyczynic do problemow z zajsciem w ciaze, zwycajnie pleminiki sa niszczone przez przeciwciala. Czasem robiona jest wlasnie z tego powodu inseminacja, jesli tych przeciwcial jest duzo. Mozna zrobic w krwi, to nie jest jakies bardzo zaawansowane badanie.

Cuda na kiju.
Niestety ja chcialam zrobić jeszcze d3 żelazo.i ferryne. Morfogia i mocz bez problemu. W mojej przychodni to cuda sie dzieje ale jak się upre to dziecko przyjmie. W innych okolicznych z mojego rozeznania wynika ze nawet nie przyjmują. [emoji2368][emoji2368] spóźniają się ze szczepieniami. Nie wystawiana erecept nawet. Ale to na wsi. W pierwszym większym mieście nie można się dodzwonić do połowy przychodni.
A na wsi wszyscy znajomi wiec można coś jeszcze ubrać. Długo by pisać.

Myśle że jeśli są przesłanki ku takim badaniom to bez problemu powinnaś dostać. Na żelazo dostałam skierowanie jakoś w sierpniu, wiec na pewno można [emoji848]
Wiesz, u nas teoretycznie też nie przyjmują, ale jak się uprzesz że chcesz żeby lekarz zobaczył to po teleporadzie można przyjść [emoji2368] No a dzieciom do 2rż nie mogą odmówić wizyty.

Tzn tak, moj gin zna mnie juz od marca, najpierw mialam duzo badan u niego jak byly problemy z zajsciem i encorton dostalam jak wyszly mi takie graniczne przeciwciala przeciw plemnikom ( i wlasnie wtedy pierwszy raz w zyciu udalo mi sie zajsc w ciaze, po 1,5 roku staran -takze mysle, ze dla niego to tez moze byc jakas wskazowka). Poza tym porobilam juz bialko c, s Leiden i przeciwciala antykardiolipidowe (tu wyszlo granicznie) i powiedzial, ze juz po tym obstawi mnie heparyna. I w trakcie tez mialam duzo badan. Te przeciwciala na covid tez kazal zrobic zeby wiedziec jakie dawki moznaby mi podac. Wiadomo, ze najlepiej by bylo nie brac nic, z reszta przed zajsciem nawet bym nie podejrzewala, ze takie leki mozna zalecic w ciazy i to byl szok.
No ale jak dwa razy dzieja sie takie rzeczy, to tez nie chce ryzykowac i tez nie wiem czy 3 raz jakby sie to stalo to czy bym wytrzymala. Wydaje mi sie ze wie co robi. Nie jest to tak, ze na slepo cos mi bedzie dawal i no w koncu tez musze komus zaufac...jemu ufam w jakims tam stopniu, bo wczesniej chodzilam do innych lekarzy i olewali i nie widzieli problemu, a dopiero u niego wogole sie udalo zajsc...
Duze dawki sterydow bralyscie?
U mnie na dodatnie ana wystarczyła dawka 5mg, czyli najmniejsza :)

Dziewczyny byłam na konsultacji u hematologa zalecił od starań acard 150 mg w czwartek mam endokrynologa w sprawie tej mojej tarczycy. Zobaczymy co powie. A pytanie do was który preparat jest lepszy Prenatal Uno czy MamaDha premium +? Jeden lekarz mówił to drugi tamto. Oprócz tego jeszcze chela mag B6 mam brać. No i wiadomo oprócz tego witamina D3 i B12 żeby sobie podwyższyć :)
Musisz popatrzeć w sumie na składy. Ja osobiście brałam w ciąży prenatal i mogę bo polecić bo na mnie działał super. Natomiast nie patrz na to że lekarz jeden poleca to inny tamto, bo już tam firmy farmaceutyczne się odpowiednio troszczą aby lekarz polecał konkretny suplement :p albo poczytaj sobie pana tabletkę i analizę składu witamin dla kobiet w ciąży ;)

Najwyżej zapytasz się, a jak będzie potrzeba, to podjedziesz.
Tak zrobię, dzięki dziewczyny :) umówiłam teleporade na przyszły wtorek

Ja nikogo nie oceniam, napisałam co ja bym zrobiła. Lepiej chyba zrobić badania niż brać sterydy na oślep. Heparyna to trochę inna bajka niż sterydy, ale ja napisałam, że to tylko moje zdanie.
zgadzam się. Jeszcze dodam coś o czym może mało kto wie, ze często po sterydach się tyje. Mnie na szczęście to ominęło, ale lekarz mnie ostrzegał

Tzn tak, moj gin zna mnie juz od marca, najpierw mialam duzo badan u niego jak byly problemy z zajsciem i encorton dostalam jak wyszly mi takie graniczne przeciwciala przeciw plemnikom ( i wlasnie wtedy pierwszy raz w zyciu udalo mi sie zajsc w ciaze, po 1,5 roku staran -takze mysle, ze dla niego to tez moze byc jakas wskazowka). Poza tym porobilam juz bialko c, s Leiden i przeciwciala antykardiolipidowe (tu wyszlo granicznie) i powiedzial, ze juz po tym obstawi mnie heparyna. I w trakcie tez mialam duzo badan. Te przeciwciala na covid tez kazal zrobic zeby wiedziec jakie dawki moznaby mi podac. Wiadomo, ze najlepiej by bylo nie brac nic, z reszta przed zajsciem nawet bym nie podejrzewala, ze takie leki mozna zalecic w ciazy i to byl szok.
No ale jak dwa razy dzieja sie takie rzeczy, to tez nie chce ryzykowac i tez nie wiem czy 3 raz jakby sie to stalo to czy bym wytrzymala. Wydaje mi sie ze wie co robi. Nie jest to tak, ze na slepo cos mi bedzie dawal i no w koncu tez musze komus zaufac...jemu ufam w jakims tam stopniu, bo wczesniej chodzilam do innych lekarzy i olewali i nie widzieli problemu, a dopiero u niego wogole sie udalo zajsc...
Duze dawki sterydow bralyscie?
Ja na początku ciąży brałam 12mg do godz. 8:00 i 4mg o 12:00, a 2 tygodnie temu mi zmniejszył do 8mg i 2mg. Czyli od 12 tygodnia jakoś mniejsza dawka

reklama
Tak zrobię, dzięki dziewczyny :) umówiłam teleporade na przyszły wtorek

zgadzam się. Jeszcze dodam coś o czym może mało kto wie, ze często po sterydach się tyje. Mnie na szczęście to ominęło, ale lekarz mnie ostrzegał

Ja na początku ciąży brałam 12mg do godz. 8:00 i 4mg o 12:00, a 2 tygodnie temu mi zmniejszył do 8mg i 2mg. Czyli od 12 tygodnia jakoś mniejsza dawka
I bardzo dobrze. Trzeba walczyć o swoje.

Do góry