reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Ja od zawsze byłam slodyczkowym dzieckiem. Wykradałam słodycze z szafek, nie zjadłam obiadu dopóki nie wiedziałam, że babcia kupiła lody na deser [emoji28][emoji28][emoji28]
Zawsze mi się waga wahała. Co przytyłam to robiłam dietę i chudłam.
Ale po 30 roku życia nie udawalo mi się schudnąć, max 5 kg i zaraz były z powrotem.
Jestem na wiecznej diecie. Mam napady głodu, nawet jak nie jem nic to nie chudnę.
Lekarz powiedział, że objawy są, ale są one tak naturalne,ze często nie wiążemy ich z niczym złym. Np zmęczenie, problemy z koncentracja, częste oddawanie moczu, brak chudnięcia mimo diety...

Problemy z cukrami to jest moja nieoficjalna przyczyna poronień. Tego się nie da do końca stwierdzić. Nie badalam zarodków, mogła być równie dobrze wada genetyczna. Ale lekarz powedzial, że problemy z cukrem mogą prowadzic do poronien, bo placenta również wytwarza insuline. Nadmiar glukozy może równiez powodować nieodwacalne uszkodzenia płodu. Nie zrozumialam dokładnie tych wszystkich zależności, ale jeśli gospodarka węglowodanowa jest w organizmie zachwiana, może on odrzucic plod, albo dojdzie do jego nieodwacalnych wad.
Rozumiem, ze ten cukier powinien byc wysoko ponad normę, prawda? Ja miałam na samiutkim początku ciąży 98 i nikt się tym nie przejął.

reklama
Dzięki za wyjaśnienie [emoji9] Gratulacje [emoji3590] Te wlewy to intralipid czy coś takiego? Z jakiego względu musisz mieć robione wlewy? Dopiero zaczynam przygodę z badaniami immuno dlatego tak pytam [emoji4]
Hej [emoji4] tak. Heparyna i encorton(stetyd) ze względu bardziej na 2 poronienia. Trochę graniczne mkalam ana2. Ale lekarka powoedziala ze juz szkoda kasy o czasu troche tez ten steryd profilaktycznie weźmiemy (bo przyszlam juz z ciaza trzecia do niej. Byla nieplanowana w staraniach [emoji2960][emoji85]).

Hmmm w sumie to jak sobie przypominam jestednak, to od razu mialam w domu luteine, acars, encorton i duphaston. Po 3 dniach mialam wizyte i pierwsze ,zastrzyki. No i u mnie szybka akcja z wlewami. Bedzie dobrze ! [emoji4][emoji106]

Oj nie.... balabym się tak późno. Pisz do innego.

Podczas starań brałam poza kwasem foliowym - Falvit, omega3, wit D, magnez, cynk i selen. Myślicie, ze mam brać nadal czy odstawić coś?

Może co lekarz, to inne podejście.
Moja gin nie zwróciła uwagi, ale w szpitalu, jak miałam już robiony zabieg łyżeczkowania, to lekarka stwierdziła, ze ten cukier był za wysoki. Choć nie sadzę, zeby taki poziom cukru spowodował stratę. Nie mniej jednak teraz już wiem, zeby go monitorować przy kolejnej ciąży.

Ja biorę kwas foliowy, Wit b, c, d. W środę byłam u gina mojego dwa tyg po łyżeczkowaniu i powiedział, że nie muszę brać acardu ani encortonu, tylko próbować tak jak jest. Jeśli nic nie wyjdzie przez dwa miesiące, to mam przyjść do niego na stymulację owulacji, bo u mnie w tym temacie były trochę problemy..

reklama
Cześć dziewczyny.
8.09 miałam zabieg łyżeczkowania, to był 11 tydzień, serduszko najprawdopodobniej zatrzymało się w 9 tygodniu.
Będziemy starać się dalej. Mamy córkę z pierwszej ciąży, 2 ciąża biochemiczna, no i trzecia obumarła.
Po ilu miesiącach po zabiegu łyżeczkowania wróciłyście do starań? Brałyście jakieś dodatkowe suplementy?

Do góry