reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Humhum u nas to tak wyglądało, że w szpitalu wybierałam przychodnie do której chce by moja córka należała i położna środowiskowa właśnie z tej przychodni wybrana losowo dzwoniła i przyjezdala na wizyty. Nie było możliwości wybrania niestety

reklama
@Humhum To może być ta sama położna. Z reguły w poradni lekarza rodzinnego od razu podsuwają dokumenty, by się zapisać do położnej i pielęgniarki. Deklarację możesz złożyć u dowolnej położnej w dowolnym mieście (pod warunkiem że Cię przyjmie i będzie w stanie dojechać). Ze strony NFZ:
"Począwszy od 21 tygodnia ciąży aż do rozwiązania położna środowiskowa sprawuje opiekę w formie wizyt odbywających się:
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Położna POZ opiekuje się noworodkiem do ukończenia 2 miesiąca życia oraz kobietą w okresie połogu - do 42 dnia po porodzie. NFZ finansuje do 6 wizyt patronażowych* u jednego noworodka."

A położona do porodu to inna bajka - to trzeba załatwiać prywatnie i zapłacić.

@annkow111 Zawsze jest możliwość wyboru ;-) Jedynym ograniczeniem jest ilość pacjentek na położną.

Możesz wypić sobie femalti.ker. To pomoże. Na sutki lano maść z Ziaji polecam. Nie trzeba zmywać przed karmieniem i świetnie goi. Uwierz mi większość sutków wymieka na początku i to wcale nie oznacza złych wędzidełko w, czy złego chwytania. Po prostu delikatna skóra musi przyzwyczaić się do usciskow smoka [emoji3059]. A wklęsłe czy wypukłe nie ma znaczenia. Twoje dziecko zna tylko twoje sutki, więc z całą pewnością są dla niej najlepsze i ona sobie z nimi poradzi. Miałam obydwa wklesniete, a dwa smoki wykarmilam. Ty też poradzisz. Niestety szkoda, że o tym się nie mówi, ale początki kp są trudne.
Podpisuje sie obiema rękami i nogami. Kp jest ciezkue. Ale warto 🥰
Fenalti....działa cuda. Przynajmniej u mnie. I to prawda. Dziecko nie ma porównania innych sutkow. Aczkolwiek ja mam jeden wklęsły a jeden płaski i Naka preferuje ten gdzie nie trzeba tyle wysiłku wkladac 😅
Szkoda faktycznue ze nue mowi sie o kp a szczególnie o pologu. Dla mnue to był okropnie burzliwy czas. Brrrr

Dziewczyny ja mam pytanie w sprawie położnej z przychodni, która przychodzi już po porodzie do domu i pomaga. Jak to wygląda? Trzeba złożyć deklarację w przychodni o takiej położnej? Czy musi to być przychodnia najbliżej domu czy można złożyć deklarację do przychodni innej w mieście i tam być zapisanym? Czy jest to obowiązkowe czy jak to wygląda? Rozumiem, że położna wynajeta do porodu to co innego niż położna środowiskowa już po porodzie? Przepraszam z góry za moje pytanie ale jest całkowicie zielona w temacie do lekarzy chodzę bardzo rzadko a jak już to prywatnie.
Położna do porodu a srodowiskowa to dwie różne opcje. W szpitalu dostaniesz kartkr do wypełnienia. Aby określić przychodnie gdzie dziecko ma być zapisane i tam wysyłają kartę szczepien dziecka. Lepiej wiec przedzwonić do przychodni, że coś takiego pdzyjdzie 🙂 druga pozycja to położna środowiskowa. Moze byc z której przychidbi chcesz. Ja chyba zapisac się musialam do tej przychodnj w której mialam położna. Potem zapisywałam dziecko do innej przechodni i tam jedno z rodzicow musiało być wpisane razem z dzoexkiem woec sie przepisałam. 🤔 wiem na pewno ,ze dzwoniłam do wielu położnych i one preferują aby nie jezdzic ,s daleko. Wiec najlepiej sobie znalezv niedaleko siebie. Jak jesteś gdzie w przycgodni na nfz to zadzwoń czy mają polozna. 🙂 u mnie mimo wirusa pdzyszla 2 razy. Chociaz musiala tylko raz. (Ogolnir przysługuje jakies 6 spotkań.) Dziecko mo,esz zaoisac tylko do przychodni gdzie przyjmuje pediatra, inaczej chyba szczeojnein nie robia. 🤔 kurcze, pamietam jak sama nie wiedzialam i oniecalam sibie ze to zapamiętam...miely 4 miesiace i nic....pomieszane fakty.
Koniec końców. Zadzwoń do swojej przychodni. 😊 a fakt tez jest ze od 21 tc teoretycznie przysługują spotkania z polozna. Ja chcuslam sie z moją polozna przed porodem spotkać. Ale kręciły nosem i nie chcjslam aby przyszla pogem do mnie z prenesjami bo nie było by sensu spotkania. A ze nie udało mi się być na szkole rodzenia to chcislam z nia pogadav na temat pielęgnacji itp. Ale xie nie udało. Zawsze możesz, aoytav o takie spotkanie.
Przepraszam, a literówki ale szybko pisze jak Miłka akurat je...😅

@Charlotte21 Nie ma takiego przepisu, że dziecko ma być zapisane tam gdzie rodzic. Kasę chcą brać i tyle. Każda z deklaracji: lekarz/położna/pielęgniarka może być złożona do różnych placówek. Od szczepień jest pielęgniarka, a nie pediatra, więc to chyba to nie to :p

Dziewczyny ja tak na szybko poki mała śpi, dizs o 10:00 powitaliśmy Marceline, duza bo 3700 i 57cm - a lekarze mi mówili że będzie max 3400 ;p, poród koszmar mimo że krótki bo 4h od podania pierwszej oxy bo było wywołanie, ale ból ogromny, darlam jape na cały oddział haha, musieli mnie naciac no i bez znieczulenia bo podobno za szybko akcja szła. Mąż spisał się na medal był z nami ciągle. Teraz mała zasnęła ja mam chwile na odpoczynek i pewnie doczytam wszystko poznejj ;p aa i mam mega stres ze nie umiem przystawiac do karmienia ale mam nadzieje ze się ogarne [emoji23][emoji23]

Ślicznotka [emoji7] Gratulacje [emoji3590]
W wojewódzkim jest mega babka od laktacji to ciągnij od niej wiedzę ile się da [emoji846]

Właśnie znalazłam informację, że została całkowicie wstrzymana porodukcja Pregnylu na Polskę. Więc jak ktoś potrzebuje to niech lepiej szybko kupuje póki zapasy w aptekach są.

@Charlotte21 Nie ma takiego przepisu, że dziecko ma być zapisane tam gdzie rodzic. Kasę chcą brać i tyle. Każda z deklaracji: lekarz/położna/pielęgniarka może być złożona do różnych placówek. Od szczepień jest pielęgniarka, a nie pediatra, więc to chyba to nie to :p
No patrz ty! A mnie moja pdzychodnia powiedziala ze musi być jeden rodzic zapisany tak gdzie dziecko 😡 niewiedza kosztuje. Nie chcialam wprowadzić w błąd. 🤔

Ja wiem, że nie chciałaś ;) Ale już kiedyś słyszałam, że przychodnie działają w ten sposób. A NFZ płaci przychodniom od ilości zadeklarowanych pacjentów. Im więcej pacjentów, tym więcej pieniędzy ;-)

reklama
@Humhum To może być ta sama położna. Z reguły w poradni lekarza rodzinnego od razu podsuwają dokumenty, by się zapisać do położnej i pielęgniarki. Deklarację możesz złożyć u dowolnej położnej w dowolnym mieście (pod warunkiem że Cię przyjmie i będzie w stanie dojechać). Ze strony NFZ:
"Począwszy od 21 tygodnia ciąży aż do rozwiązania położna środowiskowa sprawuje opiekę w formie wizyt odbywających się:
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Położna POZ opiekuje się noworodkiem do ukończenia 2 miesiąca życia oraz kobietą w okresie połogu - do 42 dnia po porodzie. NFZ finansuje do 6 wizyt patronażowych* u jednego noworodka."

A położona do porodu to inna bajka - to trzeba załatwiać prywatnie i zapłacić.

@annkow111 Zawsze jest możliwość wyboru ;-) Jedynym ograniczeniem jest ilość pacjentek na położną.
To nawet nie wiedziałam. I nawet nikt mnie o tym nie poinformował. Po prostu zadzwoniła jedna ze przyjdzie i tyle...

Do góry