@Stelle mam wrażeniem, że się miotasz. W takim stanie będzie ciężko o ciążę, a już na pewno w ciąży.
Endometrioza w oczach wielu lekarzy jest powodem do straszenia. Bo niegdyś uważano, że to wyrok, że kobieta nie będzie miała dzieci. Dziś wiadomo, że tak nie jest. Oczywiście stopień zaawansowania choroby też ma znaczenie. Ważne przy endometriozie to leczenie, dieta ruch. To choroba na całe życie. Już ci pisałam, że w początkowym stadium nawet w pełni uleczalna. Dziś jest też na nią moda. I często na podstawie USG stwierdza się endometriozie, choć w praktyce medycznej trzeba mieć ją potwierdzona laparoskopowo. Ja mówię, że trzeba mieć na to papier [emoji6].
Do ciąży potrzebujesz wiedzieć tylko, czy masz drożne jajowody, potwierdzona owulację i dobre plemniki. To tak pół żartem pół serio.
Moim zdaniem warto przed podjęciem próby zajścia w ciaze zaleczyć endometriozie. Możesz starać się z torbielami, ale lepsze efekty uzyskuje się, jeśli ich nie ma. Endometrioza powoduje, że komórki jajowe mogą być słabszej jakości (dlatego może powodować poronienia), ale też może uszkadzać plemniki (dlatego brak ciąży lub poronienia). Natomiast doświadczenie osób z endometrioza różnego stopnia nawet bardzo zaawansowana wskazują (moje też), że jeśli ja podleczysz, wprowadzisz zmianę żywienia, opanujesz wagę, trochę o siebie zadbasz również w sferze myśli, to jak najbardziej ciąża i żywe dziecko jest możliwe. Bardziej psychika blokuje ciążę, to naprawdę siedzi w głowie. Na pewno musisz teraz starać się zajść w ciążę i nie robić dużych przerw, bo choroba będzie się panoszyć. W ostateczności może doprowadzić do "martwicy" narządów rodnych. Przestają się one ruszać i spełniać swoją funkcję. Trzeba je wtedy usunąć.
Jak dziewczyny pisały mnie lekarze szans na naturalną ciążę nie dawali. 4 razy byłam w ciąży i mam 2 dzieci. Z tym, że mam dość zaawansowana chorobę. Miałam mądrego lekarza, który mnie leczył na endomende. Innego, który pomógł zdiagnozować powody strat i dał leki na podtrzymanie. Innego, który uwierzył, że mogę zajść naturalnie w ciążę. To mi bardzo pomogło. Polecam dr Janosz. Dobry lekarz leczący niepowodzenia położnicze ogarnie endometriozie. , A jeśli nie, to teraz i tak nie ma znaczenia, bo jeśli chcesz być w ciąży, to nie możesz brać leków na nią. Tak więc plan działania. Tego potrzebujesz i ogromnej wytrwałości.