reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

@Humhum u nas to tak wyglądało, że w szpitalu wybierałam przychodnie do której chce by moja córka należała i położna środowiskowa właśnie z tej przychodni wybrana losowo dzwoniła i przyjezdala na wizyty. Nie było możliwości wybrania niestety

reklama
@Humhum To może być ta sama położna. Z reguły w poradni lekarza rodzinnego od razu podsuwają dokumenty, by się zapisać do położnej i pielęgniarki. Deklarację możesz złożyć u dowolnej położnej w dowolnym mieście (pod warunkiem że Cię przyjmie i będzie w stanie dojechać). Ze strony NFZ:
"Począwszy od 21 tygodnia ciąży aż do rozwiązania położna środowiskowa sprawuje opiekę w formie wizyt odbywających się:
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Położna POZ opiekuje się noworodkiem do ukończenia 2 miesiąca życia oraz kobietą w okresie połogu - do 42 dnia po porodzie. NFZ finansuje do 6 wizyt patronażowych* u jednego noworodka."

A położona do porodu to inna bajka - to trzeba załatwiać prywatnie i zapłacić.

@annkow111 Zawsze jest możliwość wyboru ;-) Jedynym ograniczeniem jest ilość pacjentek na położną.

Możesz wypić sobie femalti.ker. To pomoże. Na sutki lano maść z Ziaji polecam. Nie trzeba zmywać przed karmieniem i świetnie goi. Uwierz mi większość sutków wymieka na początku i to wcale nie oznacza złych wędzidełko w, czy złego chwytania. Po prostu delikatna skóra musi przyzwyczaić się do usciskow smoka [emoji3059]. A wklęsłe czy wypukłe nie ma znaczenia. Twoje dziecko zna tylko twoje sutki, więc z całą pewnością są dla niej najlepsze i ona sobie z nimi poradzi. Miałam obydwa wklesniete, a dwa smoki wykarmilam. Ty też poradzisz. Niestety szkoda, że o tym się nie mówi, ale początki kp są trudne.
Podpisuje sie obiema rękami i nogami. Kp jest ciezkue. Ale warto 🥰
Fenalti....działa cuda. Przynajmniej u mnie. I to prawda. Dziecko nie ma porównania innych sutkow. Aczkolwiek ja mam jeden wklęsły a jeden płaski i Naka preferuje ten gdzie nie trzeba tyle wysiłku wkladac 😅
Szkoda faktycznue ze nue mowi sie o kp a szczególnie o pologu. Dla mnue to był okropnie burzliwy czas. Brrrr

Dziewczyny ja mam pytanie w sprawie położnej z przychodni, która przychodzi już po porodzie do domu i pomaga. Jak to wygląda? Trzeba złożyć deklarację w przychodni o takiej położnej? Czy musi to być przychodnia najbliżej domu czy można złożyć deklarację do przychodni innej w mieście i tam być zapisanym? Czy jest to obowiązkowe czy jak to wygląda? Rozumiem, że położna wynajeta do porodu to co innego niż położna środowiskowa już po porodzie? Przepraszam z góry za moje pytanie ale jest całkowicie zielona w temacie do lekarzy chodzę bardzo rzadko a jak już to prywatnie.
Położna do porodu a srodowiskowa to dwie różne opcje. W szpitalu dostaniesz kartkr do wypełnienia. Aby określić przychodnie gdzie dziecko ma być zapisane i tam wysyłają kartę szczepien dziecka. Lepiej wiec przedzwonić do przychodni, że coś takiego pdzyjdzie 🙂 druga pozycja to położna środowiskowa. Moze byc z której przychidbi chcesz. Ja chyba zapisac się musialam do tej przychodnj w której mialam położna. Potem zapisywałam dziecko do innej przechodni i tam jedno z rodzicow musiało być wpisane razem z dzoexkiem woec sie przepisałam. 🤔 wiem na pewno ,ze dzwoniłam do wielu położnych i one preferują aby nie jezdzic ,s daleko. Wiec najlepiej sobie znalezv niedaleko siebie. Jak jesteś gdzie w przycgodni na nfz to zadzwoń czy mają polozna. 🙂 u mnie mimo wirusa pdzyszla 2 razy. Chociaz musiala tylko raz. (Ogolnir przysługuje jakies 6 spotkań.) Dziecko mo,esz zaoisac tylko do przychodni gdzie przyjmuje pediatra, inaczej chyba szczeojnein nie robia. 🤔 kurcze, pamietam jak sama nie wiedzialam i oniecalam sibie ze to zapamiętam...miely 4 miesiace i nic....pomieszane fakty.
Koniec końców. Zadzwoń do swojej przychodni. 😊 a fakt tez jest ze od 21 tc teoretycznie przysługują spotkania z polozna. Ja chcuslam sie z moją polozna przed porodem spotkać. Ale kręciły nosem i nie chcjslam aby przyszla pogem do mnie z prenesjami bo nie było by sensu spotkania. A ze nie udało mi się być na szkole rodzenia to chcislam z nia pogadav na temat pielęgnacji itp. Ale xie nie udało. Zawsze możesz, aoytav o takie spotkanie.
Przepraszam, a literówki ale szybko pisze jak Miłka akurat je...😅

@Charlotte21 Nie ma takiego przepisu, że dziecko ma być zapisane tam gdzie rodzic. Kasę chcą brać i tyle. Każda z deklaracji: lekarz/położna/pielęgniarka może być złożona do różnych placówek. Od szczepień jest pielęgniarka, a nie pediatra, więc to chyba to nie to :p

Dziewczyny ja tak na szybko poki mała śpi, dizs o 10:00 powitaliśmy Marceline, duza bo 3700 i 57cm - a lekarze mi mówili że będzie max 3400 ;p, poród koszmar mimo że krótki bo 4h od podania pierwszej oxy bo było wywołanie, ale ból ogromny, darlam jape na cały oddział haha, musieli mnie naciac no i bez znieczulenia bo podobno za szybko akcja szła. Mąż spisał się na medal był z nami ciągle. Teraz mała zasnęła ja mam chwile na odpoczynek i pewnie doczytam wszystko poznejj ;p aa i mam mega stres ze nie umiem przystawiac do karmienia ale mam nadzieje ze się ogarne [emoji23][emoji23]

Ślicznotka [emoji7] Gratulacje [emoji3590]
W wojewódzkim jest mega babka od laktacji to ciągnij od niej wiedzę ile się da [emoji846]

Właśnie znalazłam informację, że została całkowicie wstrzymana porodukcja Pregnylu na Polskę. Więc jak ktoś potrzebuje to niech lepiej szybko kupuje póki zapasy w aptekach są.

@Charlotte21 Nie ma takiego przepisu, że dziecko ma być zapisane tam gdzie rodzic. Kasę chcą brać i tyle. Każda z deklaracji: lekarz/położna/pielęgniarka może być złożona do różnych placówek. Od szczepień jest pielęgniarka, a nie pediatra, więc to chyba to nie to :p
No patrz ty! A mnie moja pdzychodnia powiedziala ze musi być jeden rodzic zapisany tak gdzie dziecko 😡 niewiedza kosztuje. Nie chcialam wprowadzić w błąd. 🤔

Ja wiem, że nie chciałaś ;) Ale już kiedyś słyszałam, że przychodnie działają w ten sposób. A NFZ płaci przychodniom od ilości zadeklarowanych pacjentów. Im więcej pacjentów, tym więcej pieniędzy ;-)

reklama
@Humhum To może być ta sama położna. Z reguły w poradni lekarza rodzinnego od razu podsuwają dokumenty, by się zapisać do położnej i pielęgniarki. Deklarację możesz złożyć u dowolnej położnej w dowolnym mieście (pod warunkiem że Cię przyjmie i będzie w stanie dojechać). Ze strony NFZ:
"Począwszy od 21 tygodnia ciąży aż do rozwiązania położna środowiskowa sprawuje opiekę w formie wizyt odbywających się:
- od 21 do 31 tygodnia ciąży - 1 raz w tygodniu (do 10 wizyt maksymalnie)
- od 32 tyg. ciąży do porodu - 2 razy w tygodniu (do 16 wizyt maksymalnie)
Położna POZ opiekuje się noworodkiem do ukończenia 2 miesiąca życia oraz kobietą w okresie połogu - do 42 dnia po porodzie. NFZ finansuje do 6 wizyt patronażowych* u jednego noworodka."

A położona do porodu to inna bajka - to trzeba załatwiać prywatnie i zapłacić.

@annkow111 Zawsze jest możliwość wyboru ;-) Jedynym ograniczeniem jest ilość pacjentek na położną.
To nawet nie wiedziałam. I nawet nikt mnie o tym nie poinformował. Po prostu zadzwoniła jedna ze przyjdzie i tyle...

Do góry