reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Żelazny zestaw to acard, heparyna, progesteron i encorton ;) tu też to stwierdzenie często padało ;)

No bo to prawda że większość ludzi w naszej szerokości geograficznej ma niedobory. 4000jm to nic, jeśli masz niski poziom Wit. D. Niby dziennie żeby utrzymać poziom zalecają 2000j ale taka dawka w życiu nie podniesiesz poziomu Wit we krwi. Biorąc 4000 co dwa dni to jet nic, uwierz. Ja brałam też 10000 i rosło o 10 jednostek na miesiąc, więc jeszcze dluuuuugo do toksyznego poziomu.

Dziewczyny, toksyczna dawka wit D jest wtedy gdy w organizmie jej poziom przekracza 100. Daje głowę że żadna z nas tutaj nie ma takiego poziomu. Ale warto zbadać najpierw poziom aby sprawdzić jak to wygląda :) ja zaczynałam od 18.5 A norma to 30-100

Bo leki na symulacje owu (A takim jest clo) działają w ten sposób że więcej pęcherzyków w danym cyklu rósnie i pęka. Może być większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ale też tym samym wpływały na znaczne zmniejszenie rezerwy jajnijowej i trzeba o tym pamiętać ;)
Ja zaczynałam od małego poziomu też. Także mi napewno do ponad 100 daleko. Ale tak jak już wyżej wspomniałam zmienię lekarza rodzinnego i po proszę o skierowanie wit d3 wit b12 ogólnie morfologia i moczu.

reklama
Widzę że jesteś ogarnięta. Mogłabyś spojrzeć na moje wyniki. Robione w 3dc.

Nie rozumiem tego że wpisałam moje wyniki do kalkulatora hormonów z moimi jednostkami i testosteron wyszedł mi w normie a na wynikach mam lekko podwyższony i tak samo z shbg w kalkulatorze wyskoczyło mi że w normie a tu że sporo zanizone wynik. Może ty mi to jakoś objaśnisz żeby moja pusta głowa to zrozumiała. Będę wdzięczna. Dodam że pytałam panią doktor o stosunek lh do fsh wyszedł mi poniżej 0.6 i powiedziała że przysadka działa bez zarzutu. Wszystkie wyniki niby w normie poza hormonami męskimi.

Mogłabyś pomoc? Zobacz załącznik 1146182
Z chęcią bym Ci pomogla. Ale lekarzem nie jestem. Mogę napisać tylko to co mnie jakoś dotyczyło. I tak tutaj wodze ze masz podwyższone ft4. Wiec wskazuje to na pewnie lekko nieodvzynnosc tarczycy. Ja mam akurat sunkliniczna niedoczynność tarczycy czyli mam tylko paramerr TSH podniesiony przy prawidłowych parametrach ft3 o ft4. Badalas może tatczyce? Co do innych parametrów nie za bardzo mogę się wypowiedzieć. Nie wiem jak obniża się testosteron. Mogę tylko domyślać się ze podawaniem progesteronu. 🤔 wuniki masz lekko niektóre poza norme więc nie ma jakieś tragedii zupełnie;)
Co do reszty obliczeń na kalkulatorach to trzeba być ostrożnym. Niektóre strony maja inne wartości wpisane i wyliczenia wtedy im inne wychodzą. (Wiem nie powinno tsk byc). Trzymałabym się tego co lekarka powiedziała a nie kalkulator. Bo one często mają jakieś błędy. Albo nie biorą wszystkich aspektów pod uwagę. ;😄

Z chęcią bym Ci pomogla. Ale lekarzem nie jestem. Mogę napisać tylko to co mnie jakoś dotyczyło. I tak tutaj wodze ze masz podwyższone ft4. Wiec wskazuje to na pewnie lekko nieodvzynnosc tarczycy. Ja mam akurat sunkliniczna niedoczynność tarczycy czyli mam tylko paramerr TSH podniesiony przy prawidłowych parametrach ft3 o ft4. Badalas może tatczyce? Co do innych parametrów nie za bardzo mogę się wypowiedzieć. Nie wiem jak obniża się testosteron. Mogę tylko domyślać się ze podawaniem progesteronu. [emoji848] wuniki masz lekko niektóre poza norme więc nie ma jakieś tragedii zupełnie;)
Tak mam zdiagnozowana tarczyce niedoczynność hashimoto od 9 lat. Jutro idę po wyniki z tsh z 6.07[emoji6]

Właśnie kurcze nie rozumiem tego bo tak z głupot wpisałam testosteron shbg i ft4 do kalkulatora i wyszło mi że mam w normie a na wynikach napisane że albo wyniki są zawyzone albo poniżej normy (shbg). Ogólnie pani doktor patrząc na całość pow że wyniki są super poza hormonami męskimi. Pytałam czy da coś na obniżenie hormonów męskich ale pow że najpierw musi mnie diabetolog ustabilizować i muszą się zająć mężem bo bez męża dziecka nie będzie[emoji2368] ja już nic nie rozumiem[emoji85]

Tak mam zdiagnozowana tarczyce niedoczynność hashimoto od 9 lat. Jutro idę po wyniki z tsh z 6.07[emoji6]

Właśnie kurcze nie rozumiem tego bo tak z głupot wpisałam testosteron shbg i ft4 do kalkulatora i wyszło mi że mam w normie a na wynikach napisane że albo wyniki są zawyzone albo poniżej normy (shbg). Ogólnie pani doktor patrząc na całość pow że wyniki są super poza hormonami męskimi. Pytałam czy da coś na obniżenie hormonów męskich ale pow że najpierw musi mnie diabetolog ustabilizować i muszą się zająć mężem bo bez męża dziecka nie będzie[emoji2368] ja już nic nie rozumiem[emoji85]
Trzymaj się tego co mówią 😃 specjalnie edytowałam poprzedni post pisząc ze te kalkulatory to czasem o kant d... są. NIERAZ SIE najadłam przez nie strachu. Ważne jakie są normy laboratoryjne i jak jest to zinterpretowane przez lekarzy.
Dobrze ze masz tarczyce pod kontrolą. Ja te, jakieś 10 lat choruje. Miałam przy tym też guzki i biopsje na nie. Ale wszystko było ok.
Tez jestem zdanie ze bez męża ciężko zadziałac. Teraz jego kolej zadbać o siebie, 😊

Żelazny zestaw to acard, heparyna, progesteron i encorton ;) tu też to stwierdzenie często padało ;)

No bo to prawda że większość ludzi w naszej szerokości geograficznej ma niedobory. 4000jm to nic, jeśli masz niski poziom Wit. D. Niby dziennie żeby utrzymać poziom zalecają 2000j ale taka dawka w życiu nie podniesiesz poziomu Wit we krwi. Biorąc 4000 co dwa dni to jet nic, uwierz. Ja brałam też 10000 i rosło o 10 jednostek na miesiąc, więc jeszcze dluuuuugo do toksyznego poziomu.

Dziewczyny, toksyczna dawka wit D jest wtedy gdy w organizmie jej poziom przekracza 100. Daje głowę że żadna z nas tutaj nie ma takiego poziomu. Ale warto zbadać najpierw poziom aby sprawdzić jak to wygląda :) ja zaczynałam od 18.5 A norma to 30-100

Bo leki na symulacje owu (A takim jest clo) działają w ten sposób że więcej pęcherzyków w danym cyklu rósnie i pęka. Może być większe prawdopodobieństwo ciąży mnogiej, ale też tym samym wpływały na znaczne zmniejszenie rezerwy jajnijowej i trzeba o tym pamiętać ;)
A na co jest encorton? Mam wszystko zapisane z "zestawu" gdybym zaszła poza encortonem.

Trzymaj się tego co mówią [emoji2] specjalnie edytowałam poprzedni post pisząc ze te kalkulatory to czasem o kant d... są. NIERAZ SIE najadłam przez nie strachu. Ważne jakie są normy laboratoryjne i jak jest to zinterpretowane przez lekarzy.
Dobrze ze masz tarczyce pod kontrolą. Ja te, jakieś 10 lat choruje. Miałam przy tym też guzki i biopsje na nie. Ale wszystko było ok.
Tez jestem zdanie ze bez męża ciężko zadziałac. Teraz jego kolej zadbać o siebie, [emoji4]
Ja na szczęście gozkow nie mam ale za to ma moja mama i brat ale nie wiem czy to może mnie też kiedyś dopasc[emoji848]

A mam takie pytanie odnośnie nasienia. Jeśli jest podane na wynikach że jest 0% plemników o prawidłowej budowie to to nie oznacza że w nasienia nie ma ani jednego o prawidłowej budowie? Trochę haotycznie napisałam ale mam nadzieję że zrozumiesz [emoji85]

Ja na szczęście gozkow nie mam ale za to ma moja mama i brat ale nie wiem czy to może mnie też kiedyś dopasc[emoji848]

A mam takie pytanie odnośnie nasienia. Jeśli jest podane na wynikach że jest 0% plemników o prawidłowej budowie to to nie oznacza że w nasienia nie ma ani jednego o prawidłowej budowie? Trochę haotycznie napisałam ale mam nadzieję że zrozumiesz [emoji85]
Jeśli mogę coś od siebie - teoretycznie tak, ale praktycznie słyszałam że takie wyniki jak 0 czy 100% w nauce są obarczone błędem z założenia. Tak tłumaczył właściciel kliniki płodności. Oglądałam webinar.

Hej, po dwóch latach starań udało mi się zejść w ciążę. Pewnie do tej pory nie miałam szczęścia do lekarzy, bo dopiero teraz po zmianie coś się ruszyło. Zaszlam w ciążę po suplementacji acardem. Mam dodatnie ANA 1 160 , mutacje MTHFR 677C, PAI 1, FVR2 4070A, niedoczynność tarczycy. 8 lat temu urodziłam zdrowa córkę nie miałam żadnych problemów. Obecnie jestem pod opieką dobrych specjalistów. Biore acard, od kilku dni Neoparin 4000, euthyrox, Wit d3, Jod, podwójna dawkę kwasu foliowego. Dziś byłam na USG. Widać serduszko, ale ciążą mniejsza o tydzień niż wg miesiączki, tętno 54. Gin pociesza mnie ze może dopiero się rozkręca, dał mi duphaston 10 mg 3 razy dziennie. Miał ktoś podobnie? Ja już chyba przestaje wierzyć że się tym razem uda..... bol piersi praktycznie minął. Ma ktoś podobne doświadczenia? Myślicie że jest jeszcze nadzieja? Co robić? Kolejna wizyta za tydzień....

Moja Pani doktor mówiła że badania te mają swoje widełki błędu. Nie ma co na nie patrzeć jako wyrok. Nie mówię tutaj o np kwestii niedrożności jajowodów czy braku jakiegoś narządu 🤭 ale z tego co mi mówiła to i tak się możliwa ciąża przy takich wynikach. Owszem cięższa ro jest sprawa ale ona była przekonana że jakos jeden sie znajdzie. Pamiętaj że oni badają tl z próbki i pod mikroskopem. Może być tak ze plemnik będzie miał np lekko odgięty ogonek i on już jest uznany jako ten o nieprawidłowej budowie. Lepiej jak jest napisane ze są ruchliwe. 😄 będzie miał zlabszy ogonek ale będzie mógł do komórki jakos doplynac. Przynajmniej tak mi się to widzi.
Jak zobaczyłam wyniki męża, z badania nasienia. To dla mnie one były takie sobie, bo właśnie było tak wyliczone ile procent jsst prawidłowych, ile lekko nie, ile ruchliwych. To wydawało mi się ze to są zle wyniki a moja panie doktor swowrtzila ze dawno tak dobrych wyników nie widziała. 🤔🤔 my lekarzami nie jesteśmy, a niektóre wyniki są bardziej skomplikowane do oceny niż nam się wydaje. 😁 glowa do góry. Brać sie za męża i zobaczycie na pewno poprawę jak się trochę pdzypilnujecie.

reklama
@Magdusia88
Jeżeli chodzi o tzw. rezerwę jajnikowa obliczsba ze stosunku lh do fsh to mam obiekcje. I tak jak pisze @witch84, trzeba patrzeć całościowo. Prawie dwa lata temu poszłam do kliniki. Lekarz zlecił re badania. Stwierdził że mam niska rezerwe jajnikowa i dal mi lek na c... na to aby było więcej pęcherzyków podczas cyklu i tym samym więcej szans na ciążę. Wykupiłam lek i w porę w domu się zorientowałam. Nie brałam ich. Od razu poszłam do innej kliniki. Tam lekarka zbadała i spojrzała na wyniki i powiedziała że mam bardzo ładny cykl i ze z tak ładnie wyglądającymi pęcherzykami to nie ma szans mala rezerwę. Także podejdź do tego z rezerwa. [emoji16]

Podchodzę z rezerwa. Cały czas mam z tyłu głowy moja lekarkę, która zamiast patrzeć na te wyniki badań, patrzy mi w piczkę i mowi: owu idzie, owu była, jest płyn w zatoce itd. Ona zawsze mi powtarza, że jest wszystko okay.
Cykle mam regularne, mój organizm reaguje książkowo w każdej fazie cyklu miesiączkowego.
Ci z kliniki nie widzieli nigdy ani mnie ani mojej piczki... Z powodu korony miałam pierwsza wizytę telefoniczna. Myślę że usg plus badania dają jakiś obraz, bo każda kobieta jest inna, ma różnej długości cykle. U mnie np teraz z tymi wahaniami długości cyklów nie ma co robić progesteronu w 21 dc, skoro w 22 dc dostaje okres... A klinika zrobiła a tu okres na nastepny dzień [emoji23] ale faze lutealna miałam 12-13 dni jak zawsze wiec chyba pasuje. Za tydzień idę do mojej lekarki i pogadam z nią o wszystkim bo ona jedyna racjonalna.
Wiele sobie po wizycie u hematologa obiecywałam i się nie zawiodłam. Trafiłam na świetnego lekarza i powiedział że jak zajde w nastepna ciążę to mam od razu przyjść. Dał mi nadzieję, że jednak coś da się zrobić i nie muszę w domu czekać na najgorsze bo wszyscy rozkładają ręce i mówią, że nic się nie da zrobić...
Staram się nie wariować i nie tracić nadziei. I to chyba daje m siłę, tego samego życzę wszystkim staraczkom, a tym po poronieniu szczególnie [emoji3590]
@Charlotte21 a tobie gratuluję narodzin ślicznej córy! Piękna jest! [emoji2956]

Do góry