Magdusia88
Fanka BB :)
No i trzeba zakładać, że margines błędu w badaniach nasienia to 15%! Więc może się o 15 % pomylili, i twój mąż ma 15% morfo hahahaha. [emoji106][emoji106][emoji106]Ja na szczęście gozkow nie mam ale za to ma moja mama i brat ale nie wiem czy to może mnie też kiedyś dopasc[emoji848]
A mam takie pytanie odnośnie nasienia. Jeśli jest podane na wynikach że jest 0% plemników o prawidłowej budowie to to nie oznacza że w nasienia nie ma ani jednego o prawidłowej budowie? Trochę haotycznie napisałam ale mam nadzieję że zrozumiesz [emoji85]
Po niemiecku mowi się na badanie nasienia Momentaufnahme, co znaczy że dziś takie a jutro inne, i nie ma na to rady.
A ten margines błędu to dlatego, że nie badaja całej próbki tylko biorą do mikroskopu 1 ml, czy nawet mniej. Jeśli jest mało zdrowych plemników to biorą druga próbkę do tego i porównują. Jeśli sie zgadza i to wpisują 0%. Ale w tej pozostałej części próbki (ogromnej) mogą se pływać zdrowe plemniki...
Duzo o tym czytałam, także publikacje naukowe w języku niemieckim i angielskim i te badania nasienia są bardzo często niemiarodajne.
Masz mój przykład. Wyniki mojego partnera tragiczne, powtorzone, jest słabo, ale już ciąża możliwa. No i wiesz, 2 razy zaszłam w ciążę, a lekarze mówią, że bym nie zaszła, gdyby nasienie było aż tak tragiczne... Może i sobie to koloryzuje troszkę i wmawiam ze będzie dobrze, ale wolę tak niż się załamywać. Partner bierze suple, choroby ma wykluczone, a ja wierzę że u niego to stres oksydacyjny. Chłopa trochę przerosło zadanie. Mamy tyle obowiązków, zobowiązań finansowych, razem pracujemy na 5 etatów, mamy dwa domy, a on się martwi, czy mnie pobieranie krwi boli... On się o wszystko martwi. Oboje marzymy, żeby trochę zwolnić, ale pochodzimy oboje z biednych rodzin i niestety, żeby się czegoś dorobić trzeba własnymi rękami na to zapracować. Chociaż i tak nie ma to dla mnie znaczenia, bo pieniądze nie są najważniejsze. Marzymy o dzieciach a tu tylko los kłody pod nogi rzuca, ale nie damy sie i wy też się nie poddawajcie. [emoji3590]