reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

To tylko od endokrynologa, w końcu przyszły, a zrobione były 04.06. Tyle czekałam...
Dojdą jeszcze z kliniki w 3, 14 i 21 dc, od hematologa - za 2 tygodnie. Robilam jeszcze krew u ginekologa operacyjnego, ale nie dostanę wyników póki się na laparoskopie nie zdecyduje, ale chyba się jednak nie zdecyduje, bo dziewczyny na forum kto po in vitro dziś pisały, że laparo może obniżać rezerwę jajnikowa i bez potrzeby nie powinno się w macicy grzebać. jednak zapytam jeszcze mojego ginekologa, narazie jestem na nie. No i potem od diabetologa, ale na tych badaniach jest to HbA1c%, co wyczytałam, że wskazuje na problemy z cukrami, a mam wartość 5 więc chyba nie mam problemów...
Endokrynog pisał tam w uwagach, że nie ma problemów z endokrynologia u mnie. I że wyniki są dobre, a za mały kortyzol i za duże ACTH wskazują na wysoki poziom stresu co jest najpewniej związane ze stresem związanym z pobieraniem krwi [emoji2368][emoji2368][emoji2368] na pewno zapytam o te wyniki jeszcze.

A wizytę w klinice mam dopiero w sierpniu, po tym jak pozbieram wszystkie badania do kupy.
A robiłaś AMH? Mi wyszło w zeszłym roku 1.94 a teraz 1.34

reklama
Dziewczyny jeszcze pytanie do Acardu, dostałam na czas starań a jeśli te starania będą trwały dłużej tzn. np. pół roku i więcej cały czas bierze się go bez przerwy? Pomijajc czas @. ?
Ja brałam w staraniach 75 cały czas. W sumie ponad pół roku brałam i potem w ciąży do 32 tc acadd 150 😁

@Magdusia88 A w którym dniu cyklu robiłaś badanie? Już doczytałam ;-)
Stosunek lh do fsh powinien być ok 1 - u Ciebie wynosi 0,48, co może sugerować problemy z przysadką
Poziom witaminy D jest zbyt niski, dobrze by było zasuplementować
No i dość niski progesteron - tu też zależy od dnia cyklu.

Ten stosunek lf/fsh trzeba jeszcze skorelować z istnieniem innych zaburzeń - bo faktycznie sam nieprawidłowy stosunek tych hormonów do siebie, bez innych zaburzeń, nie może wskazać jednoznacznej diagnozy. Tu pytanie głównie o regularność cyklu i czy zdarzają się cykle bezowulacyjne.
Taki stosunek lh/fsh może za to potwierdzać niski progestoron - bo taki stosunek też mówi o niedomodze ciałka żółtego, a tym samym produkcji progesteronu. Także myślę, że tu bez luteiny/duphastonu się nie obejdzie.

Ostatnia edycja:
reklama
Dziewczyny jeszcze pytanie do Acardu, dostałam na czas starań a jeśli te starania będą trwały dłużej tzn. np. pół roku i więcej cały czas bierze się go bez przerwy? Pomijajc czas @. ?
Mi dzisiaj pani genetyk mówiła że przy moich mutacjach acard w dawce 75g od owulacji i jak będę czuła że jednak nie wyszło i że zbliża się miesiączka to odstawić. I w kolejnym cyklu znów od owu i w razie niepowodzenia odstawić. Wiem ze są dziewczyny które biorą cały czas ale bałabym się chyba że mnie zaleje 🤷‍♀️

Do góry