reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ciąża Po Poronieniu

Mi dzisiaj pani genetyk mówiła że przy moich mutacjach acard w dawce 75g od owulacji i jak będę czuła że jednak nie wyszło i że zbliża się miesiączka to odstawić. I w kolejnym cyklu znów od owu i w razie niepowodzenia odstawić. Wiem ze są dziewczyny które biorą cały czas ale bałabym się chyba że mnie zaleje 🤷‍♀️

Przetestuję to w najbliższym cyklu nigdy nie miałam obfitych @. Jak będzie obfite to odstawie.

reklama
@Magdusia88 A w którym dniu cyklu robiłaś badanie? Już doczytałam ;-)
Stosunek lh do fsh powinien być ok 1 - u Ciebie wynosi 0,48, co może sugerować problemy z przysadką
Poziom witaminy D jest zbyt niski, dobrze by było zasuplementować
No i dość niski progesteron - tu też zależy od dnia cyklu.

Ten stosunek lf/fsh trzeba jeszcze skorelować z istnieniem innych zaburzeń - bo faktycznie sam nieprawidłowy stosunek tych hormonów do siebie, bez innych zaburzeń, nie może wskazać jednoznacznej diagnozy. Tu pytanie głównie o regularność cyklu i czy zdarzają się cykle bezowulacyjne.
Taki stosunek lh/fsh może za to potwierdzać niski progestoron - bo taki stosunek też mówi o niedomodze ciałka żółtego, a tym samym produkcji progesteronu. Także myślę, że tu bez luteiny/duphastonu się nie obejdzie.

Dzięki za odp. [emoji3590]
Mam regularne cykle i owu byla w każdym monitorowanym cyklu. Robię też testy owu od ponad roku i mam za każdym razem pik LH... Niestety usg co miesiąc kosztuje mnie 66 Euro, zbankrutowałabym hehe. Miałam może w ciągu ostatnich lat z 5-8 monitorowanych cykli... Ale moje cykle są bardzo krótkie 25-27 dni, a po poronieniu ostatni trwał 22 dni. Ten obecny zapowiada się też krótki bo owu była, wg testów owu, około 10 dc. Faza lutealna trwa u mnie 12-13 dni.
Robiłam proga w 21 dc, ale wyniki będę mogła zobaczyć dopiero w sierpniu [emoji30]
Wit. D już dziś zeżarłam 4000 [emoji6]
A na za wysoki kwas foliowy biorę już od 2 cykli metyle.
No zobaczymy. Mam nadzieję że to nie wróży nic złego.

Przetestuję to w najbliższym cyklu nigdy nie miałam obfitych @. Jak będzie obfite to odstawie.
No mój ginekolog to w ogóle stwierdził że acard jak już to dopiero od pozytywnego testu 🤷‍♀️ ale to podobno często jest już za późno. A Twoj ginekolog nie mówił Ci w jaki sposób najlepiej dawkować?

Dzięki za odp. [emoji3590]
Mam regularne cykle i owu byla w każdym monitorowanym cyklu. Robię też testy owu od ponad roku i mam za każdym razem pik LH... Niestety usg co miesiąc kosztuje mnie 66 Euro, zbankrutowałabym hehe. Miałam może w ciągu ostatnich lat z 5-8 monitorowanych cykli... Ale moje cykle są bardzo krótkie 25-27 dni, a po poronieniu ostatni trwał 22 dni. Ten obecny zapowiada się też krótki bo owu była, wg testów owu, około 10 dc. Faza lutealna trwa u mnie 12-13 dni.
Robiłam proga w 21 dc, ale wyniki będę mogła zobaczyć dopiero w sierpniu [emoji30]
Wit. D już dziś zeżarłam 4000 [emoji6]
A na za wysoki kwas foliowy biorę już od 2 cykli metyle.
No zobaczymy. Mam nadzieję że to nie wróży nic złego.
A sprawdzalas sobie poziom witaminy D? 🙂

No mój ginekolog to w ogóle stwierdził że acard jak już to dopiero od pozytywnego testu 🤷‍♀️ ale to podobno często jest już za późno. A Twoj ginekolog nie mówił Ci w jaki sposób najlepiej dawkować?

Mówił żeby zacząć po pierwszej miesiączce po poronieniu i po prostu brać a ja nie zapytałam czy odstawiać na czas @ bo zapomniałam. Będę u niego to jeszcze podpytam, ale widzę, że są dziewczyny, które brały dłużej.
Ja akurat powinnam brać cały czas raczej, bo przy mojej mutacji może być problem z zagnieżdżeniem zarodka.

Mówił żeby zacząć po pierwszej miesiączce po poronieniu i po prostu brać a ja nie zapytałam czy odstawiać na czas @ bo zapomniałam. Będę u niego to jeszcze podpytam, ale widzę, że są dziewczyny, które brały dłużej.
Ja akurat powinnam brać cały czas raczej, bo przy mojej mutacji może być problem z zagnieżdżeniem zarodka.
Och i znów muszę zadać Ci to pytanie - a jakie masz mutacje? 😛

Mthfr i pai tylko, że w wersji homo czyli trochę gorszej dwa zepsute geny mam 😉 więc przy pai homo to acard a później już od testu heparyna
No tak, mnie też mówiła że przy moim PAI może być problem z zagniezdzeniem, ale ja mam hetero więc nie tak źle. Ach, dobrze ze są te leki... Mnie tylko mąż teraz męczy czy to będzie bezpieczne dla dziecka. Ale te leki nie przenikają nijak, prawda? Powiedziałam mu ze albo ten zestaw albo znowu będzie powtórka...

No tak, mnie też mówiła że przy moim PAI może być problem z zagniezdzeniem, ale ja mam hetero więc nie tak źle. Ach, dobrze ze są te leki... Mnie tylko mąż teraz męczy czy to będzie bezpieczne dla dziecka. Ale te leki nie przenikają nijak, prawda? Powiedziałam mu ze albo ten zestaw albo znowu będzie powtórka...

Nawet tu na forum masę dziewczyn dzięki temu donosiło ciążę. Na fb jest też grupa mthfr i to samo nazywają to "żelaznym zestawem". Ja do tego podchodzę mechanicznie trzeba brać żeby mieć zdrowa ciążę biorę, bo przepisał mi to lekarz i już nie myślę za dużo o tym 😉

reklama
1200kcal to jest porcja głodowa. Musisz wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, jak będziesz jechać poniżej to tylko wyniszczysz organizm.
Ja wykupiłam sobie apkę Lewandowskiej i z człowieka który nienawidził się ruszać, stałam się osoba która od marca ćwiczy praktycznie codziennie. Co więcej sprawia mi to przyjemność [emoji3526][emoji3526] bo przepisy są pyszne i ćwiczenia można dostosować do swojego poziomu
Mówisz że polecasz? Mam apkę od dawna, ale nie mogę się przekonać do wykupu bo nie znam nikogo kto korzysta [emoji848]
Muszę schudnąć z 4-5kg i ogarnąć trochę mój brzuch [emoji4] Wiem że po 2 cc szału nie będzie, bo ta skóra nigdy idealnie się nie zejdzie, ale wcześniej byłam w miarę zadowolona... [emoji14]

Do góry